Travelog ke Negara Matahari Terbit 09 – Dari USS ke USJ

Untuk hari ketiga terakhir kami di Jepun, kami dah merancang untuk pegi ke satu lagi taman tema yang terkenal di Jepun; Universal Studio Japan. Unlike Disneyland, kami pegi USJ awal pagi, sampai around 9.50++ camtu. Sebabnye kami nak kejar express pass, almaklumlah dah datang time cuti sekolah kan, kenalah beli express pass supaya dapat naik rides yg best2 kat situ tanpa perlu beratur kat queue yang super panjang itu.

DSC00152

Kalo kat Universal Studio Singapore, express pass cover almost all rides, tapi dekat USJ express pass ade 3 jenis; Universal Express Pass 3, Pass 5 and Pass 7. Nombor tu menunjukkan berapa designated rides yang guest boleh gune express pass dan hanya express Pass 5 dan Pass 7 yang ade The Wizarding World of Harry Potter Timed Entry ticket dan juga express pass untuk ride Harry Potter and the Forbidden Journey.

Tapi bukan rezeki kami utk beli express pass, bile sebaik saja masuk kami diberitahu express pass dah sold out!! What? Kalo theme park bukak kul 9 pagi, meaning within 50 minutes express pass dah sold out lah. Dari kul bape diorg ni beratur nak beli express pass gamaknye.So kalo korang nak beli express pass 5, korang boleh beli siap2 kat JTB Malaysia masa beli tiket USJ. Or korang dtg pagi buta. Beratur laa menunggu. Ini kalo time korang pegi time peak season la kan.

Lepas tau x dpt pass, aku n bff dengan segeranya mencari lokasi untuk amik timed entry ticket utk masuk The Wizarding World Harry Potter. Bile dah jumpe, kitorg just bagi entrance tiket and staff situ bagi timed entry ticket. Alhamdulillah, kami dapat masuk start kul 3.30 petang. Lambat skit, tapi just nice sebab still cerah n ample time utk kitorg pusing2 dulu.

DSC00237

Waffle tree. Wish come true?

DSC00235

All we need is love!

DSC00201

Beautiful flowers.

DSC00200

DSC00160

DSC00182

DSC00178

Cube lagi lain kali ye Farah! Minum susu lebih skit

DSC00177 DSC00176

Mesti ada yang pelik, nape nak pegi USJ kalo dah penah pegi USS, sebab same je kan conceptnye. Frankly, alasan sebenar kitorg pegi USJ sebab nak pegi Harry Potter Theme Park tu je. Kalo xde Harry Potter, memang x masuk senarai la. Tapi, bila dah masuk USJ ni, boleh nampaklaa beberapa perbezaan dengan USS:

1. Themed Parks

USS – New York, Hollywood, Sci-fi City, Ancient Egypt, Lost World, Far Far Away dan Madagascar.

USJ – Universal Cool Japan (game based themed park), New York, Hollywood, San Francisco, Amityville, Jurassic Park, Universal Wonderland dan Wizarding World of Harry Potter

2. USJ adelah lebihhh luas daripada USS, dan bangunan2 serta lanskap pun berbeza dengan USS. Bila berjalan masa musim bunga yang masih dingin ni, memang lagi menyamankan daripada berjalan2 dalam cuaca hot n humid kat USS.

3. Obviously harga themed park sini lagi mahal daripada USS dannn harga official merchandise di sini lagi mahal daripada kat USS mahupun Tokyo Disneyland.

4. Kalo kat USS korang rasa dah byk betul photo spot. Kat sini berganda bykne photo spot kat sini. Buktinya aku amik almost 750 photos kat sini saje!

5. Walaupun harga barangnye mahal2, tapi merchandise shop kat sini lebih besar dan banyak variety jika dibandingkan dengan USS.

6. Mechanism of express pass berbeza utk kedua-dua theme park ni.

Dalam2 banyak2 park kat USJ, park yang menarik dan unik pada pendapat aku adelah Universal Cool Japan, Universal Wonderland dan of course laa Wizarding World of Harry Potter.

Universal Cool Japan nie macam temporary theme park kot, based on games; Attack on Titan, Resident Evil, Monster Hunter dan Evangelion. Kalo tak silap park ini dibuka daripada 23 Jan 2015 sampai 28 June 2015 je. Memang cool laa park ni, aku tengok dalam website pun banyak aktiviti best dalam park ni, but banyaknye utk orang yg x faint hearted laa. Kalo nak check out more on this, boleh click sini: http://www.usj.co.jp/e/universal-cool-japan2015/

usj cool japan

DSC00161

DSC00166

DSC00171

Lepas round2 Cool Japan, kitorg tengok pop up street performance, n followed by Minions show. Haaaaa…kawaiii walaupun x faham pun ape yang diorg cakap. Dahlah sambil tengok show, dok bau banana muffin. Sesuai sangatlaa dengan performance oleh si pisang2 minion. Abis tgk minion, kami g beli waffle melapik perut, tapi anak bff masih belum get over lagi dengan bau banana muffin yang sedap tu, sbg aunty mithali, aku pun temankan die cari punca bau tersebut.

DSC00192

DSC00221

DSC00250

Nielaa rupenye asalnye bau pisang yang menggoda tuuu

DSC00239

Waffle sedap RM10 sekeping. Makan jeee

Cari punye cari rupenye bau dtg dari gerai popcorn choc banana. Aku pun pegilaa melapor kat bff aku, igtkan line pendek je, sekali, boleh tahan panjang line, mcm line nak masuk rides weh! Akhirnya suami bff aku laa yang g tolong q and beli. Kami plak masuk kedai minion, round2 n decide to q for Back to Future Rides yang waiting time hampir sejam tu. Bak kate bff ” dapat naik ni pun jadilah” hahahaha..ayat pasrahhh.

DSC00264

DSC00252

Before naik rides ni, bff aku wat child swap. So suami die stay dgn si kecik yang x lepas had ketinggian. Yg sulung follow kami naik rides, tapi tutup mata jelah sepanjang rides. Best gak rides nie, just kalo korang sakit belakang n tengkuk tak payahlaa berangan nak naik.

Lunch haritu, kami makan softshell crab burger yang boleh tahan sedap rasenye kat one of the restaurant. Ni yang bagusnya Japanese, diorg tolong n layan persoalan kitorg sampai kitorg convince yang kami boleh makan kat situ. So basically, soalan paling penting: ade served pork atau tak? Gune minyak ape? Ade liquor atau tak? Bile kami dah puas hati dengan jawapan diorg, kami pun pegilah cari spot utk melepak makan.

DSC00299

DSC00304

Aftermath tsunami kelaparan yang tak dibendung.

DSC00308

Cheecky gal yg hepi lepas milo tumpah kat baju

DSC00309

Harga set softshell crab nie around RM45 yea. Makan tutup mata bayar namanye

After recharge energy, kitorg sambung jalan2 amik gamba, amik gamba depan Jaws, tepi marina la, merata2 yang mana sempat.

DSC00323

DSC00319

X panas, sejuk. tp balik Malaysia..padan muka dapat sunburnt


DSC00272
DSC00277

Themed park seterusnya adalah New Wonderland park. Ya Allah, park ni sangatlaa comel dan colorful. (no wonderlaa beratus gambar kat park ni je kan, Nadia??) Dalam park nie ade character Snoopy, Hello Kitty dan Sesame Street. Kami ni kire beruntung jugak sebab rupenye park nie baru siap direfurbished pada 18 Mac 2015 lepas . Kat sini aku dok kuar masuk kedai n amik gambar saje while bff aku dok melayan anak naik rides. So korang layankan jelah gamba kat sini.

DSC00340



DSC00336

DSC00350

DSC00352

DSC00409

DSC00378


DSC00408
DSC00416
DSC00428 DSC00434 DSC00433

DSC00404
DSC00405

Then tibalah masa yang ditunggu, utk masuk Harry Potter park. Jauh jugak nak masuk dalam nie. Tapi bile dah sampai, wahhhh.. tak sia2 laa pegi USJ walaupun x dpt naik rides. Mcm budak2 dapat candies. Mmg kami sbg peminat Harry Potter rasa sangatlaa teruja. After snapping few photos kat entrance, kami sambung lagi amik gamba kat tepi Hogwarts express sebelum beratur beli Butterbeer. No worries, butterbeer is non-alcoholic drink yg sedap ade frothy cream on top. Tips: kalo korang nak save duit, beli set souvenir cup terus. So korang dah xyah nak beli souvenir lain dah. dah dapat satu cup.

DSC00460

DSC00465

DSC00467

DSC00472

DSC00488DSC00491

DSC00496

DSC00502

DSC00525
DSC00531

Tapikan park ni terlalu laa ramai orang. sampaikan nak naik ride HP forbidden journey tu sampai 3 jam kot waiting time die. Gile ke ape. Last2, kitorg g Olivanders shop, kat sini diorg lakonkan balik scene masa Harry Potter nak beli wand die. COOL! Tapi kitorg xdelah end up beli wand kat sini, merepek ape dekat RM100 kot harga satu wand! baik beli cape or hogwarts robe ke kan.

DSC00558

DSC00572

DSC00585 DSC00586 DSC00588

Then kitorg tour laa Hogwarts castle tu. ni bosan la bg aku. Tempat gelap gelita. aku x appreciate sgtlaa. sbb limited sgt ruang lawatan tu. Last2 kitorg kuar masuk kedai beli Harry Potter merchandise. Anak bff aku laa paling syiok, dapat cape gryffindor. aku nak beli tp size utk adult dh abis (utk gryffindor) Last but not least kitorg singgah kedai candy. Kat sini pun q sangat panjang. aku end up beli frog choc whilst bff aku beli assorted jelly beans yang basically sume rasenye kami tak boleh nak telan! hahahahhaha


DSC00601 DSC00668 DSC00693 DSC00700 DSC00716 DSC00717 DSC00725 DSC00704

Sayonara Harry Potter park. Lepas tu, kami pegi cari port baik punya utk tengok starlight parade dan jugak utk melayan bebudak yang sudah kelaparan. Menarik jugakla parade ni untuk bebudak tengok. Aku lepas tengok dua tiga character dah rasa bosan. hahahaha. Tp tangan masih setiap dok klik2 amik gamba! Setel dengan parade, tapi kami masih belum setel dengan shopping. masuk laa kedai paling besar skali kat situ sebelum mengheret kaki balik ke umah.

DSC00756 DSC00805 DSC00807 DSC00821 DSC00845 DSC00832

Eh, kami detour g Hard Rock Osaka jap. Tp tak beli pape pun. Sbb dah sakan sgt kat USJ kot. Kami sampai umah around 11 pm. Tak sedar diri esok pagi nak buat kerja gile! Semoga kami tak terlajak bangun!

Papehal pun, misi Harry Potter tercapai! dan kami pegi sebelum tiket USJ dah naik harga! Lucky us!

Advertisements

2 thoughts on “Travelog ke Negara Matahari Terbit 09 – Dari USS ke USJ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s