Road Trip Krabi for Amee

Alkisahnya last two years, my bff dah beli tiket g Krabi, tapi ditakdirkan rezeki dpt anak lelaki sampai dahulu sebelum rezeki makan seafood kat Krabi sampai.

Jadi, she had to cancel her trip, tp of courselaa dah claim refund from AA. (Yes, korang boleh minta refund kalau korang ade valid reason for cancellation.)

So, sebab maknya kempunan nak g Krabi, jadi maknya mengusulkan road trip ke Krabi masa cuti Thaipusam + Federal haritu.

Jd tanpa perancangan itinerary seperti bff trip yang lepas, kami pun berangkatlah untuk road trip to Krabi.

Dan inilah cerita perjalanan kami:

Day 1- 31 Jan 2018
-Perjalanan seawal 7 pagi melalui Rawang. Singgah untuk makan pagi di RTC Ipoh.

-By 11.30 pagi dah sampai di Sungai Dua and masa ni baru nak cek betul2 requirement nak masuk Thailand dan masa inilah sedar kena ade GERAN kenderaan. Tapi kami cool sahaja sebab masih awal dan Perlis tak cuti haritu.

– Pit stop JPJ Perlis untuk mendapatkan salinan informasi kenderaan. Bayar RM20. Setel.

– Makan tengahari di kedai nasi campur yang marvellous, Kedai Anjung Keli namanya. Lauknya semua sedap. 4.5/5.

– Check in Homestay Asyifa kat Changloon. Satu malam RM 160. Ade 3 bilik tido 2 bilik air. 6 org dewasa pun lepas.

– Amik Insurans and g dinner at Mambo Bistro Restaurant.(Western) 3.5/5

– Total hrs drive dr KL to Changloon around 5-6 hours.

Ceq dah sampai Perlis!

Beautiful sunset at Changloon. Time ni kami dpt tgk beautiful supermoon

Lamb chop at Mambo Bistro. RM16.90 tp sgt puas makan

Day 2 – 1 Feb 2018

– seawal 8 pagi dh sampai sempadan. Jgn lupe dptkan borang yg sepatutnya..especially borang arrival departure tu.
– semua org kena turun keta kat kaunter tu and kami kena bayar duit OT 50 baht.
– Alhamdulillah, x lama urusan di imigresen Thailand, dlm 30-40 min gitu then kami terus gerak ke Hatyai. Dr border ke Hatyai around sejam setengah gaklah.
– Lunch di Kaitod Deccha, semua sedap kat kedai ni. Ayam goreng sedap, sotong steam lemon sedap, tomyam sedap, papaya salad sedap. Mmg layak dpt 4.5/5. 880 baht.
– Then meneruskan perjalanan ke Krabi. Dr Hatyai, dlm 4 jam 30min drive ke Krabi. Tp kami ade 3 pit stops: pit stop Nenas, pit stop Trang Andaman Gateway and pit stop di stesen minyak.
– Pit stop di Trang Andaman Gateway adelah direkemen. Photo spot yg menarik dan menyajikan pemandangan yg indah jugak.
– Tiba di Ao Nang beach just nice time sunset. Singgah beach kejap for sunset dan bebudak dr pagi dh berdikir nak main sand 😂😂😂
– Check in Ao Nang Miti Resort. Satu malam RM175 sebilik. Ade swimming pool yg berkualiti dan complimentary simple bfast. 4/5
– Dinner at Hasna Place. 3/5. Sotong goreng tepung sedap.
– Tapau pancake nutella banana. 3.5/5

D

ay 3 – 2 Feb 2018

– Breakfast at kedai nearby hotel. Ate laksa lemak yg pedassss..n ayam goreng sedap.
– Layan bebudak swimming before g Krabi Town (around 30 min drive dr Ao Nang)
– Lunch at Hawa Halal Food at Krabi Town. Sedappppp. 4.5/5
– Amik gamba wajib dgn Mud Crab Sculpture
– Ice cream and Bingsu pit stop at KedaiKita. Bingsu cantaloupe refreshing. 4/5
– Quick tour at Krabi Night Market. Lalu 20% gerai pun dh nampak berhantunye tempat ni kat kaki shopping n kaki makan.😂😂😂
– Balik for last sunset at Ao Nang and last round bebudak main pasiaq.
– Dinner at random kedai mkn. N round Ao Nang Night market. Xbyk mana pun kedai tp okaylaa utk last minute.
Day 4 – 3 Feb 2018
– Check out. Brunch at Arabak (ade dim sum) before heading to Hatyai. 3/5. Air manis gila. So kena minta kurangkan manis.
– Drive to Hatyai. To be specific Khlong Hae Floating Market. Masa ni kami baru book for our accommodation that night. Sgt tiada plan kan?
– Arrived at Khlong Hae Market. Interesting laa tgk floating market. Tp Bangkok punye pasti lg menarik kan. Kat sini xdelah byk mana..n few menu berulang. Budget sorang 100 -150 baht pun dh cukup. I bought krabu maggi, sotong grill, n omelette rice n air.kelapa in cute bekas. Lg benda menarik, sambil mkn ade hiburan, dptlaa tgk young Thais performing cultural dance.
– Before check in, sempat singgah Big C Supermarket. Aktiviti wajib travel dgn bff. Check out supermarket. Die cari beras. Me cari maggi n serbuk iced tea and other interesting n halal things utk dibawa balik. But we ended up beli baju jugak..ooppssss..
– Check in Blue Orchid Hotel. New hotel, bilik kecil skit. Tp for RM70 semalam, dah okay sgt.
Day 5 – 4 Feb 2018
– Check out. Breakfast at Kaled Restaurant. Nasi kerabu sempoi tp sedap. Roti canai pun sedap. Murtabak a bit manis. 3/5
– Cari McDonald. Nak amik gamba Ronald Sawadikap..dekat area Lee Plaza
– Gerak balik to KL. This time lama skit kat border n kami x perlu bayar OT. Dlm sejam gak kat border.
– Pit stop lunch at Laksa Teluk Kechai. Not too my liking, but my bff skee sgt. 2.5/5
– then straight to KL with two r&r Pit stops.
So basically, itulaa kisah Road Trip Krabi for Amee. As a first timer to Thailand, my impressions are following:
1. Thailand is food paradise on earth. Susah nak jumpe food x sedap. Byknye yg sedap atau sgt sedap. And syukur juga area Krabi n Hatyai melambak kedai dgn tanda Halal. Memudahkan.
2. Agree with my bff, beaches n sunset kat Malaysia lg best. Disclaimer: ini our personal preference, nak setuju atau tidak terpulang.
3. Toilet kat sana surprisingly lebih bersih dr kat sini. N tadek bau2 yg tidak menyenangkan. Ini aku direct compare dgn 3-4 toilet di stesen minyak n kedai mkn di Thailand dgn toilet dekat stesen minyak in Malaysia yg aku singgah.
4. Panaih gilaaaaaa.
5.kenapa aku x jumpe pun org thai yg kacak2 mcm dlm drama Thailand tu??? 😂😂😂😂
Will post separate posting utk review accommodation.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s