Winter clothing – Mana nak beli??

First time aku travel masa penghujung winter masuk spring. Jadi sebelum pergi, wajiblaa tengok weather forecast. Lepas dah tahu temperature, barulah boleh plan nak beli baju atau tak. Nie antara pilihan2 yang ade utk korang beli baju sejuk.

1. Pegi bundle, cari baju winter jacket and hantar dry cleaning – Nie aku tak pasti bape kos nye. Tapi ramai gak suggest cara nie. Aku rasa roughly harga jacket tu around RM 30-50 and kos dry cleaning dalam RM40-RM50. So maybe around RM100 laa harganye

2. Beli masa Matta Fair or Travel Fair – Korang tahu kan, bile Matta Fair, biasanya Universal Traveller akan jual thermal wear/long john at discount? So kalo harga satu seluar tu dalam RM37 masa Matta Fair, korang boleh 1/2 price okay. Murah kan? Selain long john, ade snow hat, winter socks, winter jacket, gloves and mittens, scarfs, mufflers. semua tu at bargain price. So, jangan lupe check out masa next Matta Fair in September ye!

3. Daiso – Ini alternatif termurah. Semuanye RM5. Tapi x dapatlah nak beli jaket or long john kat sini. But socks, gloves, scarf semua ade kat sini. Dahlah murah, berfungsi dan cantik2 n cute2. Ske sangat!

4. Uniqlo – Bile musim winter, korang patut cari Heattech product kat Uniqlo. Cam T-shirt tu kan, ade Warm and Extra Warm. My verdict, not bad laa Heattech nie, badan x rasa sejuk. Mungkin sebab pegi penghujung winter kot. Kalo nak beli kat Uniqlo, korang boleh cek kat website die, sebab sometimes ade online sale, meaning kalo beli online, boleh dapat good offer. N Uniqlo selalu jugak buat seasonal sale untuk Heattech product nie. Harga dari RM40. Almost semua type of winter clothing ade kat sini. Tips penting! kalo nak pegi Jepun, takyah beria borong Heattech product kat sini, beli kat sana lagi murahh oi! Half price rasanya. Nak tengok contoh product,click sini: http://www.uniqlo.com/au/store/women/collections/heattech.html#

5. www.winterclothes.com.my Not the cheapest option. Tapi good option untuk cari winter clothes for plus size, or selections of jackets yang cantik2 pada harga yang berpatutan (Harga jaket paling mahal kat sini RM269, average price RM150). I’ve bought my fleece leggings and jacket from here, and i love it. Tapiii, sila beli dengan cautious sebab tak boleh return kalo x muat or oversized or x nice fit. And kalo nak cepat, ask their staff first samada they can accommodate order korang atau tak.

winter clothes

6. Any clothing store; cth Esprit at early March – Obviously sebab nak hujung season, so all item must go. Maka diorg akan buat clearance sale. Ade jaket dijual sampai 70% kot.

7. The usual winter clothing store; Universal Travellers, Wintertime, Going Places – Nie kalo dah last minute punye plan kan..bolehlaa beli kat sini. Eh sometimes diorg pun ade diskaun. Tp most of the time..kenalaa pejam mata

Eh, kasut camne plak? Haa..biasanya orang pakai boots, itu bersepah2 tu boleh beli. Tapi for me, just pakai winter socks/fleece socks and pakai sport shoes je.

Hope that helps! Happy shopping for winter clothing. Kalo korang ade tempat nak suggest, boleh add kat komen. Thanks!

Advertisements

One thought on “Winter clothing – Mana nak beli??

  1. Pingback: Winter clothing – Mana nak beli?? | Jalan Jalan Tengok Dunia | My box of chocolate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s