Jetstar untuk return route MEL to SYD – Tips & Information

Obligatory mention/Mention obligatoire :  Copyright Airbus - Computer graphics by I3M

Ini first time aku naik Jetstar untuk terbang dari Melbourne to Sydney. Dari Melbourne to Sydney amik masa satu jam. Aku beli tiket online. Processing fee die..mak aih mahalnye. Ni ade sedikit tips2 utk consideration korang kalo nak terbang naik Jetstar:

  1. Memandangkan ini adelah domestic departure, kami menaiki flight dari Avalon Airport, kira2 sejam dari Melbourne CBD. Tp kalo international departure, dekat Tullamarine Airport yea. Jadi plan elok2 ye.
  2. Kalo nak solat, tanye je staff kat situ mane proper place utk solat, diorg akan bagi suggestion tempat yang sesuai.
  3. Baggage drop die bukak exactly 2 jam before flying. So xyahlaa dtg awal sgt.
  4. Tiket boleh beli online, bayar gune credit card. Kalo ade member or family member kat Aussie, better suh diorg yang tolong purchasekan. Dpt kurangkan kos processing fee yang menjangkau RM50++ sorang.
  5. Purchase luggage masa beli tiket. Sbb harga add on luggage lepas beli tiket adelah lebih mahal daripada beli masa beli tiket.
  6. Berat beg boleh combine kalo same itinerary.
  7. Pengalaman officemate, utk carry on, kena satu bag je and berat tak lebih 7kg  (diorg siap timbang tu), tp aku xde plak kena camni masa pegi n balik Melbourne tu.
  8. Kalo fly petang around 8++pm (during summer) from Avalon, Melbourne, sila duduk tepi tingkap belah kanan utk tgk sunset yg lawaaaaa gile. Sediakan kamera skali ye. And boleh tgk nightview Sydney yang meriah jugak.
  9. Dr Avalon ke Melbourne cbd ade skybus $22 per adult or korang boleh book cab.
  10. Avalon airport ade arcade n kids zone. So check in cecepat n masuk dalam departure gate, let the kids play kat kid zone, while korang boleh berehat kat sofa yang selesa. Or boleh g main kat arcade. Satu game cost $2.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s