Kampungku di Korea – Gapyeong Tour Nami Island + Petite France + Garden of Morningcalm

Malam tadi, aku hanya berjaya lelapkan mata tatkala jam menghampiri 2.30 pagi. Sbb aku kafein intolerant. Dan aku minum regular size hot chocolate sejam sebelum tido. Oh, dan aku x sangka begitu skali kafein intolerant aku.

Jadi, sbb x dpt tdo, aku browse fb group backpackers n jumpe ade orang tanye pasal sempat ke nak cover Nami Island, Petit France dan Morningcalm Garden sekali jalan.

Jawapan aku: Sempat sangat, provided gerak awal pagi dan x spend around 1-2 jam at each place.

So, persoalannya skang camne nak cover 3 tempat tu skali jalan. Ini aku cerita berdasarkan pengalaman aku masa pegi last year.

1.Kitorg gerak dari Cheongnyangni Station kul 8.16 pagi naik ITX menuju ke Gapyeong Station. Tiket harga 4,000 won. Kitorg naik ITX sbb cepat n boleh reserve tempat n boleh tgk scenery bukit bukau yang cantik. N plg penting boleh tido wpun utk 40 min je.

2. Kuar je Gapyeong Station, kitorg berlari anak pegi ke Gapyeong Intercity Bus Terminal yg depan station tu je. Utk kejar bas kul 9 pagi. Kalo bas penuh, kena naik next bus. N tiket 5,000 won beli atas bas.

Soalan: Nape bas penuh kena naik bas lain? Seoul City Tour x camtu pun.
Jawapan: sbb laluan bas tu turun naik bukit. So kekadang mcm roller coaster rasa. N sometimes driver suh pakai seatbelt lg.

3. Masa tgh tggu bas, amik buku kupon. Sorang satu. Sbb ade kupon utk Petite France dan The Garden of Morningcalm

4. First stop adelah Nami Island. Sampai around 9.20 pg. Kitorg ni mcm antara passenger paling awal haritu. Best gile. X panas. naik Feri kosong. Ade 5-6 pax je. Pastu sampai Nami Island pun kosong lagi. Sakan kami amik gamba xde org photobomb. Kitorg sewa basikal. Round2 kejap. Then naik Feri balik utk kejar bas pukul 11.15. Fare ferry + entrance fee 8,000 won.

image

image

5. Next stop Petite France. Sampai sini kul 11.40 pg. Kami gune kupon book utk dpt 25% diskaun. So dpt rate 6,000 won instead of 8,000 won. Sini tempat shooting few kdrama..but notably adelah “You Who Came From The Star”. Kitorg lunch kat sini. Bawak bekal. Nasi impit+acar ikan masin+sambal ikan bilis.
image

image

image

image

image

6. Then, kitorg naik bas kul 1.40 tgh pegi Garden of the Morning Calm. Kitorg sampai garden yg besar n cantik ni pukul 2.30 tgh. Boleh tahan berliku jalannye. Kat sini, gune kupon lagi. Kena koyakkan kupon tu. Dpt 25% diskaun lg. Dari 8,000 won ke 6,000 won. Kami nie ade buat kesilapan kecik kat sini. Pegi daki bukit nan tinggi tu. Hoih..terus sakit kaki.
image

image

image

image

image

image

7. Dari Garden of Morningcalm kitorg tggu bas pukul 5 ptg nak balik semula ke train station. Kitorg turun kat Cheongpyeong station. Dan naik ITX kul 6.09 ptg pulang ke Cheongnyangni dan sampai sane kul 6.43 petang.

Begitulah cara kami pusing Gapyeong haritu. Total kos tour haritu: 39,000 won ( around RM110)

So, amacam..ok tak?

naTea via HTC One

Advertisements

4 thoughts on “Kampungku di Korea – Gapyeong Tour Nami Island + Petite France + Garden of Morningcalm

  1. Wah seronoknya dpt cover 3-3 tpt.. Nak tanya.. Sampai gapyeong 8.55am, 1st bas 9am mmg sempat ye? Mcm takut tak terkejar kalo tak kuat lari kuar train.. Ke bus akan tunggu ke? Terfikir semalam nak naik itx pukul 7.16 am n naik teksi, join bus tour lps kuar dari nami. What’s your opinion?

    • 1. Bus stand tu mmg dekat sgt dgn entrance gapyeong station. Mcm my experience, bas tu smp lebih kurang 9.05 camtu.

      2. Kalo naik itx kul 7.16 pagi..sempat sgt kalo nak tggu bas. Naik teksi pun no problem. Masa first time pegi pun, I naik cab ke Nami Island. Around 3,000-4,000 won.

      3. I cek website, ferry start kul 7.30 pg. Then shud be okay kalo nak naik cab.

      4.Just kena tahu rupe/warna bas dan jadual bas tu utk masa nak naik ke next destination. Kalo x silap tempat menunggu opposite road dekat kedai makan. That one kena ask around.

      good luck!

    • Itx tu kena beli kat machine, x pasan plak kalo boleh beli online. Buku tu boleh download or amik kat luar gapyeong station

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s