Halloween Horror Nights 2015 @ Universal Studio Singapore : The Rise of the Bloodmoon

image

Surreal sangat.

Last year in early November, we went to USS beramai2 with all the kids. Hectic but fun! Pastu masa nak balik, tengok ramainye orang duk gather nearby the entrance. Rupenye ade Halloween Horrror Night kat USS. Haruslaa kami diselubungi curiousity. Best sangat ke sampai ramai yang pegi ni. So kitorg pun startlaa pakat2 nak pegi tahun nie punye (of courselaa without the kids)

Plan punye plan, dari 7-8 orang jadi kami bertiga je and i roped in my colleague, Khai to join skali. Kitorg amik tiket Buy 3 free 1 utk Maybankcard Holder, dapatla around RM150 per pax. Khai and I flew into Singapore the day before and all of us reunited at the USS entrance on the Saturday.

image

image

sebab nak amik feel. Aku bayarlaah RM30 to have my face painted. Dahlaa pakai baju merah, face all white and super red lips, hampir nak resemblance Cik Ponti pun ada. Hahahaha. Nway, walaupun ni Halloween Horror Nights, patrons are not allowed to wear costumes or pakai halloween makeup full face. Sbb nak differentiate with the Scare Actors kot.
image

image

By 6.30 pm, kitorg dah start duduk depan entrance gate. 7 pm baru boleh masuk. Suasana masa tu mmg meriah and happening. Semuanye excited nak masuk rumah hantu. Lepas masuk je..patrons kena berhimpun depan special stage. Owh..lupe nak bgtau tema tahun ni adelah Rise of the Bloodmoon. So rumah2 hantu and scare zone basically berkisar pasal mcm2 laa jadi bile ade bloodmoon ni.

So the intro started kul 7.30 pm. Not bad laa intro, tapi masa tu tgh panas and kitorg pun dah berkobar2. So lepas abis je intro, kitorg teruslaa berlari anak pegi Battlestar Galactica punye rides sbb nie aim diorg. Aku mmg x berani nak naik sbb doc pun dah advise jgn naik thrill rides for the time being. Lepas dah abis, aku ajak diorg masuk rumah hantu. Sebab itu lah misi utama kami kan. Memule kitorg pegi Scare Zone: Invaders. Haaa…bapak happening area ni. Walaupun muke alien memasing agak menggerunkan, tapi kalo dah kat tempat macam disco nie..xde laa nak rasa takut pun. Scare Zone the Invaders nie dekat area Sesame Street.
image

Then kitorg queue for Scare Zone the conTERMINATED. Tak lame pun beratur. Scare Zone nie taklah panjang, tapi berkisar kawasan gelandangan bagi org2 yang dibuang. Aku seperti biasa, mule menjerit seawal diusik ‘the crazy homeless’ lepas tu kawan2 aku plak sibuk suh ‘the homeless’ utk usik aku gak. lagi byk kalilah aku jerit.

Scare zone conTERMINATED: A secret colony code-named Sector #5 was set up by the government to quarantine the deformed and the diseased. Left to fend for themselves, they have developed a bloodlust for their oppressors, which the Blood Moon is stoking to a fever pitch.

Selepas the hype is built, adrenalin pun dah ade, kitorg pun makin excited nak masuk rumah hantu yang lain. Tapi before that, kitorg isi minyak dulu, makan ayam goreng kat halal eateries kat USS sebelum kitorg beratur for 2 hours semata2 utk True Singapore Stories: The MRT (Tak pernah aku beratur more than 1 hour utk naik rides kat theme park weh…tak pernahhh). Hoih..mcm nak patah kaki weh beratur kat sini. I think sebab byk very good review by bloggers/media yg dah dtg preview kot, soo mcm ramai laa aim nak pegi sini.

Tapi tak sia2 laa beratur hampir 2 jam, memang menarik rumah hantu nie. Kitorg go through gerabak ke gerabak yang semuanya ade pelbagai scare elements dan aku rasa nasib baiklaaa ramai orang, kalo tak aku tatau laaa camne nak survive. Skit2 menjerit. Tgk macam patung. tapi tetibe bangun n jerit kat kite. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA….

Pastu kitorg pegi Scare Zone: Hungry Ghost..Ini kalo x ramai org, ko jalan dlm group of 4 mmg ade skit goosebumps. Sbb ScareActors punye makeup and costume realistik. Kat sini, kami dok amik gamba je. IRL kalo jumpe hantu ade nak amik gamba??

Next rumah hantu adelah Siloso Gateway Block 50. Kat rumah hantu ni ade 4 units rumah stayed by various ethnicity but they are all Zombies. The setup of the haunted house realistic sgt. N aku byk kali terkejut n few times gakla menjerit ketakutan bila tetibe disergah zombie2 yang ntah dari mana dtg. Mmg bestlaa rumah hantu nie, ade takut, panic and anxiety elements.

Kitorg kuar umah hantu ni around 12.30 am kot. N seb baik the haunted house Tunnel People tak tutup lagi, dapatlaa kami merasa the best ending for HHN2015. Kitorg bace blogger punye review on this haunted house that tunnel ni is total darkness. Mmg x nampak pape. Harap org depan. Bertambah debarlaaa nak masuk..kena pulak group kitorg adelah yg pertama masuk dlm the next batch tu. Ya Allah..mmg gelapnye laa hai. mmg aku dh redha mesti aku jerit gile2 punye.

Elok tgh belok satu lorong ni, tetibe ade bunyi kuat gile dari atas..omg..masa ni kitorg jerit macam nak gile! sbb terkejut gile weh. adelah dlm 1-2 minit kitorg jerit. Drama takk..tapi mesti scare actors puas hati sangat dgn tahap kenyaringan dan durasi jeritan kami. Pastu ade laah jerit2 gedik skit. But sebelum nak kuar ade line up of ‘tunnel people’ waiting for us. Masa nie mmg kitorg dah start jerit non stop sbb tatau yg mane satu akan usik kitorg smplaaa jumpe pintu kuar.

Lepas kuar tu mmg gelak sakan kitorg. All of us agreed, that was the best ending for our ghost hunting activity tonight. Sebab x cukup masa, kitorg skip haunted house  The Hell House. then kitorg sibuk gi amik gambar, itupun rasa tak puas gak.

Papehal pun, in conclusion, Halloween Horror Nights mmg sgt awesome. Kalo korang rasa nak menjerit sepuas2nye, bolehlaa datang sini and screamed your lungs out (but not ur urat pleasse). And of course we cant wait for the next installment with more ghost huntress and ghost hunters taggging along.

For now, jomlaa kumpul duit utk beli tiket tahun depan + Express pass skali, supaya tak payahlaa kite beratur smp 2 jam lagi utk masuk rumah hantu.

Additional information:

For tickets and info: http://halloweenhorrornights.com.sg/experience.html

For photos and walkthrough and reviews: http://www.dejiki.com

The Halloween Horror Nights run on selected nights from 1 – 31 October 2015.

Advertisements

Travelog ke Negara Matahari Terbit : Sayonara Japan! We will definitely come back for more.

Mixed feeling betul bila dah tiba hari terakhir kat jepun. Rasa happy nak balik jumpe mak. Rasa debar nak naik flight. Rasa sedih n x puas nak tinggalkan Jepun.

Aku rasa Osaka pun sedih sbb aku dah nak balik. Buktinya..hujan sepanjang pagi hingga ke tengahari. Aduhaiii..

Pagi terakhir, aku bangun awal n pack barang lepas tu terus kuar, amik angin pagi di Osaka, beli poskad n shopping souvenirs kat Keihan City Mall. Aku g sorang je, sbb bff aku ade benda x setel lagi.

Kuar je..aku disapa hujan renyai2..seb baik x lebat sgt. First stop aku g Keihan City Mall. Igtkan ade kedai bukak awal tp lepas diselidik dgn staff kat Starbucks rupenye kul 10 baru bukak. Aku plak dh tercegat kat situ kul 8 lebih. So aku pun breakfastlaa dulu kat Starbucks. Sedapnyeee pepagi minum air chocolate orange! Kenapa kat Mesia xde??

image

Iced chocolate orange ftw

Lepas tu aku jejalan tgk deretan sakura kat luar perkarangan mall tu before aku patah balik ke stesen Osaka untuk pegi ke post office (beli poskad la tu)

image

Gloomy day

Masa tgh berjalan2 ni aku makin terasa..X puas sungguh berjalan2 kat sini. Mmg wajib dtg balik ni.

Lepas selesai urusan and beli poskad, bff aku whatsapp bgtau nak join shopping. I’m happy for her..sbb berjaya gak mencuri masa nak kuar.

Tempat shopping yg kami nak pegi ni adelah Daiso. Kalo korang rasa Daiso kl dh best. Sah2 laa Daiso Japan berganda2 bestnyaa. Dahlaa Daiso Keihan nie besar n luas, pastu barang disusun rapi. Mmg menggila laa kitorg. Walaupun dalam sejam setengah kami berjaya memborong banyak gile barang. RM3++ setiap satu je weh. Mane x gile.

Nway sebelum shopping kat Daiso ni, pastikan korang ade cash secukupnye, sbb seperti di KL.. Daiso ni pun accept cash only.

By the time kami sampai kat rumah, ujan semakin lebat. Risau jugaklaa camne nak menapak jalan kalo lebat gile nnt. Dgn backpack lagi. Teksi plak xnak amik sbb dekat sgt dgn station.

Last2, lepas check out, saying goodbye to Kohei kitorg pun redha jelah pakai baju hujan kuning meredah hujan pegi station. Seb baik laa dh x bape sejuk.
image

Dlm tren menuju ke Kansai Airport kitorg disapa org2 mesia yg kebetulannye akan naik flight yg sama..diorg lagi hebat..trip main redah je..lelaki semua okaylaa kot.

Kitorg smp KIX around 2++ hours before departure. Igtkan nak round2 ke. Skali line nak drop bag punyelah panjang. Diorg sgt particular masa nak check in bag. Walaupun itinerary sama, kena check in sorang2. Xde nak lump sum lekat bag id tu kat satu passport je.

Dah setel ni..nak scan plak another hal. Sini pun q panjang. Aku tgk pun pening gaklaa..seb baik mamat2 td dh setel n q dulu. Dapatlah kitorg menyelit. (Kalo x nyelit, mahunye kena tinggal flight)

Igtkan departure gate dah dekat sgt dah, kitorg pun pegilaa menyinggah shopping last minute..beli kit kat laa..pen2 yg boleh dipadamkan dakwat tu..skali tu..amik kau..kena naik tren weh..g departure gate.

As expected. Kuar train..kami disambut dengan “Final boarding call for Kuala Lumpur”

Maka berlari2 laa lagi kami.

Haha haha..indeed the best finale that we could expect from this awesome trip.

Sayonara Japan.

Kite jumpe April 2016!

Insya Allah.

naTea via HTC One

Travelog ke Negara Matahari Terbit 10 : Kerja Gile Demi Sakura

Padahnye bersakan benar dekat USJ semalamnye adelah punyelaa jenuh nak bangun pagi the next day. Dahlah nak buat kerja gila kan. Bila aku bangun, tengok bff aku dah siap masak breakfast. Seperti biasa, kami buat food planning skit dan lepas tu pack makanan untuk projek kerja gila haritu.

Kerja Gila

Projek kerja gila kami harini adelah buat day trip Osaka – Tokyo – Osaka. Mana tak gile, sebab hampir 6 jam bakal diabiskan dalam train sahaja. Tapi takpelah demimu Sakuraaa, kami sanggup.

Ye, matlamat utama kami adelah hendak berhanami di bawah rimbunan sakura nan indah di Ueno Park. Tapi sebelum itu, kami rasa amat bersyukur kerana walaupun tak dapat nak buat sakura tour, tapi sekurangnya Allah telah mengkabulkan doa kami untuk early sakura blossom. Yelah main beli je tiket murah kan, so 3-4 bulan sebelum bertolak, hari2 kami monitor sakura forecast, weather forecast bagai sambil berharap agar sakura kuar awal.

Matlamat kerja gila yang kedua adelah nak pegi Nippori Fabric Town. Hahaha. Korang ingat kan aku tetibe emo/moody sebab aku memang tak larat haritu nak angkut bag menyinggah Nippori. So, demi memuaskan hati kami yang nak juga menyopping kain, kami decide untuk pergi jugak Nippori tu.

Matlamat ketiga adalah untuk memerah keringat JR Pass hingga ke titisan yang terakhir. Kalo korang perasan kan, kami memang dah fully utilise JR Pass tu awal jugaklah. Jadi kiranye ni untuk memastikan yang investment kami mmg betul2 berbaloi gitu.

Day trip kami bermula dengan mereserve seat utk pegi dan balik di kaunter JR Pass di Shin-Osaka station. Kat sini, memang ade banyak kaunter, jadi taklah lama sangat menunggu. Tapi lagi bagus sambil tunggu tu korang decide laa nak naik train trip yang mana. Perjalanan dari Osaka ke Tokyo Station melalui Shinkansen Hikari adelah dalam 3 jam lamanye. Nak buat ape lagi kan, kami tido jelah.

Sebelum terlupe, aku terserempak dgn satu mid age couple dari Malaysia nak pegi Nagoya. Aku yang tegur diorang dulu sebab diorg macam tanya staff kat kiosk nak konfem whether diorg kat right platform or not. So aku pun tolonglaa confemkan. Alahai sweet sangat uncle n aunty tu berjalan berdua nak pegi tengok sakura. Teruslaa aku berdoa nak dapat suami yang ske travel n romantic at the same time. :p

Perempuan dan kain berpisah tiada

Sampai di Tokyo, kami menuju ke Nippori Fabric Town. Wah..dekat sini pun dah dihiasi dengan keindahan pepohon sakura. Ape lagi, amik gambar seround pastu baru cari kedai kain. Memang byk kedai kain sini. Pegilaah awal2 so that korang puas bershopping and tak payah queue panjang2 kat kedai Tomato tu. Seriously aku memang serender nak meredah orang dan queue kat kedai Tomato terbesar kat situ. Boleh tahan murah. Kalo korang nak beli japanese pattern fabric, boleh pegi kedai sebelah Tomato tu. Cantik2 designnye. Aku beli 3 pasang kain je. Nway, masa g kedai kain ni, barulah jumpa agak ramai Malaysian. Yelahkan..kain dan kami kan berpisah tiada. 🙂

DSC00897

DSC00903

DSC00906

DSC00918

DSC00920

DSC00905

Kedai Kain Tomato yang famous.

Indahnyaa Sakura!

Dah abis shopping kain, kami gerak ke Ueno Park. Memandangkan kami pegi hari Sabtu dan just nice plak sakura dah full bloom, memang crowded gile laa Ueno area tu, dari station sampai ke park tu, ramaii gilee. Meriah abis suasana kat situ. Dari stesen Ueno ke Ueno Park xdelah jauh sgt. Tp banyak gak tangga nak didaki sebelum kami disambut dengan rimbunan sakura yang sangat cantik itu. Seriously..aku starstruck gitu. Sayanglaa jugak x dpt tengok kat tempat lain. (Simpan untuk next year ye.)

Dah sampai sini, ape lagi nak dibuat? Amik beribu gamba la kan. Lepas dah puas bergamba kami cari port nak melepak untuk makan. Kat sini, Japanese akan reserve tempat untuk berpiknik awal pagi dengan letak tikar. Kitorg plak datang lewat petang, makanya duduk jelah kat atas bata tepi jalan sambil berkelah makan bekal kami bawak tu.

DSC00937

DSC00940
DSC00946

DSC00964

IMAG3217

IMAG3152
DSC01000

DSC01004 DSC01019

DSC01033 IMAG3161

IMAG3215 IMAG3159

My first interview with foreign TV station

Kami duduk opposite kedai steamed potatoes. So, lepas setel lunch+dinner kami, aku g beli ubi tu buat dessert kononnye. Tapi x sempat nak melantak (sempat drool jeee), tetibe kami di approach reporter NHK World. Diorg nak interview kami pasal foreign tourist datang berhanami. Ingatkan sekejap je, skali tu bermacam soalan pasal trip kami dia tanye (Adelah dalam setengah jam kot.), sampai ke bento kami pun dia tanya. Walaweh, seb baik dah abis makan, kalo x selamatlaa diorg bau lauk pekasam yang kami bawak tu. Hahahaha. Seb baiklaa bff aku rajin melayan. Die siap tunjukkan fb dia and aku tunjuk ig aku kat diorg. (By the way,kitorg xtau samada NHK World ade ke tak tayangkan interview kami.) Feeling famous plak, sebab orang lalu lalang duk tengok and siap ade amik gamba kami lagi. What an experience!

Salah naik tren

By the time kami abis makan, hari dah beransur malam. Kami pun beransur balik. Sebelum balik kami sempat berwindow shopping kat Tokyo Station. Asal sempat. Haha haha

DSC01052

Steamed bun comel kat Tokyo Station

Naik tren memasing dah pengsan. Budak2 plak diorg dah recharge. Aku rasa mesti bff aku pening nengok tapi pejam mata jelah Jan asalkan x over sgt.

Sampai kat osaka station ni kan berlaku satu kejadian merepek tapi kelaka pun ade. Masa malam terakhir kat Osaka nilah, kami boleh tersilap naik tren. Naik express train yg x berhenti kat stesen rumah kami. Aduilah..dahlaa dah kul 11 lebeh and dah xde train lalu stesen kat rumah kami tu. Seb baik ade few local people tolong kami tunjuk jalan2. Akhirnya kami naik tren patah balik ke stesen berdekatan dengan stesen rumah kami and amik cab.

__________________________________________________________________________________________________Train cost

1. Kayashima to Yodoyabashi via Keihan Main Line – 310 yen

2. Yodoyabashi to Shin-Osaka via Osaka City Subway Midosuji – 240 yen

3. Shin-Osaka to Tokyo  via Shinkansen Hikari – 13,620 yen (JR Pass)

4. Tokyo to Nippori via JR Yamanote Line – 160 yen (JR Pass)

5. Nippori to Ueno via JR Yamanote Line – 140 yen (JR Pass)

6. Ueno to Tokyo via JR Yamanote Line – 160 yen (JR Pass)

7. Tokyo to Shin-Osaka via Shinkansen Hikari – 13,620 yen (JR Pass)

8. Shin-Osaka to Yodoyabashi via Osaka City Subway Midosuji – 240 yen

9. Yodoyabashi to Kayashima via Keihan Main Line – 310 yen

10. Cab to home – 930 yen

_________________________________________________________________________________________________

Utilisation of JR Pass

Shinkansen & JR Yamanote = 27,700 yen

Travelog ke Negara Matahari Terbit 09 – Dari USS ke USJ

Untuk hari ketiga terakhir kami di Jepun, kami dah merancang untuk pegi ke satu lagi taman tema yang terkenal di Jepun; Universal Studio Japan. Unlike Disneyland, kami pegi USJ awal pagi, sampai around 9.50++ camtu. Sebabnye kami nak kejar express pass, almaklumlah dah datang time cuti sekolah kan, kenalah beli express pass supaya dapat naik rides yg best2 kat situ tanpa perlu beratur kat queue yang super panjang itu.

DSC00152

Kalo kat Universal Studio Singapore, express pass cover almost all rides, tapi dekat USJ express pass ade 3 jenis; Universal Express Pass 3, Pass 5 and Pass 7. Nombor tu menunjukkan berapa designated rides yang guest boleh gune express pass dan hanya express Pass 5 dan Pass 7 yang ade The Wizarding World of Harry Potter Timed Entry ticket dan juga express pass untuk ride Harry Potter and the Forbidden Journey.

Tapi bukan rezeki kami utk beli express pass, bile sebaik saja masuk kami diberitahu express pass dah sold out!! What? Kalo theme park bukak kul 9 pagi, meaning within 50 minutes express pass dah sold out lah. Dari kul bape diorg ni beratur nak beli express pass gamaknye.So kalo korang nak beli express pass 5, korang boleh beli siap2 kat JTB Malaysia masa beli tiket USJ. Or korang dtg pagi buta. Beratur laa menunggu. Ini kalo time korang pegi time peak season la kan.

Lepas tau x dpt pass, aku n bff dengan segeranya mencari lokasi untuk amik timed entry ticket utk masuk The Wizarding World Harry Potter. Bile dah jumpe, kitorg just bagi entrance tiket and staff situ bagi timed entry ticket. Alhamdulillah, kami dapat masuk start kul 3.30 petang. Lambat skit, tapi just nice sebab still cerah n ample time utk kitorg pusing2 dulu.

DSC00237

Waffle tree. Wish come true?

DSC00235

All we need is love!

DSC00201

Beautiful flowers.

DSC00200

DSC00160

DSC00182

DSC00178

Cube lagi lain kali ye Farah! Minum susu lebih skit

DSC00177 DSC00176

Mesti ada yang pelik, nape nak pegi USJ kalo dah penah pegi USS, sebab same je kan conceptnye. Frankly, alasan sebenar kitorg pegi USJ sebab nak pegi Harry Potter Theme Park tu je. Kalo xde Harry Potter, memang x masuk senarai la. Tapi, bila dah masuk USJ ni, boleh nampaklaa beberapa perbezaan dengan USS:

1. Themed Parks

USS – New York, Hollywood, Sci-fi City, Ancient Egypt, Lost World, Far Far Away dan Madagascar.

USJ – Universal Cool Japan (game based themed park), New York, Hollywood, San Francisco, Amityville, Jurassic Park, Universal Wonderland dan Wizarding World of Harry Potter

2. USJ adelah lebihhh luas daripada USS, dan bangunan2 serta lanskap pun berbeza dengan USS. Bila berjalan masa musim bunga yang masih dingin ni, memang lagi menyamankan daripada berjalan2 dalam cuaca hot n humid kat USS.

3. Obviously harga themed park sini lagi mahal daripada USS dannn harga official merchandise di sini lagi mahal daripada kat USS mahupun Tokyo Disneyland.

4. Kalo kat USS korang rasa dah byk betul photo spot. Kat sini berganda bykne photo spot kat sini. Buktinya aku amik almost 750 photos kat sini saje!

5. Walaupun harga barangnye mahal2, tapi merchandise shop kat sini lebih besar dan banyak variety jika dibandingkan dengan USS.

6. Mechanism of express pass berbeza utk kedua-dua theme park ni.

Dalam2 banyak2 park kat USJ, park yang menarik dan unik pada pendapat aku adelah Universal Cool Japan, Universal Wonderland dan of course laa Wizarding World of Harry Potter.

Universal Cool Japan nie macam temporary theme park kot, based on games; Attack on Titan, Resident Evil, Monster Hunter dan Evangelion. Kalo tak silap park ini dibuka daripada 23 Jan 2015 sampai 28 June 2015 je. Memang cool laa park ni, aku tengok dalam website pun banyak aktiviti best dalam park ni, but banyaknye utk orang yg x faint hearted laa. Kalo nak check out more on this, boleh click sini: http://www.usj.co.jp/e/universal-cool-japan2015/

usj cool japan

DSC00161

DSC00166

DSC00171

Lepas round2 Cool Japan, kitorg tengok pop up street performance, n followed by Minions show. Haaaaa…kawaiii walaupun x faham pun ape yang diorg cakap. Dahlah sambil tengok show, dok bau banana muffin. Sesuai sangatlaa dengan performance oleh si pisang2 minion. Abis tgk minion, kami g beli waffle melapik perut, tapi anak bff masih belum get over lagi dengan bau banana muffin yang sedap tu, sbg aunty mithali, aku pun temankan die cari punca bau tersebut.

DSC00192

DSC00221

DSC00250

Nielaa rupenye asalnye bau pisang yang menggoda tuuu

DSC00239

Waffle sedap RM10 sekeping. Makan jeee

Cari punye cari rupenye bau dtg dari gerai popcorn choc banana. Aku pun pegilaa melapor kat bff aku, igtkan line pendek je, sekali, boleh tahan panjang line, mcm line nak masuk rides weh! Akhirnya suami bff aku laa yang g tolong q and beli. Kami plak masuk kedai minion, round2 n decide to q for Back to Future Rides yang waiting time hampir sejam tu. Bak kate bff ” dapat naik ni pun jadilah” hahahaha..ayat pasrahhh.

DSC00264

DSC00252

Before naik rides ni, bff aku wat child swap. So suami die stay dgn si kecik yang x lepas had ketinggian. Yg sulung follow kami naik rides, tapi tutup mata jelah sepanjang rides. Best gak rides nie, just kalo korang sakit belakang n tengkuk tak payahlaa berangan nak naik.

Lunch haritu, kami makan softshell crab burger yang boleh tahan sedap rasenye kat one of the restaurant. Ni yang bagusnya Japanese, diorg tolong n layan persoalan kitorg sampai kitorg convince yang kami boleh makan kat situ. So basically, soalan paling penting: ade served pork atau tak? Gune minyak ape? Ade liquor atau tak? Bile kami dah puas hati dengan jawapan diorg, kami pun pegilah cari spot utk melepak makan.

DSC00299

DSC00304

Aftermath tsunami kelaparan yang tak dibendung.

DSC00308

Cheecky gal yg hepi lepas milo tumpah kat baju

DSC00309

Harga set softshell crab nie around RM45 yea. Makan tutup mata bayar namanye

After recharge energy, kitorg sambung jalan2 amik gamba, amik gamba depan Jaws, tepi marina la, merata2 yang mana sempat.

DSC00323

DSC00319

X panas, sejuk. tp balik Malaysia..padan muka dapat sunburnt


DSC00272
DSC00277

Themed park seterusnya adalah New Wonderland park. Ya Allah, park ni sangatlaa comel dan colorful. (no wonderlaa beratus gambar kat park ni je kan, Nadia??) Dalam park nie ade character Snoopy, Hello Kitty dan Sesame Street. Kami ni kire beruntung jugak sebab rupenye park nie baru siap direfurbished pada 18 Mac 2015 lepas . Kat sini aku dok kuar masuk kedai n amik gambar saje while bff aku dok melayan anak naik rides. So korang layankan jelah gamba kat sini.

DSC00340



DSC00336

DSC00350

DSC00352

DSC00409

DSC00378


DSC00408
DSC00416
DSC00428 DSC00434 DSC00433

DSC00404
DSC00405

Then tibalah masa yang ditunggu, utk masuk Harry Potter park. Jauh jugak nak masuk dalam nie. Tapi bile dah sampai, wahhhh.. tak sia2 laa pegi USJ walaupun x dpt naik rides. Mcm budak2 dapat candies. Mmg kami sbg peminat Harry Potter rasa sangatlaa teruja. After snapping few photos kat entrance, kami sambung lagi amik gamba kat tepi Hogwarts express sebelum beratur beli Butterbeer. No worries, butterbeer is non-alcoholic drink yg sedap ade frothy cream on top. Tips: kalo korang nak save duit, beli set souvenir cup terus. So korang dah xyah nak beli souvenir lain dah. dah dapat satu cup.

DSC00460

DSC00465

DSC00467

DSC00472

DSC00488DSC00491

DSC00496

DSC00502

DSC00525
DSC00531

Tapikan park ni terlalu laa ramai orang. sampaikan nak naik ride HP forbidden journey tu sampai 3 jam kot waiting time die. Gile ke ape. Last2, kitorg g Olivanders shop, kat sini diorg lakonkan balik scene masa Harry Potter nak beli wand die. COOL! Tapi kitorg xdelah end up beli wand kat sini, merepek ape dekat RM100 kot harga satu wand! baik beli cape or hogwarts robe ke kan.

DSC00558

DSC00572

DSC00585 DSC00586 DSC00588

Then kitorg tour laa Hogwarts castle tu. ni bosan la bg aku. Tempat gelap gelita. aku x appreciate sgtlaa. sbb limited sgt ruang lawatan tu. Last2 kitorg kuar masuk kedai beli Harry Potter merchandise. Anak bff aku laa paling syiok, dapat cape gryffindor. aku nak beli tp size utk adult dh abis (utk gryffindor) Last but not least kitorg singgah kedai candy. Kat sini pun q sangat panjang. aku end up beli frog choc whilst bff aku beli assorted jelly beans yang basically sume rasenye kami tak boleh nak telan! hahahahhaha


DSC00601 DSC00668 DSC00693 DSC00700 DSC00716 DSC00717 DSC00725 DSC00704

Sayonara Harry Potter park. Lepas tu, kami pegi cari port baik punya utk tengok starlight parade dan jugak utk melayan bebudak yang sudah kelaparan. Menarik jugakla parade ni untuk bebudak tengok. Aku lepas tengok dua tiga character dah rasa bosan. hahahaha. Tp tangan masih setiap dok klik2 amik gamba! Setel dengan parade, tapi kami masih belum setel dengan shopping. masuk laa kedai paling besar skali kat situ sebelum mengheret kaki balik ke umah.

DSC00756 DSC00805 DSC00807 DSC00821 DSC00845 DSC00832

Eh, kami detour g Hard Rock Osaka jap. Tp tak beli pape pun. Sbb dah sakan sgt kat USJ kot. Kami sampai umah around 11 pm. Tak sedar diri esok pagi nak buat kerja gile! Semoga kami tak terlajak bangun!

Papehal pun, misi Harry Potter tercapai! dan kami pegi sebelum tiket USJ dah naik harga! Lucky us!

Travelog ke Negara Matahari Terbit 08 : Shirakawago, Tapak Warisan UNESCO

Kat J Hoppers aku duduk dlm female dorm for 6 people. Sebab smp pun dh lewat malam, redha jelah dpt katil atas. Bila masuk bilik, gelap gelita, tirai katil memasing dah ditarik rapat, semua org dh tido. Aku dh mcm pencuri kot, jalan senyap2, naik katil pun sedaya upaya nak minimize bunyi.

bile dah senyap sgt, n badan ni pun dah penat mengangkut bag, tau2 dah tertido. N terjaga awal pagi sebab perut berdangdut tak dinner. Lagipun kena bersiap2 before 8 am utk follow half day tour ke Shirakawago.

Plan nak pegi Shirakawago ni xde pun dalam list nak pegi tgk masa memula tu. Tapi lepas tengok Destinasi Cinta AirAsia yang episod Noh Hujan dan Misz Nina pegi Nagoya dan one of tempat yang diorg pegi ade Shirakawago, terus berkobar2 nak pegi kat Gassho Village tu. N terus start melobi dekat bff aku  dan lepas tengok route bagai, akhirnya kami decide to go for it. Harga tour half day ni 4,000 yen. Tapi, sebab stay kat J Hoppers boleh laa dapat diskaun 500 yen.

Dari Takayama Station ke Shirakawago, perjalanannye lebih kurang 1 jam. Tour Guide haritu bagus, banyak bagi information n quite good at making jokes. Menurut Tour Guide, kami beruntung sebab the day before adelah sangat windy n gloomy n quite uncomfortable la untuk pusing2 dekat situ unlike harini yang cerah dan x berangin. Alhamdulillah. 🙂

Semasa dalam perjalanan, aku perasan banyak betul terowong yang kitorg lalu, mcm most of the route tu lalu terowong je! Kami turut diberitahu, tunnel yang paling panjang yang kami lalui haritu adelah Hida Tunnel yang sepanjang 11km.

Sebelum sampai ke penempatan Gassho Village, kami dibawa ke observatory. Kali ini, sekali lagi kami beruntung sebab Gifu Prefecture masih diselimuti salji, menyajikan pemandangan yang sangat indah dari observatory. Sakan kami semua berposing dari observatory berlatarbelakangkan bukit bukau dan perkampungan gasho.

DSC09812
DSC00014

DSC09806

Dah puas posing, kami dibawa ke Gasho Village dan diberi masa sejam lebih untuk bersiar2 di persekitaran Gasho Village. Ya Allah, Subhanallah cantik betul tempat nie. Kalo korang tatau, Gassho Style houses ni sebenarnye dah tersenarai dalam UNESCO World Heritage Site. Kat sini ade lebeh kurang 114 buah rumah dgn thatched roof. Bumbung tu mcm rupe segitiga tirus sebabnye untuk mengurangkan bebanan kepada bumbung dan rumah bila musim salji memandangkan Gifu Prefecture menerima snowfall yang agak tinggi berbanding dengan beberapa Prefecture yang lain.

DSC09786
DSC00005

DSC09840 DSC09863

DSC09875

DSC09959 DSC09957

Kat situ ade beberapa buah rumah yang boleh dilawati. Tapi kami direkemen untuk masuk Wada House. Entrance fee utk adult 300 yen, child 150 yen. Rumah ni bina ketika pertengahan dan akhir Edo Period (1800 a.d), kat sini ade dokumen2 penting, tembikar, pinggan mangkuk dipamerkan. Dah puas pusing2, kami beli sedikit cenderamata sebelum menamatkan half day tour haritu.

DSC09922

DSC09925

DSC09945

DSC09937

DSC09926

Sampai di Takayama, kami singgah ke Post office utk beli poskad sebelum balik ke J Hoppers untuk masak bekal dan check out. Igtkan lepas check out nak pegi hida takayama traditional village jap, tp timing bebudak comel nak memerut mmg spot on sgt. Hehehe. Last2 aku sorang jelah yang pegi tengok kawasan perkampungan lama tu. Mmg terserlah ciri2 tradisional pada bangunan2 di situ. Rasa macam tengah berada kat tempat shooting Oshin plak. Tak puas pusing sebenarnya. Hopefully, boleh datang lagi next round.

DSC00021 DSC00038 DSC00017
DSC00038 DSC00031
DSC00024 DSC00040 DSC00041

DSC00044Dari Gifu, kami berangkat ke Osaka. Bila sampai stesen, agak terkejut tengok ramai org dok q untuk beli tiket kat kaunter JR. Tak jadi nak reserved seat, kami redah sajelah non reserved seat. Seb baik tak ramai org, dapatlaa memilih tempat duduk and of course laa bila naik Limited Express Wide View Hida Takayama, kite kenala duduk tepi tingkap untuk menikmati pemandangan indah di sepanjang perjalanan nanti. Memang cantik viewnye. Nak amik gamba pun senang sbb wide view window kan.

DSC00083 DSC00132 DSC00112 DSC00108 DSC00091

Separuh haritu kami dok turun naik tren je. Tp sekurangnya xde episod lari2 kejar tren dah kali ni. Lepas 2 jam lebih, kami sampai kat Nagoya, dan terus reserved seat utk shinkansen Hikari ke Shin Osaka. Perjalanan kali ni almost 1 jam. Lepas tu ade turun naik 2 station lagi before sampai Kayashima.

Kat Kayashima, kami sewa rumah via Airbnb. Sbb rumah ni agak jauh skit dari Osaka dan dah agak lama, kami dpt best rate utk rumah ni. RM157 untuk 3 malam sorang. murah gile weh. Semua ade kat rumah ni, jalan dlm 7-10 minit dari station. Bilik nye pun byk. Toilet n shower room nye bersih n best. Yang paling best air panas die konsisten je tahap kepanasan, tak perlu nak adjust2. Kedai 24 hours berlambak2. Bolehlaa sewa sini lagi nanti. Nie link stay tu: https://www.airbnb.com/rooms/2561746

Penat gile. Lepas layan bebudak2 nie n dinner, bentang tatami terus tido.

p/s: Tinggal 3 hari je kat sini. Esok nak pegi Hogwarts Castle.

naTea via HTC One

Travelog ke Negara Matahari Terbit 07 : Running Backpackers

Aku overslept. Rancangan nak tengok sunrise di Tasik Kawaguchi pun turut terkubur dengan tido mati aku tu. Nasib baiklah, shower room tak penuh. (Either diorg x bangun tido lagi, atau diorg dah bangun lg awal dari aku ataupun memang diorg tak mandi pagi. Huehuehue.)

DSC09701

Lepas bersiap2, aku bergegas turun ke lobi. Di K’s House ade juga tersedia perkhidmatan sewa basikal for 300 yen. Sebab plan nak tengok sunrise aku dah simpan untuk tahun depan, aku fikir nak sewa basikal untuk ke post office yang berdekatan. Tapi aku rasa aku overestimated diri sendiri, yang dah lama tak mengayuh basikal, lepas tu kayuh pulak dalam cuaca yang sejuk, rasa macam hilang nafas! Tak sampai 15 minit mengayuh naik bukit, aku dah mengagau cari vending machine. Nak beli air.

DSC09669

DSC09674

Papehal pun, memang best betul feeling kayuh basikal sesorang waktu pagi. Jalan tak berapa sibuk dan dapat menikmati pemandangan Fujisan dari sudut yang berbeza dan dapat layan feeling macam dalam jdrama. Just tatau nape tak terlintas langsung nak pegi Lake Kawaguchi lepas dah shopping kat post office tu. Takpe. Kite simpan untuk stok tahun depan.

Selepas daftar keluar dari K’s House, kami menuju ke Gotemba Premium Outlet. Kami menaiki bas khas ke GPO, tiketnya boleh dibeli di kaunter bas di stesen tersebut. Harga tiket 1,510 yen. Perjalanan mengambil masa hampir sejam. (Tips: Duduk di tepi tingkap belah kiri, boleh tengok view Tasik Yamanako yang cantik)

DSC09704 DSC09705
DSC09719 DSC09720

Sebaik sampai di GPO, (outlet membeli belah yang berlatar belakang Mt Fuji yang majestic itu), kami meninggalkan backpack di dalam locker dan terus mencari food court, sebab kami semua dah kelaparan especially aku yang x breakfast lagi. Lepas pusing punya pusing, kami beli octopus tako dan sandwiches dan salad. Sedap takoyaki tu, sampai Bff aku yang tak suke tako pun boleh beli 2nd round pastu. Eh..tetibe baru aku terfikir sos teriyaki tu apekah bahan2nya. Takpelah dah makan kan.

DSC09751

DSC09732

DSC09756

DSC09757

DSC09759

DSC09747

GPO ni not bad la, tapi sebab ade byk brand aku tak kenal dan masa pun x byk sgt, aku rasa so so jelah. Tapi kalo korang decide nak masukkan dalam itinerary, pastikan korang singgah kedai Plaza. Barangan dalam kedai ini banyak yang cool2 dan harganye x mahal. (Tips: Pegi GPO Information/Visitor Centre untuk amik booklet diskaun)

DSC09752

Around 4 petang, kitorg bergegas nak kejar free shuttle ke Gotemba station. Tapi bas dah penuh la plak, tak pasal kenalah naik teksi sebab nak kejar train. Sampai je Gotemba sehinggalah ke stesen Odawara ade banyak jugalah adengan berlari sebab kami nak mengejar trip terakhir Ltd Express Wide View Takyama. Tapi aku rasa pelarian yang paling rasa macam nak mintak nyawa bila nak mengejar Shinkansen Hikari kat Odawara Station. Dengan backpack berat gile lagi dan muatan tangan yang lain, bila dapat je masuk aku terus je duduk kat seat yang masih kosong.  Serious, aku memang rasa macam boleh pitam masa tu, jantung rasa macam nak terkeluar. Feeling guilty gak laa, sebab aku selamba terus duduk dulu while bff aku belum jumpe lagi seatnye, tapi, kalo aku pitam nanti lagi menyusahkan.

Lepas sejam lebih perjalanan, kami sampai di stesen Nagoya, dan terus membuat reservation seat untuk train ke Takayama. Mungkin sebab ini merupakan trip terakhir untuk hari tu, koc kami kelihatan kosong. Tapi kami suke, sebab kami boleh conquer train, almaklumlah perjalanan memakan masa 2 jam setengah, boleh laa tido dengan aman damai. Namun, bebudak ni boleh segar bugar dan sibuk menghiburkan kami dan penumpang2 yang lain. Seb baiklah tadek orang komplen, siap ada mamat Jepun belanja air lagi. Kami sempat berbual2 dengan mamat Jepun tu, friendly mamat tu, tak kisah pun nak tunjuk gambar niece die yang comel tu.

Setibanya di Takayama, kami terus menuju ke J Hoppers, penginapan satu malam kami. Ingatkan Kawaguchiko dah cukup sejuk, rupanya Takayama lagi sejuk! Masih ade lagi gumpalan2 salji di tepi jalan, di atas rimbunan pokok hiasan. Ketika kami sedang mencari lokasi J Hoppers, tetibe mamat Jepun tadi muncul, rupenya dia dok perhatikan kami, mungkin memastikan kami selamat sampai ke destinasi kami. Selepas memastikan destinasi kami, mamat Jepun tolong tunjukkan jalan kat kami. Lepas tu baru lah die balik. Wah, caring sungguh, rasa menyesal pulak tak mintak contact no. menyesal sungguhhhhh.

First impression bila sampai kat J Hoppers adelah, okay tempat nie x ‘warm’ macam kat K’s House haritu. Dahlah lobi nye sejuk and gloomy. Shower room pun kat ground level, memang aku dah bayangkan kesejukkan yang aku bakal alami esok. Aku terus naik atas, ingatkan nak baring2 gitu dan pegi masak magi untuk dinner, tapi, entah bila masa aku tengah belek2 fb, aku boleh terus tertido sampai keesokkan paginya.

_____________________________________________________________________

Transportation cost

  1. Bus from Kawaguchiko to Gotemba Premium Outlet = 1,510 yen
  2. Cab from GPO to Gotemba Station = 920 yen/4 pax

Train Route and Cost

  1. Gotemba via JR Gotemba Line to Matsuda = 500 yen (JR Pass)
  2. Shin-Matsuda via Odakyu Odawara Line Exp. to Odawara = 220 yen (suica)
  3. Odawara via Shinkansen Hikari to Nagoya = 8,420 yen (JR Pass)
  4. Nagoya via Ltd Express Wide View Hida Takayama to Takayama = 6,030 yen (JR Pass)

Accumulated train cost against JR Pass : 29,580 yen . JR Pass 29,110 yen. Berbaloi2, baru hari ketiga pas activate dah utilise 100%. Ade 4 hari lagi. X sabar nak jumlah penjimatan.

Travelog ke Negara Matahari Terbit 06 : Mount Fuji Menggamitku Untuk Datang Lagi ke Jepun

Pagi2 lagi aku dah bangun, packing backpack aku dan bergegas keluar untuk menyelesaikan beberapa misi penting. Almaklumlah, kami bakal meninggalkan Tokyo untuk menuju ke Kawaguchiko tengahari nanti.

Pagi ni, aku kuar jalan sorang aje dengan berbekalkan sense of direction aku yang reliable itu. Lagipun x perlu risau, Allah kan ade. First stop, aku adelah menyusuri tepian sungai Sumida. Sambil membayangkan betapa indahnya bile deretan pokok sakura itu bila sudah berkembang mekar nanti. Dari situ aku boleh melihat lebih dekat Tokyo Skytree, satu lagi menara ikonik di Tokyo.

Untungla sewa apartment dekat dgn Ban Dai..boleh jumpe abg Ultraman

Untungla sewa apartment dekat dgn Ban Dai..boleh jumpe abg Ultraman

Si Doraemon comel. Nak pinjam pintu boleh tak?

Si Doraemon comel. Nak pinjam pintu boleh tak?

AnpanMan. Kegilaan budak2 jepun.

AnpanMan. Kegilaan budak2 jepun.

Sumida River Cruise at Sumida River

Sumida River Cruise at Sumida River

???????????????????????????????

Tokyo Skytree dan dedahan pokok sakura. Cube bayangkan viewnye kalo dah penuh bungaaa

Tokyo Skytree dan dedahan pokok sakura. Cube bayangkan viewnye kalo dah penuh bungaaa

Serene and peaceful bila tak ramai orang nie. Kalo x sebab kejar masa nak je jalan sampai hujung sambil amik angin

Serene and peaceful bila tak ramai orang nie. Kalo x sebab kejar masa nak je jalan sampai hujung sambil amik angin

DSC09501

Setelah puas menikmati pemandangan, aku segera menuju ke Nakamise Dori untuk membeli souvenir murah yang tak bape murah pun. Aku sempat membeli fridge magnet dengan harga 350-380 yen sekeping dan sehelai tshirt berharga 1,000 yen sebelum bergegas pulang kerana aku sebenarnya dah mula pening dengan keramaian orang yg tiba2 dan juga terik matahari pada ketika itu.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Nakamise Dori.

Nakamise Dori.

Nakamise Dori

Nakamise Dori

Lebih kurang pukul 12 tengahari kami mengucapkan selamat tinggal kepada apartment yang kami telah duduki selama 5 malam itu. Thanks Satoshi for the hospitality!

Bye Tokyo. Nanti kitorg dtg balik bila pepohon sakura dah penuh dgn sakura ye.

Bye Tokyo. Nanti kitorg dtg balik bila pepohon sakura dah penuh dgn sakura ye.

Plan asal nak singgah Nippori Fabric Town, tp aku masih sakit perut hari tu, jadi tetibe aku emo malas nak angkut backpack yg berat tu ke hulu ke hilir. Sudahnya, kami terus direct pegi ke Kawaguchiko. Lagipun, kami memang ade plan nak patah balik ke Tokyo nanti, jadi sempat sangat nak singgah ke Nippori nanti.

Kami bertukar 2 tren sebelum sampai ke stesen Otsuki untuk menaiki tren Fujikyu Railway ke Kawaguchiko. Kebetulan pulak, ketika kami hendak membeli tiket utk ke kawaguchiko, ade special viewing train Fuji Tozan Densha yang bakal membuat perjalanan ke Kawaguchiko. Jadi kami membayar extra 200 yen untuk menaiki tren tersebut. Train ini berbeza dengan train Fujikyu Railway yang biasa; dari segi exterior dan juga interior yang semuanya daripada kayu, malahan letak susun kerusinye pun istimewa kerana ada yang menghadap wide view window untuk penumpang menikmati pemandangan indah Gunung Fuji nanti.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Dalam perjalanan, train attendant akan memberitahu penumpang pemandangan2 menarik yang bakal dilalui keretapi nanti, malahan nak tengok tingkap dari belah kiri/kanan akan turut diberitahu. Tapi, kemuncak perjalanan tren adelah apabila dapat melihat sendiri keindahan luarbiasa Gunung Fuji. Subhanallah, another majestic view yang buat aku speechless selepas 12 Apostle. Aku doakan korang semua diberi peluang dan rezeki yang lebih untuk datang ke jepun dan lihat sendiri keindahan Gunung Fuji ni. Kalo korang tatau, Gunung Fuji ini adelah salah satu UNESCO World Heritage Site tau.

???????????????????????????????

DSC09607

Aku bertambah suka sebab, diorg ni bijak bila diorg kurangkan kelajuan keretapi utk kami semua menikmati pemandangan dan mengambil gambar dari dalam train. Nak lagi best, train berhenti selama 10 minit di stesen  utk memberikan peluang penumpang bergambar dengan special train dan juga mengambil gambar mt Fuji. Kalo nak tahu lagi lanjut pasal operasi tren ini dan special train yang lain, boleh cek kat website Fujikyu Railway ye.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Dalam sejam perjalanan, akhirnya kami sampai Stesen Kawaguchiko. Inilah dikatakan, kite hanya merancang Allah yang menentukan. Sebaik saja kuar dari tren, kami disambut dengan hujan salji. Bebudak la yang paling excited, kami wat lek2 saja (walhal kami pun excited jugak).

Untuk penginapan di Kawaguchiko, kami memilih utk menginap di K’s House yg kami reserve melalui Hostelworld.com. Bagus banyak guesthouse ni. Bukan bagus tang free shuttle saja, tapi tang staff diorg yg friendly, lobi yang sgt cozy dan warm, katil yang selesa dan jugak shower yang best! Silalah pilih K’s House kalo nak datang sini. Korang bawak anak2 kecik? Pun okay je. Boleh reserve bilik private ensuite (bilik air ade skali).

Lepas check in, kitorg makan petang+pre dinner sebelum pegi tengok sunset dalam keadaan sejuk gedi tu. Kalo nak compare weather sini dengan Tokyo, kat sini memang lagiiii sejuk.  At least kat Tokyo, masih positif lagi suhunye, kat sini sampai mencecah -5 degree. Beku.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Sebenarnya, kami langkah kanan haritu, sebab pada malamnye ade sambutan anniversary ke 8 K’s House Mt Fuji. Jadi, aktiviti malam, dinner dan entertainment kami malam itu semuanye foc. Aktiviti pertama kitorg buat adelah sushi making. Seumur hidup duk makan sushi kan, so for the first time, aku belajar camne nak buat sushi. Kacang je buat sushi ni. Tak payahlah aku nak explain panjang lebar. Boleh tengok kat youtube.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Itulah Japanese Harp. Walaupun lagunye simple je, tp still menghiburkan kami.

Itulah Japanese Harp. Walaupun lagunye simple je, tp still menghiburkan kami.

Yummy cake!

Yummy cake!

Kitorg tak risau pun kalo ade sake dlm sushi, sbb staff kat situ mmg aware pasal diet pemakanan tetamu diorg, jadi diorg bgtau kitorg diorg gune substitute ingredients. Dan menu2 yang lain pun sume seafood base dan jugak salad. Sambil2 menikmati makan malam, kami dihiburkan dengan persembahan muzikal menggunakan Japanese harp oleh ex-staff situ. Mengasyikkan jugak ye lagu2 yang dimainkan menggunakan Japanese Harp ni kan. Parti diakhiri dengan acara potong kek dan bergambar beramai2.

By the time dah abis makan ni kan, aku dapat rasakan plan asal aku n bff nak beronsen bakal ke laut, sebabnye mata masing2 dah berat dan malam pulak semakin sejuk, last2 kami semua pakat tido awal jelah.

p/s: Second time jumpe Malaysians kat sini. Semuanye baik2 dan tak sombong. We even chatted for a while. Bagus2.

_________________________________________________________________________________________________

Train Route

1. Asakusa via Ginza Line to Kanda = 170 yen

2. Kanda via JR Chuo  Special Rapid Service to Takao and change to JR Chuo Line for Otsuki Station = 1,490 yen (JR Pass)

3. Otsuki to Kawaguchiko via Fujikyu Railway = 1,140 yen + 200 yen (for Fuji TozanDensha)

Total cost: 1,510 yen (no JR Pass) and 1,490 yen (JR Pass)

Accumulated train cost against JR Pass: 14,630 yen

Travelog ke Negara Matahari Terbit 05: Begini Rasanya Duduk Dalam Freezer

Mukadimah

Kalo pegi Tokyo nak tengok sakura, tapi kuntum2 sakura masih malu2 kucing lagi nak keluar, ape korang nak buat ye?

Macam kitorg, mujur la aku kutip macam2 phamplet kat Matta Fair, boleh terselit satu phamplet nie promotion pakej ke Gala Yuzawa Snow Resort. Memula, kami tak amik port pun pasal Gala Yuzawa ni. Tapi, selepas  beberapa ramalan sakura macam akan kuar akhir Mac, kami decide untuk masukkan Gala Yuzawa dalam itinerary. Yelah, if you can’t get the cherry blossom, sekurangnya dapat merasa winter dan main salji pun bagus jugak. Begitulah mukadimahnye camna kami boleh pegi main salji tatkala dah tadek salji kat Tokyo tu.

_________________________________________________________________________________________________

Berbalik kepada Misi Hampir Mustahil utk Kejar Shinkansen, yang aku gembar gemburkan dalam entri yang lepas. Pagi tu, kami kuar awal walaupun agak tersasar sikit dari jadual, tapi still okay. Sampai je Tokyo Station, kami bergegas ke JR office untuk menukar JR Pass 7 days kami. (JR Pass 7 hari harganye RM902, beli dekat JTB, Isetan KLCC) Alhamdulillah, proses penukaran JR Pass berjalan lancar dan staff situ siap2 tolong reservekan seat dalam Joetsu Shinkansen tu dan selepas itu, dengan segeranya staff2 kat situ suruh kitorg lari kejar tren yang nak berlepas lagi 3 minit! Yeay! Pagi2 dah pecut 100m. Mmg terus segar bugar laa lepas tu. (Tips: Obviously..made up your mind bila nak start pakai pass tu dan kalo ade masa terluang, tukarlaa JR Pass tu siap2 dan bagitau bila korang nak activate pass tu)

Nampak je shinkansen Tanagawa MAX tu, kami terus naik, koc kat mana tu belakang punye cite (Tips: Ini adelah common sense. Kalo dah lambat, tak payahlaa sibuk nak cari koc korang dari luar. Yang penting, tren korang naik tu betul n korang dah masuk dalam tren. Lepas tu barulah cari koc dan seat korang) Misi Hampir Mustahil utk Kejar Shinkansen sukses!. Boleh sampai awal dan main dengan puas walaupun amik pakej half day saje nanti.

Dari Tokyo ke Gala Yuzawa, perjalanan mengambil masa kira2 1 jam lebih. Sebenarnya jauh jugak Niigata Prefecture dari Tokyo. Tapi kalo dah naik shinkansen yang kelajuannye mencapai 280++km/j, (fyi, jarak dr Tokyo ke Gala Yuzawa is around 200kms) memang cut2 short punyalah tempoh perjalanan. Eh lupe plak..woot2! Achievement unlocked! My first shinkansen.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Anyway, shinkansen tu berenti kejap kat Echigo Yuzawa sebelum meneruskan perjalanan ke Gala Yuzawa. (Tips: Around 15 minutes sebelum sampai Echigo Yuzawa tu, korang patut tengok view kat luar. Sangat indah! Breathtaking view omputih kata. Bukit bukau masih bersalji. Salju betul pemandangan waktu tu.) Lepas je kuar dari train station, kitorg terus pegi first counter. Sebelum sampai kaunter ni, adelah lebih baik kalo korang dapat decide in advance ape aktiviti korang nak buat kat atas nanti; ski/snowboard/sled.  Sebab, selain dari beli tiket utk gondola and chairlift, ade lagi byk benda korang nak setelkan pastu. So don’t waste time. Rate untuk aktiviti adalah seperti ini (source: Website Gala Yuzawa):

Lift and gondola

Ticket price untuk gondola dan chair lift.

Price for rental

Kadar sewaan untuk equipments and wear.

Sebagai first timer, kitorg pilih nak main sled saje. Lepas tu, staff situ tanye kalo kami ade JR Pass, then kami tunjuk pass kami, pastu eh dapat 950 yen (instead of 1,950 yen) je sorang utk sled set! Unsangkarable in a good way. Lepas tu, kitorg pegi bahagian rental plak, nak collect sled. Sebelum tu, bolehlaa try2 boots kat luar untuk penentuan size boot korang nanti. Untuk wear rental ni, ade rate yang lain pulak. So aku bayar 1,950 untuk ini.

Selepas selesai dengan urusan sewa menyewa, kitorg tukar baju dalam bilik persalinan yang lengkap dengan locker, toilet dan powder room. Sewa locker ni boleh tahan mahal, iaitu kira-kira 1,000 yen untuk yang amik half day pakej, tapi berbaloi untuk yang full day. (Tips: Locker ni tak besar sgt tapi panjang ke dalam, jadi kalo pandai susun barang, boleh muat 2-3 org punye stuff, boleh jimat skit kos locker ni)

Kami menaiki gondola untuk ke sledding area. Masa ni memang dah sejuk tahap dlm freezer gamaknye, sampai cakap pun keluar asap. Hehehe. Ketika dalam gondola menuju ke atas bukit, makin membara rasa excited bila tengok pemandangan bukit, pokok2 yg diselaputi salji, indah kemain. Keluar saja gondola, kami terus menuju ke sledding area.  Rasa jealous jugak bila tengok pengunjung yang datang bermain ski dan snowboard. Yelah, hanya mereka yang bermain ski dan snowboard dibenarkan menaiki chairlift. Pastinya view dari ketinggian yang lebih tinggi berganda indahnya daripada apa yang sedang kami lihat sekarang. Bersyukur kerana akhirnya dapat jugak merasa main salji, cuma mungkin di lain kali, kami akan mencube bermain ski plak, mungkin di Hokkaido yang terkenal dengan powder snow tu. Insya Allah.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Sledding area tu taklah besar  sangat, tapi cukup luas untuk kami berguling2, baling2 snowball, membina snowman/Olaf, bermain sled, bergamba/merakam video dan juga ‘berenang2’. Mulanye, risau jugak kalau budak2 tu x dapat menahan kesejukkan, tapi rasenye memang x bertempat kerisauan kami, bila diorglah yang paling teruja bermain dengan salji, siap baring dan berenang lagi. Dahlah snow kat situ lembut dan halus, lagi syioklaa diorg bermain (Eh, kami lagi syiok main salji, tapi aksi2 kami tak sesuai untuk tatapan umum..immaturity theme applies..hahahaha) Aku sempat 3-4 round sledding, nak berjoli sakan sangat, aku tengah sakit perut plak hari tu (kan..dalam2 byk2 hari, hari g main salji plak nak sakit mcm2. Sigh.)

???????????????????????????????

X menyempat2. kat entrance pun dah excited nak main salji bebudak nie

???????????????????????????????

First timer. masih belum tahu fungsi sebenar sled. disangkakan besen agaknye bebudak ni.

???????????????????????????????

Taklimat cara sledding yang sebenar.

???????????????????????????????

untungla..malas nak jalan ade mak pak boleh tolong tarikkan.

???????????????????????????????

Napelah kite tak nampak playground ni tadi. Kalo kite tahu ade playground nie, tak payah g main kumpul salji dlm sled tadi..

???????????????????????????????

Hokkaido..nantikan aksi2 ski kami tahun hadapan!

Lepas dah puas main; 2 jam kemudian, kitorg memanaskan diri dengan hot Royal Milk Tea dari vendor machine dan turun ke platform dengan menaiki gondola. Selesai menukar baju dan menyerahkan kembali barang sewaan, kami singgah di souvenir shop untuk membeli cenderamata buat kenangan sebelum pegi ke kaunter JR untuk mereserved seat. Bila dapat tahu yang kami baru terlepas shinkansen, dan perlu menunggu hampir sejam untuk shinkansen seterusnya, kami decide untuk makan tengahari disitu. Mungkin kerana cuaca sejuk dan hati gumbira, rasa sedap terlebih plak lunch kami haritu.

Nway, time nak balik, dalam shinkansen boleh pulak terjadi kejadian yang tidak kami sangka. Tatkala kami beria bertegas dengan penumpang yang kononnya duduk di seat kami di dalam train, tetapi rupa2 nya diorg yang betul, tiket kami tu yang staff di JR station tu yang tersalah print tahun (23 March 2016 . . . ). Lepas beria memohon maaf, kami membawa diri duduk di tempat yang masih kosong. Rasa panas jugak muka ni walaupun masih ade saki baki sejuk dalam badan ni. (Tips: Always double check everything, benda x best biasanya terjadi bila kita cuai dan leka) Seb baik ade konduktor dtg menyemak tiket, selepas menunjukkan JR pass dan tiket yang tersalah reserved tu, konduktor membawa kami ke koc yang masih mempunyai tempat duduk yang tidak direserve. Lega. Walaupun kecewa tak dapat tengok view bukit salji last kopek, tapi at least bila dah dpt seat, sekurangnya bolehlaa aku tido sekejap.

Sebenarnya timing dah lari sikit, so kami pun tukar plan dari nak beli kain kepada beli poskad. Dari Tokyo Station, kami menyinggah ke post office yang berdekatan dgn Tokyo Station utk shopping postcard dan hantar postcard sebelum kembali ke Asakusa. Sedar x sedar, malam itu adelah malam terakhir kami di Asakusa. Jadi kami pun pegi laa menjenguk Kaminarimon Gate, Sensoji Temple dan Nakamise Dori. Nakamise Dori ni adelah area utk shopping for souvenir yang popular di Asakusa. Barang2nye menarik jugak, tapi kalo dah matahari segalah baru nak pegi, good luck ye nak berasak dengan tourist2 yang lain. Kebanyakkan kedai kat situ by 8 pm dah tutup belaka. Bff aku sempat beli beberapa souvenir siap2, gusar kalau tak sempat nak menyinggah esok pagi.


???????????????????????????????
???????????????????????????????


???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Untuk menutup tirai malam terakhir di Asakusa, kami menikmati dinner sashimi dan tempura sedap di sebuah restauran sushi dan sashimi. Ni lah yang aku suke orang Jepun, memang bersungguh melayan pelbagai soalan yang kami ajukan. Bagitau yang mana ade mirin, yang mana tak. Siap rekomen menu dan yang paling best, buat kuah special utk tempura yang sedaaap itu. Kitorg pilih untuk try satu set sashimi, yang ade around 10 jenis sashimi for approx RM120 per set; termasuk sea urchin! Memang puas hati oi makan.

???????????????????????????????
???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Nota: Ski resort ni hanya akan dibuka sehingga awal Mei. Bagi tahun ini, ia akan dibuka sehingga 6 Mei 2015. Tapi, aku suggest cek dulu website sebelum nak pegi. Untuk maklumat lanjut, boleh laa melayari website Gala Yuzawa kat sini: http://www.galaresort.jp/winter/english/

_________________________________________________________________________________________________

Train Route

1. Asakusa via Ginza Line to Ginza and change to Marunouchi Line for Tokyo Station = 200 yen for Toei (use Metro Pass) 

2. Tokyo to Gala Yuzawa via Joetsu Shinkansen = 6,570 yen (use JR Pass)

3. Gala Yuzawa to Tokyo station via Joetsun Shinkansen = 6,570 yen (use JR Pass)

4. Tokyo via Marunouchi Line to Ginza and change to Ginza Line for Asakusa = 200 yen (use Metro Pass)

Total train cost: 400 yen (use Metro Pass) and 13,140 yen (use JR Pass)

Accumulated train cost utilising Metro Pass : 1,950 yen. Hari last untuk gune Metro Pass. So, keputusan untuk beli Metro Pass 3 hari adelah tepat. Kos 1,500 yen, tapi kadar penggunaan adelah 1,950 yen.

Accumulated train cost utilising JR Pass: Harga JR pass untuk 7 hari adelah 29,110 yen. Penggunaan harini dah cover 45% of utilisation rate.

Travelog ke Negara Matahari Terbit 04 : Bungkus FairladyZ Satu!

Harini kitorg nak menjelajah keluar dari Tokyo Prefecture, jadi 1/2 way pakai Metro Pass lagi half way kena bayar untuk train fare sebab keluar dari Tokyo Metro’s jurisdiction. Before that, saje nak bagitau, harini kitorg pack bihun goreng (guna perencah adabi + mixed vege + crabstick beli) dan breakfast lempeng kosong (tepung+air+telur+garam) cicah sambal sardin (sambal kosong dr kl +sardin ayam brand)

Dari Asakusa, kami menuju ke Station Yokohama. Destinasi hari ini adalah Hara Railway Museum (Aku yang beria sangat macam budak kecik nak pegi muzium keretapi tu) Sebab nak tengok depan mata sendiri, diorama Tokyo Station dan Yokohama Station yg sangat cool tu.

Station Yokohama ni besar dan boleh tahan meriah. Ade Sogo mall entrance dari Yokohama Station. Kami berjalan keluar dari station dan melalui Minato Mirai Walk, untuk menuju ke Yokohama Matsui Building. Dan sedang dalam perjalanan, kitorg tersinggah agak lama kat Nissan Global Headquarters Gallery. Memule bff n suami dia yang excited, lama2 aku pun terjebak sekali. Mana tak teruja, bila dapat peluang duduk dalam keta2 mewah dan berposing tepi keta tanpa gangguan. Dalam banyak2 keta kat situ, FairladyZ lah yang paling aku suka, suka sangat sampai rasa nak suh diorg bungkus satu untuk aku la!

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Abaikan tudung kedut, bila teruja dapat bergambar dgn stering FairladyZ

???????????????????????????????

Aku rasa aku ade chemistry la dgn FairladyZ ni.. ;p

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Elok je park atas revolving stage. Nanti at certain timing, ade staff kat situ dok kat situ promo/brief pasal keta tu dekat pengunjung. Sambil keta tu dipusingkan oleh revolving stage tu

???????????????????????????????

???????????????????????????????

As it was school holidays, kat Nissan Gallery ni diorg ade wat special workshop untuk budak2. Tak lama pun dalam sejam lebih kot. Wpun dalam bahasa jepun, aku observe diorg tengah explain pasal Nissan effort to conserve the environment. At the end of the short programme, parents kena isi feedback form while the kids bg feedback diorg kat parents diorg. Cool.

Ralit pulak bila kat sini sampai nyaris terlupe kitorg ade plan lain. So, kitorg decide nak singgah balik on the way balik nanti dan terus menuju ke Mitsui Buidling. Hara Railway Museum terletak di tingkat 2, dan bayaran masuk 1,000 yen untuk dewasa. Walaupun narration dalam tulisan jepun, kitorang boleh dapat translation dengan menggunakan ecode apps dan menggunakan wifi Hara Railway Museum.

Verdict aku pasal museum ni, diorama of Tokyo Station memang impressive ( sangat detailed dan menarik) exhibition display menarik (banyak model2 train ekslusif), sesuai utk parents with kids sebab ade ruang rehat dan untuk budak bermain tapi rasanya tempat ni perlu perbanyakkan aktiviti interaktif dan lagi best kalo ade satu ruang pameran untuk cerita detailed evolution of shinkansen. Aku rasa kalo orang yang betul2 gila keretapi, memang puas hati jugakla bila tengok koleksi model keretapi yang ekslusif kat sini. Sila layan gambar2 dan video2 dibawah:

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Tokyo Station

???????????????????????????????

Lepas dah puas tangkap beribu gamba + merakam video dalam museum tu, kitorg pegi makan lunch kat park kat luar building. Perrrghh..mencabar betul nak makan time tu bila sesekali angin sejuk gedi datang menampar muka ni. Oi, sejuk gile! Kitorg dah halfway mengadap lunch, bff aku yang pegi family mart beli nasi dan miso sup bgtau sebenarnya dalam family mart ade tempat untuk makan. Ceh, dah nak licin mangkuk bihun, baru tahuu. Takpelah, kira ini jadi pesanan penaja untuk orang lain dan maybe peringatan untuk aku kalo nak bawak family datang sini nanti.

Bila semua dah recharge bateri, kitorg sambung lepak kat Nissan Gallery dan sebelum balik singgah kat kedai merchandise, beli souvenir buat tanda peringatan yang kitorg telah accidentally menemui tempat menarik untuk dilawati di Yokohama.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

On the way balik, aku n bff sempat shopping kat Post Office Yokohama. Kat Jepun, budaya menulis surat dan poskad masih kuat lagi, jadi bila pegi post office ni kan, korang boleh jumpe mcm2 poskad dan koleksi setem yg cantik2 dan comel2. Tujuan asal kami singgah sebab nak beli poskad special. Poskad2 nie berbeza2 design mengikut speciality Prefecture yang ade di Jepun dan kena pegi the Prefecture’s local post office untuk dapatkan poskad tersebut, contohnye, bila pegi post office Yokohama, korang boleh dapatkan poskad Kanagawa (Tips: 1. Either korang simpan buat kenangan (sbb poskad ni designnye unik dan comel!) atau 2. Korang beli byk2 buat souvenir yang lain daripada yang lain.) Tapi kalo korang nak wat dua2, korang kena beli byk jelah – simple as that. Satu poskad 187 yen (around RM6). Untuk maklumat lanjut boleh click SINI.

So, aku end up buat 3 benda dekat post sini: 1. Beli poskad 2. Beli koleksi setem shinkansen 3. Tulis dan hantar poskad kat diri sendiri for 80 yen. Sampai pekerja post office tu tarik bidai pintu nak tutup post office tu baru kitorg sedar diri nak balik (walhal kitorg datang memang dah dekat timing nak tutup pun ;p)

DSC091501

Hantar poskad kat diri sendiri

wpid-imag3268.jpg

Stamp.

wpid-imag3269.jpg
wpid-imag3270.jpg

Memandangkan hari masih muda, kitorg decide nak singgah Harajuku. Kuar je stesen, kami disambut dengan crowd manusia berkerumun kay entrance Takeshita Street – sibuk ambil selfie dengan signboard (heh..cakap orang..pastu kami pun join selfie dengan signboard!) Masa aku lalu jalan ni, ade feel macam kat myeongdong skit. Tapi bezanye, myeongdong byk kedai kosmetik, tapi Takeshita Street banyak kedai baju yang cool/cantik and tak mahal sangat (around 1,000 -3000 yen tu byk). Tengah jalan2 cuti mata, tetibe ternampak Daiso, laju je kami masuk pulak tu. Daiso kat sini, most of barang2nye 108 yen ye harganye, kalo convert satu barang harga RM3.30 je weh!! Tp ade jugak barang yg dilabel kalo harganya bukan 108 yen. (Tips:1.Double cek harga sebelum nak borong barang kat Daiso. 2. Daiso adelah lubuk penting untuk beli souvenir. Ye, peduli ape harganya RM3.30, the thought that counts and paling penting ade udara jepun melekat kat barang tu)

???????????????????????????????

Lepas kuar Daiso, jalan depan skit jumpe Disney store plak. Kaki aku sebenarnya dah meronta2 supaya aku berhenti berjalan, tapi aku punye semangat nak membeli belah tengah memberontak, so kitorg naik jugak kat kedai Disney Store tu. Aku suggest kalo korang malas atau tak sempat nak pegi Tokyo Disneyland tapi nak beli merchandise Disney dari jepun boleh la singgah disini, menarik jugak barangnye, harganya pun boleh tahan jugak. Sebelum kami bergerak balik, kami sempat merasa japanese crepe yang famous tu (tp aku x bape nak layan makan sebab manis gile, maybe kena try lain kali) dan singgah makan kebab kejap sebagai pelapik perut.

Tapi sebelum kami naik train, kami detour kejap masuk drugstore, nak cari pampers kalo ade. Tapi end up, pampers tadek, tapi aku dan bff pulak terjebak beli perfume murah. Die dpt Incanto shine for 1,080 yen, aku plak dapat Incanto Bloom for 2,480 yen. Lepas tu kami sambung pencarian pampers utk anak bff aku kat kedai Papasu. Wah, kat sini bermacam jenis pampers ade. Korang yang travel dengan anak2 jangan amik enteng dengan hal pampers kat Jepun. Jangan dah tinggal satu je baru nak cari stok, sebab bukan senang nak cari pampers kat sini. So, maybe boleh take note on this drugstore yang ade kat Asakusa ni untuk reference korang.

Sampai kat umah, sebelum tido, aku dan bff buat perancangan (on food, type of activities, jr pass, schedule) pasal trip kami ke Gala Yuzawa esok pagi. Masa nilah, baru sedar kesilapan kami yang leka tak tukar waran tiket ke JR Pass siap2 siang tadi. Sebab alkisahnya, kami nak kejar shinkansen trip yang agak awal pada pagi itu, tetapi gap masa antara opening hours JR office dengan departure time tu skit sangat. Masa ni, aku dah dapat bayangkan, kami akan LARI lagi esok nanti!

Nota kaki: Gala Yuzawa tu Ski Resort.

_________________________________________________________________________________________________

Train Route

1. Asakusa via Toei Subway Asakusa Line to Sengakuji and change to Keikyu Main Line Rapid for Yokohama = 270 yen for Toei (use Metro Pass) and 310 yen for Keikyu Main Line

2. Yokohama via Tokyu Toyoko/Minatomirai Line to Shibuya and change to Tokyo Metro Fukutoshin Line for Meiji-Jingumae_Harajuku = 270 yen for Tokyu Toyoko and 170 yen for Tokyo Metro (use Metro Pass)

3. Omote-Sando via Ginza Line to Asakusa = 240 yen (metro pass)

Total train cost: 1,260 yen

Accumulated train cost utilising Metro Pass : 1,550 yen (Wow! baru hari kedua, kami dah fully utilised Metro Pass for 3 days tu (Harga pass: 1,500 yen). Terbukti, korang perlu consider pass ni, kalo korang banyak pakai Tokyo Metro. Nway, kalo camni, gayenye esok kitorg naik train Tokyo Metro FOC la kan)

Travelog ke Negara Matahari Terbit 03 : 10,000 Langkah Mengukur Bandar Tokyo

Ade orang tanye, aku pegi Jepun ni main redah je ke? Jawapan aku Yes and No. Yes untuk ade beberapa hari kitorg buat day trip main redah aje  dan No sebab sebenarnya kitorg ni siap 2-3 kali meet up untuk bincang itinerary dan selebihnya dalam Whatsapp. Agak2 jugakla nak meredah dengan 2 orang budak kecik plus suhu Jepun masa tu yang masih seperti suhu kat 2nd tier dalam peti ais tu.

Untuk dua hari yang berikutnya, kitorg memang tak ade detailed itinerary. Roughly, kitorg tahu yang kitorg nak pusing2 bandar Tokyo dan hari keesokkan harinya nak pegi Yokohama je. Sebenarnya bukan susah sangat pun nak last minute plan utk city tour, kalo ade map dan internet, insya allah sekejap je dah boleh setel planning. Masa bebudak n bapak budak masih lagi beradu, aku and bff diskas stop2 kitorg untuk Tokyo City Tour.  Lepas buat kira2, kitorg bersetuju untuk membeli Metro Pass for 3 days untuk harga 1,500 yen (lebih kurang RM45). So, ini adelah route our simple Tokyo City Tour: Asakusa – Ueno Station – Akihabara – Shinjuku – Shibuya – Roponggi Ginza  – Tokyo Tower – Asakusa (yang di strike out tu sebab kami kesuntukkkan masa, so decide untuk simpan for next trip)

Bff aku suggest from apartment kitorg tu untuk berjalan ke Ueno Station, tengok pemandangan. Lama jugak menapak tak sampai station nye. Tapi seronok jugak, feeling macam orang tempatan tengah ambil angina kat tepi jalan. Dari Ueno Station, kami menuju ke Akihabara. Orang kata sini syurga electrical and electronic appliances, memang ye pun, bersepah kedai electrical, gaming and macam2 lah. Rambang mata nak mula dari mana (kalau xde plan nak gi mana2, mau setengah hari kat sini je) . Akhirnya kami masuk Yodabashi. Dekat sejam lebih kat sini, almaklumlah dari konon cari earphone sampai ke beli hp wallet (sapelaa orangnye tu..tp justified purchases kan bff?). Kedai ni tax free (8% tau gst kat sini. Nangis jugak kalo shopping berpuluh ribu yen) tapi dengan syarat, lepas tolak tax free tu total purchases still around 10,000 yen kalo x silap. On top of that, kalo bayar guna kredit kad Visa dapat lagi 6% diskaun. So merasa kami 14% diskaun. Hasil belian; earphone, ipad holder, handphone holder dan bamboo stylus.

wpid-imag2980.jpg

wpid-imag2983.jpg

wpid-img-20150321-wa0015.jpg

Sebelum meneruskan perjalanan ke stop seterusnya, kami pegi kedai Sofmap. Misi kami, nak beli Metro Pass. Ape hebat sangat metro pass nie? Dengan metro pass ni, korang boleh suka suki naik tren dalam Tokyo (except JR) beribu kali pada satu harga. Metro Pass nie ade 3 jenis – 1day, 2 days or 3 days. Dan bukan boleh beli kat mana2 saja. Ade selected outlet of Bic Camera dan Sofmap yang jual pass ni. Boleh cek kat sini untuk maklumat lanjut.

Kat Akihabara berlambak Sofmap, jadi bertanyalaa kalau tak mahu sesat dan buang masa. Lepas dah jumpe Sofmap tersebut, kami naik 2nd floor dan pegi beli 3 days Metro Pass for 1,500 yen. Bebudak 4 tahun ke 12 tahun half price kalo x silap.  Cara nak pakai pass ni, ko slot je masuk kat gate tu, sape penah gune tiket lrt lame pasti korang cepat pick up. Lepas beli termelilau kat atas tu, eh…cool jugak barang kat kedai nie. Takpelah, masuk senarai next trip!

Dari Akihabara kitorg pegi Shibuya. Kalo Akihabara tu lubuk barang letrik dan gajet, Shibuya macam lifestyle and entertainment district, merata ade mcm2 mall, cafe and restaurant. Nway, masa nak cari exit keluar, termasuk kat Deepachika. Deepachika nie adelah macam food bazaar kat basement  departmental store yg mostly dipenuhi dengan bermacam2 jenis dessert yg comel n nampak seperti semuanye sedap gila. Aku hilang kewarasan kejap tgk bermacam dessert kat situ sebelum diheret disedarkan bff yang kitorg sebenarnya nak cari food court utk lepak makan bekal kitorg.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Deepachika - Egg Puddings

Deepachika – Egg Puddings

Blueberry pie pun sedap

Blueberry pie pun sedap

Yang ni pun sedap

Yang ni pun sedap

Mementanglaa tgh musim stroberiii..

Mementanglaa tgh musim stroberiii..

Eh..tp ni lagi menarik

Eh..tp ni lagi menarik

Punyalah susah nak cari food court untuk lepak makan. Ade mall yang ade, tapi no outside food. Last2 kitorg cari kedai halal gune google map, naik turun pedestrian bridge dan berjumpelah kedai Hanasakaji-San (kedai Halal Shabu2 yang dah dicertified oleh Halal Malaysia). Kat sinilah aku merasa makan set dinner yang paling mahal seumur hidup aku. Ye, sememangnya ini amat bertepatan dengan tema percutian kali ni kan “Akan Sentiasa Ada Kali Pertama Untuk Semua”. Mujur kami dah berjimat bagai dengan masak dan bawak bekal, aku rasa justified sangat nak merasa authentic Japanese shabu2.

ANNOUNCEMENT – Kat sini, aku ade tips penting! Buat reservation kalo korang nak rasa kedatangan korang disambut dengan penuh mesra. Sebab diorg mcm kaget sekejap bila kitorg dtg x wat reservation, so mcm suam2 kuku sahaja sambutan diorg. Tapi tak kisahlah, asalkan korang terima kami untuk jadi pelanggan korang time tu (sebab kami dah terlalu lapar dan cuaca yang semakin sejuk langsung tidak membantu mengurangkan rasa lapar).

Shabu2 kat sini, sedap jugak, cara nak makan senang je. Bagi air mendidih, masuk bawang n cili padi n sayur. Pastu masukkan daging ikut mane yg ko nak makan n bg masak skit n cecah dlm roasted sesame dip n makan. Disamping daging tu, ade bento set yang sedap, dan nasi. (Tips: Makan perlahan2, nikmati dan supaya memastikan korang boleh abiskan semuanye. ) Nampak je skit, tp lepas dah suap itu suap ini, tanpa sedar perut mcm dah x boleh nak isi dah. Harga set tu 4,500 yen. N kedai tu tutup pukul 8 mlm.

Menunggu broth mendidih

Menunggu broth mendidih

Lepas dah mendidih masukkan bawang dan cili padi

Lepas dah mendidih masukkan bawang dan cili padi

Sayur mayur untuk menjadikan makanan lebih berkhasiat

Sayur mayur untuk menjadikan makanan lebih berkhasiat

Pastu celur2 laa daging ni, n cecah dgn roasted sesame dip tu n pehh..sedapp

Pastu celur2 laa daging ni, n cecah dgn roasted sesame dip tu n pehh..sedapp

Bento set yg super delish.  My favourite salad sotong dgn ikan ape tah kat bawah tu.

Bento set yg super delish. My favourite salad sotong dgn ikan ape tah kat bawah tu.

Lepas dah kenyang, nak jalan pun rasa happy. Then, kami menuju ke area Starbucks, sbb nak tgk the famous shibuya crossing dari port yang baik punya. Kagum jugaklah tgk multicrossing tu. Sekejapan je sementara menunggu lampu merah, org yg menunggu nak melintas memenuhi setiap ceruk yg boleh lintas. Then bile dah boleh lintas, mcm ade keramaian pulak kat tengah2 jalan tu. Pastu tetibe the crowd dah disperse. Video akan diupdate lepas dah setel dgn conversion.

???????????????????????????????

Nampak x mamat tu cool je lintas sengsorang masa lampu melintas still merah? die tu pelakon. tgh shooting scene melintas jalan dgn perasaan yg melankoli kot. sbb diorg shoot tepi

???????????????????????????????

Shibuya at night

Shibuya at night

Dari Shibuya, kitorg menuju Akebanebashi Station – nak strike out wishlist aku eversince aku start tengok cardcaptor sakura; melawat Tokyo Tower. Overwhelmed bila kuar je station, dh boleh nampak Tokyo Tower yang gah berdiri tu dgn led pink dan biru, menyerikan view malam. Kitorg tak naik pun, sebab pegi nak amik gambar view dari luar dan lepas tu balik umah. Sbb dah kepenatan menapak lebih daripada 10,000 tapak pada hari itu.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Anak my bff dgn Tokyo Tower

wpid-img_20150321_234739.jpg

nota kaki: I’m so missing the city right now!

________________________________________________________________________________________________

Train route and cost:

1. Asakusa to Ueno – walk.

2. Ueno – Akihabara (only 1 station) = 170 yen via Tokyo Metro Hibiya Line or 140 Yen via JR Yamanote Line

3. Akihabara via Hibiya Line to Ginza Station change to Ginza Line to  Shibuya = 200 yen (kami guna Metro Pass)

4. Shibuya via Hanzomon Line to Aoyama Itchome station change to Toei Subway Oedo Line to Akabanebashi = 280 yen (Metro Pass)

5. Akabanebashi via Toei Subway Oedo Line to Daimon Station change to Toei Subway Asakusa Line to Asakusa = 220 yen (Metro Pass)

Total train cost: 840 yen

_____________________________________________________________________________________________

Tips on Metro Pass:

1. Estimate total train cost berdasarkan destinasi yang hendak dituju.

2. Susun jadual agar semua perancangan aktiviti di Bandar Tokyo dapat dilakukan dalam tempoh 1, 2 atau 3 hari.

3. Digalakkan beli pass ni awal. Supaya boleh start utilise dari first station yang berhampiran dengan accomodation korang tu.

4.Its okay kalo nak beli metro pass awal, tapi pakai dua tiga hari selepas pembelian. Tapi  kalo beli untuk dua atau tiga hari, tak boleh pakai selang sehari. Kena pakai dalam tempoh 2 hari yang berturutan.