Travel hacking #1 – photography tanpa batasan

image

Situasi biasa. Bila pegi travel, amik gamba punye la sakan. Skali tgk dh penuh memory card. Mula lah rasa ralat nak pilih gamba utk dipadamkan.

Tp kalo kamera boleh terus disambungkan kepada internet, tak payah risau dah. Anda boleh :

1.buka akaun di drop box dan mengupload semua gambar ke drop box.

Tp kalo tiada sambungan internet atau cyber cafe, ade beberapa cadangan:

2. Mencari kedai photography yg berhampiran. Samada membeli sd card atau mencetak gambar2 yg dibawa.

Tp kalo pilihan di atas tidak boleh diguna pakai, memadam gambar yg tidak signifikan adelah pilihan terakhir. Dan mungkin ini boleh dijadikan pengajaran agar utk trip yang akan dtg:

1.membawa bekalan beberapa sd card
2. Membawa  external hard disk utk pindahan gamba dan video (memerlukan akses kepada pc/laptop)
3. Menggunakan kamera smartphone yg mempunyai ruang memori yg tinggi (power bank adelah suatu kemestian)
4. Menggunakan kamera yg boleh memindahkan gambar secara terus kepada ipad/tab

So, amacam? Pas ni lg sakanlah bergambar kan?? Kalo ade idea yg lain pohon dikongsi di ruang komen.

naTea via HTC One

Advertisements