Tips nak melepasi kaunter imigresen di luar negara..

Tips untuk first time traveller or utk dijadikan sbg peringatan..

1. Prepare itinerary. Print boleh. Softcopy pun boleh. Kalo pegi in a group..pastikan semua ade copy itinerary. Lebih baik before pegi, discuss route perjalanan dgn semua.
2. Beli tiket pegi balik. Book accommodation. Print or softcopy. Mana2 pun boleh.
3. Kalo korang ade bajet schedule bawak skali in case depa mintak. Boleh justify nape korang bawak duit sebanyak yg korang bawak tu. Tp pengalaman saya mmg x penah tanye bawak bape byk duit pun. (Ni x print pun, sbb mmg buat bajet pas buat itinerary utk tgk bape cash in hand nak kena bawak.)
4. Isi arrival form sesiap dlm flight. Mmg ade org x buat sbb xde pen. Hence bawaklah walau sebatang pen. Kalo dh tido masa stewardess pass arrival form..masa dh touchdown pun boleh observe org dok bawak kertas tu selit kat passport..masih belum terlambat nak isi dekat kaunter borang yg disediakan. Bukan isi kat kaunter immigration staff tu ye.
4. Bila nak isi arrival form tu, isi betul2.cek maklumat sama x dgn boarding pass, passport n alamat hotel..pastikan semua ruangan yang patut diisi telah diisi..boarding pass tu pun kena  tunjuk gak masa kat kaunter immigration..jd jgn hilangkan plak.
5. Jgn amik gamba kat kawasan immigration.
6. Pakai kemas and wear a smile. 
7. Bykkan doa agar dipermudahkan urusan
8. Lupe plak..belajar basic greeting. Bile smp kaunter bolehlaa..ohaiyo ke..konnichiwa ke.. šŸ™‚
Additional tips:
9. Tunduk kan kepala tanda terima kasih lepas dpt approval. Arigatou – Akhmal Hisham
10. Inform Malaysian Embassy jgn lupa.Email ME kat mana2 country yg nak pergi (Lagi kukuh evidence ni kalau imi tak trust ke etc). Inform ME: 

1 – Travel date, naik ape, depart & arrival etc

2 – Attached itinerary

3 – State jugak tempat tinggal etc

4 – Bagi whatsapp no etc.

5-  Attached jugak passport for emergency purpose. Missing passport ke ape. Atleast imi ader copy jugak.

6 –  Print email conversation dgn ME tu.- Jaja Ibrahim (utk maklumat lebih lanjut boleh follow trail comment Jaja Ibrahim )
11. Beli travel insurance utk bukti yg we are medically covered sepjg trip. Walaupun takde duit cash byk at least hv an effort to show we are prepared for the trip. – Aziah Zakaria
Tp kalo dh buat semua ni masih x lepas jugak camne?? Anggap jelah takde rezeki utk masuk Jepun buat masa itu..tp jgnlaa berputus asa utk cube lg nnt. šŸ™‚
p/s: Boleh diapply utk other overseas trip yg lain..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s