Lagi perihal baju time winter

image

So, I went to Seoul for my birthday trip recently. It is winter.. but xde salji! Kecewa birthday girl. Dlm xde salji average temp still around 2°C – -4°C. Sejuk tuu.. kalo tibai pakai style summer kat Malaysia la ni, boleh hypothermia.

Maka menyedari diri sendiri agak fussy hal pakaian, maka adelah buat persiapan pakaian musim sejuk. Ade yg beli and ade yg punggah stok masa pi Jepun last year. Sbb sedar diri kite ni tak sehalus mulus org Korea sane, jd prepare jelah siap2 semua kat sini.

So nak share skitlaa cara nak berfashionista masa musim sejuk utk temp seperti diatas. Kalo sejuk smp -10 tu dh kena upgrade lagi ketebalannye.

1. Takyah mandi berjam2 sambil berjanam2 dlm bilik air.

2. Before pakai thermal.. long john.. heattech by uniqlo, apply layer of lotion utk moisturize seterusnya mengurangkan kekeringan dan kegatalan. Ade org recommend Nivea, but for me Nature Republic Aloe Gel pun okay.

3. Then pakailaa thermal, long john or heattech. Kaki pun sama.. pakai thermal jugak ataupun carilah seluar yg siap2 ade fleece or yg seangkatan dengannya.

4. Lepas thermal, pakai laa baju biasa, blouse ke shirt ke.. tp kalo rasa mmg taktahan sejuknya carilaa fleeced shirt or jumper or sweater..

5. Pastu pakai la jaket..jaket ni dr winterclothes.com.my. extra warm katenye. So far mmg bile pakai mmg okay rasa comfy sedang2 je suhunya. Kalo boleh layerkan dgn windbreaker. Sbb sejuk tu yg bikin kejung tu bile disertai angin2 konon2 sepoi2 bahasa tp tidak sama skali. Boleh bikin kepale pusing oi.

6. Boots from winterclothes.com.my. kire mcm investment la ni. Sbb bukan setakat style menarik, tp comfy (jln seharian pun still rasa selesa) dan juga kaki x rasa sejuk. Nway boots camni rasanye cam x sesuai kalo dh ade snow.. kena yg kalis air gitu.

7.tips penting bile beli boots or jacket.. jgn beli ngam2. Sbb korang nak pakai berlapis2. Winter socks pun boleh tahan tebal. Tak syiok ah pakai kasut ketat jejalan spoil mood nnt.

8. Gloves tu seeloknya belilaa yg leather or faux leather ke..kuat skit penebatnya. Cam dlm gamba ni bikin beku je. Last2 dok dlm poket jelah tangan je.

9. Heat pack pun berguna gak. Simpan dlm poket je. Ni x sempat nak stock up.

10. Face and neck warmer, ini jgn diabaikan. Nak tahu nape sile google. Sbb for me rasa lebih selesa dan warm bile kepala, muke and leher x sejuk.

naTea via HTC One

Advertisements

2 thoughts on “Lagi perihal baju time winter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s