Travelog ke Negara Matahari Terbit : Sayonara Japan! We will definitely come back for more.

Mixed feeling betul bila dah tiba hari terakhir kat jepun. Rasa happy nak balik jumpe mak. Rasa debar nak naik flight. Rasa sedih n x puas nak tinggalkan Jepun.

Aku rasa Osaka pun sedih sbb aku dah nak balik. Buktinya..hujan sepanjang pagi hingga ke tengahari. Aduhaiii..

Pagi terakhir, aku bangun awal n pack barang lepas tu terus kuar, amik angin pagi di Osaka, beli poskad n shopping souvenirs kat Keihan City Mall. Aku g sorang je, sbb bff aku ade benda x setel lagi.

Kuar je..aku disapa hujan renyai2..seb baik x lebat sgt. First stop aku g Keihan City Mall. Igtkan ade kedai bukak awal tp lepas diselidik dgn staff kat Starbucks rupenye kul 10 baru bukak. Aku plak dh tercegat kat situ kul 8 lebih. So aku pun breakfastlaa dulu kat Starbucks. Sedapnyeee pepagi minum air chocolate orange! Kenapa kat Mesia xde??

image

Iced chocolate orange ftw

Lepas tu aku jejalan tgk deretan sakura kat luar perkarangan mall tu before aku patah balik ke stesen Osaka untuk pegi ke post office (beli poskad la tu)

image

Gloomy day

Masa tgh berjalan2 ni aku makin terasa..X puas sungguh berjalan2 kat sini. Mmg wajib dtg balik ni.

Lepas selesai urusan and beli poskad, bff aku whatsapp bgtau nak join shopping. I’m happy for her..sbb berjaya gak mencuri masa nak kuar.

Tempat shopping yg kami nak pegi ni adelah Daiso. Kalo korang rasa Daiso kl dh best. Sah2 laa Daiso Japan berganda2 bestnyaa. Dahlaa Daiso Keihan nie besar n luas, pastu barang disusun rapi. Mmg menggila laa kitorg. Walaupun dalam sejam setengah kami berjaya memborong banyak gile barang. RM3++ setiap satu je weh. Mane x gile.

Nway sebelum shopping kat Daiso ni, pastikan korang ade cash secukupnye, sbb seperti di KL.. Daiso ni pun accept cash only.

By the time kami sampai kat rumah, ujan semakin lebat. Risau jugaklaa camne nak menapak jalan kalo lebat gile nnt. Dgn backpack lagi. Teksi plak xnak amik sbb dekat sgt dgn station.

Last2, lepas check out, saying goodbye to Kohei kitorg pun redha jelah pakai baju hujan kuning meredah hujan pegi station. Seb baik laa dh x bape sejuk.
image

Dlm tren menuju ke Kansai Airport kitorg disapa org2 mesia yg kebetulannye akan naik flight yg sama..diorg lagi hebat..trip main redah je..lelaki semua okaylaa kot.

Kitorg smp KIX around 2++ hours before departure. Igtkan nak round2 ke. Skali line nak drop bag punyelah panjang. Diorg sgt particular masa nak check in bag. Walaupun itinerary sama, kena check in sorang2. Xde nak lump sum lekat bag id tu kat satu passport je.

Dah setel ni..nak scan plak another hal. Sini pun q panjang. Aku tgk pun pening gaklaa..seb baik mamat2 td dh setel n q dulu. Dapatlah kitorg menyelit. (Kalo x nyelit, mahunye kena tinggal flight)

Igtkan departure gate dah dekat sgt dah, kitorg pun pegilaa menyinggah shopping last minute..beli kit kat laa..pen2 yg boleh dipadamkan dakwat tu..skali tu..amik kau..kena naik tren weh..g departure gate.

As expected. Kuar train..kami disambut dengan “Final boarding call for Kuala Lumpur”

Maka berlari2 laa lagi kami.

Haha haha..indeed the best finale that we could expect from this awesome trip.

Sayonara Japan.

Kite jumpe April 2016!

Insya Allah.

naTea via HTC One

Advertisements

Winter clothing – Mana nak beli??

First time aku travel masa penghujung winter masuk spring. Jadi sebelum pergi, wajiblaa tengok weather forecast. Lepas dah tahu temperature, barulah boleh plan nak beli baju atau tak. Nie antara pilihan2 yang ade utk korang beli baju sejuk.

1. Pegi bundle, cari baju winter jacket and hantar dry cleaning – Nie aku tak pasti bape kos nye. Tapi ramai gak suggest cara nie. Aku rasa roughly harga jacket tu around RM 30-50 and kos dry cleaning dalam RM40-RM50. So maybe around RM100 laa harganye

2. Beli masa Matta Fair or Travel Fair – Korang tahu kan, bile Matta Fair, biasanya Universal Traveller akan jual thermal wear/long john at discount? So kalo harga satu seluar tu dalam RM37 masa Matta Fair, korang boleh 1/2 price okay. Murah kan? Selain long john, ade snow hat, winter socks, winter jacket, gloves and mittens, scarfs, mufflers. semua tu at bargain price. So, jangan lupe check out masa next Matta Fair in September ye!

3. Daiso – Ini alternatif termurah. Semuanye RM5. Tapi x dapatlah nak beli jaket or long john kat sini. But socks, gloves, scarf semua ade kat sini. Dahlah murah, berfungsi dan cantik2 n cute2. Ske sangat!

4. Uniqlo – Bile musim winter, korang patut cari Heattech product kat Uniqlo. Cam T-shirt tu kan, ade Warm and Extra Warm. My verdict, not bad laa Heattech nie, badan x rasa sejuk. Mungkin sebab pegi penghujung winter kot. Kalo nak beli kat Uniqlo, korang boleh cek kat website die, sebab sometimes ade online sale, meaning kalo beli online, boleh dapat good offer. N Uniqlo selalu jugak buat seasonal sale untuk Heattech product nie. Harga dari RM40. Almost semua type of winter clothing ade kat sini. Tips penting! kalo nak pegi Jepun, takyah beria borong Heattech product kat sini, beli kat sana lagi murahh oi! Half price rasanya. Nak tengok contoh product,click sini: http://www.uniqlo.com/au/store/women/collections/heattech.html#

5. www.winterclothes.com.my Not the cheapest option. Tapi good option untuk cari winter clothes for plus size, or selections of jackets yang cantik2 pada harga yang berpatutan (Harga jaket paling mahal kat sini RM269, average price RM150). I’ve bought my fleece leggings and jacket from here, and i love it. Tapiii, sila beli dengan cautious sebab tak boleh return kalo x muat or oversized or x nice fit. And kalo nak cepat, ask their staff first samada they can accommodate order korang atau tak.

winter clothes

6. Any clothing store; cth Esprit at early March – Obviously sebab nak hujung season, so all item must go. Maka diorg akan buat clearance sale. Ade jaket dijual sampai 70% kot.

7. The usual winter clothing store; Universal Travellers, Wintertime, Going Places – Nie kalo dah last minute punye plan kan..bolehlaa beli kat sini. Eh sometimes diorg pun ade diskaun. Tp most of the time..kenalaa pejam mata

Eh, kasut camne plak? Haa..biasanya orang pakai boots, itu bersepah2 tu boleh beli. Tapi for me, just pakai winter socks/fleece socks and pakai sport shoes je.

Hope that helps! Happy shopping for winter clothing. Kalo korang ade tempat nak suggest, boleh add kat komen. Thanks!

Travel hacking #1 – photography tanpa batasan

image

Situasi biasa. Bila pegi travel, amik gamba punye la sakan. Skali tgk dh penuh memory card. Mula lah rasa ralat nak pilih gamba utk dipadamkan.

Tp kalo kamera boleh terus disambungkan kepada internet, tak payah risau dah. Anda boleh :

1.buka akaun di drop box dan mengupload semua gambar ke drop box.

Tp kalo tiada sambungan internet atau cyber cafe, ade beberapa cadangan:

2. Mencari kedai photography yg berhampiran. Samada membeli sd card atau mencetak gambar2 yg dibawa.

Tp kalo pilihan di atas tidak boleh diguna pakai, memadam gambar yg tidak signifikan adelah pilihan terakhir. Dan mungkin ini boleh dijadikan pengajaran agar utk trip yang akan dtg:

1.membawa bekalan beberapa sd card
2. Membawa  external hard disk utk pindahan gamba dan video (memerlukan akses kepada pc/laptop)
3. Menggunakan kamera smartphone yg mempunyai ruang memori yg tinggi (power bank adelah suatu kemestian)
4. Menggunakan kamera yg boleh memindahkan gambar secara terus kepada ipad/tab

So, amacam? Pas ni lg sakanlah bergambar kan?? Kalo ade idea yg lain pohon dikongsi di ruang komen.

naTea via HTC One