image

Surreal sangat.

Last year in early November, we went to USS beramai2 with all the kids. Hectic but fun! Pastu masa nak balik, tengok ramainye orang duk gather nearby the entrance. Rupenye ade Halloween Horrror Night kat USS. Haruslaa kami diselubungi curiousity. Best sangat ke sampai ramai yang pegi ni. So kitorg pun startlaa pakat2 nak pegi tahun nie punye (of courselaa without the kids)

Plan punye plan, dari 7-8 orang jadi kami bertiga je and i roped in my colleague, Khai to join skali. Kitorg amik tiket Buy 3 free 1 utk Maybankcard Holder, dapatla around RM150 per pax. Khai and I flew into Singapore the day before and all of us reunited at the USS entrance on the Saturday.

image

image

sebab nak amik feel. Aku bayarlaah RM30 to have my face painted. Dahlaa pakai baju merah, face all white and super red lips, hampir nak resemblance Cik Ponti pun ada. Hahahaha. Nway, walaupun ni Halloween Horror Nights, patrons are not allowed to wear costumes or pakai halloween makeup full face. Sbb nak differentiate with the Scare Actors kot.
image

image

By 6.30 pm, kitorg dah start duduk depan entrance gate. 7 pm baru boleh masuk. Suasana masa tu mmg meriah and happening. Semuanye excited nak masuk rumah hantu. Lepas masuk je..patrons kena berhimpun depan special stage. Owh..lupe nak bgtau tema tahun ni adelah Rise of the Bloodmoon. So rumah2 hantu and scare zone basically berkisar pasal mcm2 laa jadi bile ade bloodmoon ni.

So the intro started kul 7.30 pm. Not bad laa intro, tapi masa tu tgh panas and kitorg pun dah berkobar2. So lepas abis je intro, kitorg teruslaa berlari anak pegi Battlestar Galactica punye rides sbb nie aim diorg. Aku mmg x berani nak naik sbb doc pun dah advise jgn naik thrill rides for the time being. Lepas dah abis, aku ajak diorg masuk rumah hantu. Sebab itu lah misi utama kami kan. Memule kitorg pegi Scare Zone: Invaders. Haaa…bapak happening area ni. Walaupun muke alien memasing agak menggerunkan, tapi kalo dah kat tempat macam disco nie..xde laa nak rasa takut pun. Scare Zone the Invaders nie dekat area Sesame Street.
image

Then kitorg queue for Scare Zone the conTERMINATED. Tak lame pun beratur. Scare Zone nie taklah panjang, tapi berkisar kawasan gelandangan bagi org2 yang dibuang. Aku seperti biasa, mule menjerit seawal diusik ‘the crazy homeless’ lepas tu kawan2 aku plak sibuk suh ‘the homeless’ utk usik aku gak. lagi byk kalilah aku jerit.

Scare zone conTERMINATED: A secret colony code-named Sector #5 was set up by the government to quarantine the deformed and the diseased. Left to fend for themselves, they have developed a bloodlust for their oppressors, which the Blood Moon is stoking to a fever pitch.

Selepas the hype is built, adrenalin pun dah ade, kitorg pun makin excited nak masuk rumah hantu yang lain. Tapi before that, kitorg isi minyak dulu, makan ayam goreng kat halal eateries kat USS sebelum kitorg beratur for 2 hours semata2 utk True Singapore Stories: The MRT (Tak pernah aku beratur more than 1 hour utk naik rides kat theme park weh…tak pernahhh). Hoih..mcm nak patah kaki weh beratur kat sini. I think sebab byk very good review by bloggers/media yg dah dtg preview kot, soo mcm ramai laa aim nak pegi sini.

Tapi tak sia2 laa beratur hampir 2 jam, memang menarik rumah hantu nie. Kitorg go through gerabak ke gerabak yang semuanya ade pelbagai scare elements dan aku rasa nasib baiklaaa ramai orang, kalo tak aku tatau laaa camne nak survive. Skit2 menjerit. Tgk macam patung. tapi tetibe bangun n jerit kat kite. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA….

Pastu kitorg pegi Scare Zone: Hungry Ghost..Ini kalo x ramai org, ko jalan dlm group of 4 mmg ade skit goosebumps. Sbb ScareActors punye makeup and costume realistik. Kat sini, kami dok amik gamba je. IRL kalo jumpe hantu ade nak amik gamba??

Next rumah hantu adelah Siloso Gateway Block 50. Kat rumah hantu ni ade 4 units rumah stayed by various ethnicity but they are all Zombies. The setup of the haunted house realistic sgt. N aku byk kali terkejut n few times gakla menjerit ketakutan bila tetibe disergah zombie2 yang ntah dari mana dtg. Mmg bestlaa rumah hantu nie, ade takut, panic and anxiety elements.

Kitorg kuar umah hantu ni around 12.30 am kot. N seb baik the haunted house Tunnel People tak tutup lagi, dapatlaa kami merasa the best ending for HHN2015. Kitorg bace blogger punye review on this haunted house that tunnel ni is total darkness. Mmg x nampak pape. Harap org depan. Bertambah debarlaaa nak masuk..kena pulak group kitorg adelah yg pertama masuk dlm the next batch tu. Ya Allah..mmg gelapnye laa hai. mmg aku dh redha mesti aku jerit gile2 punye.

Elok tgh belok satu lorong ni, tetibe ade bunyi kuat gile dari atas..omg..masa ni kitorg jerit macam nak gile! sbb terkejut gile weh. adelah dlm 1-2 minit kitorg jerit. Drama takk..tapi mesti scare actors puas hati sangat dgn tahap kenyaringan dan durasi jeritan kami. Pastu ade laah jerit2 gedik skit. But sebelum nak kuar ade line up of ‘tunnel people’ waiting for us. Masa nie mmg kitorg dah start jerit non stop sbb tatau yg mane satu akan usik kitorg smplaaa jumpe pintu kuar.

Lepas kuar tu mmg gelak sakan kitorg. All of us agreed, that was the best ending for our ghost hunting activity tonight. Sebab x cukup masa, kitorg skip haunted house  The Hell House. then kitorg sibuk gi amik gambar, itupun rasa tak puas gak.

Papehal pun, in conclusion, Halloween Horror Nights mmg sgt awesome. Kalo korang rasa nak menjerit sepuas2nye, bolehlaa datang sini and screamed your lungs out (but not ur urat pleasse). And of course we cant wait for the next installment with more ghost huntress and ghost hunters taggging along.

For now, jomlaa kumpul duit utk beli tiket tahun depan + Express pass skali, supaya tak payahlaa kite beratur smp 2 jam lagi utk masuk rumah hantu.

Additional information:

For tickets and info: http://halloweenhorrornights.com.sg/experience.html

For photos and walkthrough and reviews: http://www.dejiki.com

The Halloween Horror Nights run on selected nights from 1 – 31 October 2015.

Advertisements

Halloween Horror Nights 2015 @ Universal Studio Singapore : The Rise of the Bloodmoon

2 thoughts on “Halloween Horror Nights 2015 @ Universal Studio Singapore : The Rise of the Bloodmoon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s