Travelog ke Negara Matahari Terbit 06 : Mount Fuji Menggamitku Untuk Datang Lagi ke Jepun

Pagi2 lagi aku dah bangun, packing backpack aku dan bergegas keluar untuk menyelesaikan beberapa misi penting. Almaklumlah, kami bakal meninggalkan Tokyo untuk menuju ke Kawaguchiko tengahari nanti.

Pagi ni, aku kuar jalan sorang aje dengan berbekalkan sense of direction aku yang reliable itu. Lagipun x perlu risau, Allah kan ade. First stop, aku adelah menyusuri tepian sungai Sumida. Sambil membayangkan betapa indahnya bile deretan pokok sakura itu bila sudah berkembang mekar nanti. Dari situ aku boleh melihat lebih dekat Tokyo Skytree, satu lagi menara ikonik di Tokyo.

Untungla sewa apartment dekat dgn Ban Dai..boleh jumpe abg Ultraman

Untungla sewa apartment dekat dgn Ban Dai..boleh jumpe abg Ultraman

Si Doraemon comel. Nak pinjam pintu boleh tak?

Si Doraemon comel. Nak pinjam pintu boleh tak?

AnpanMan. Kegilaan budak2 jepun.

AnpanMan. Kegilaan budak2 jepun.

Sumida River Cruise at Sumida River

Sumida River Cruise at Sumida River

???????????????????????????????

Tokyo Skytree dan dedahan pokok sakura. Cube bayangkan viewnye kalo dah penuh bungaaa

Tokyo Skytree dan dedahan pokok sakura. Cube bayangkan viewnye kalo dah penuh bungaaa

Serene and peaceful bila tak ramai orang nie. Kalo x sebab kejar masa nak je jalan sampai hujung sambil amik angin

Serene and peaceful bila tak ramai orang nie. Kalo x sebab kejar masa nak je jalan sampai hujung sambil amik angin

DSC09501

Setelah puas menikmati pemandangan, aku segera menuju ke Nakamise Dori untuk membeli souvenir murah yang tak bape murah pun. Aku sempat membeli fridge magnet dengan harga 350-380 yen sekeping dan sehelai tshirt berharga 1,000 yen sebelum bergegas pulang kerana aku sebenarnya dah mula pening dengan keramaian orang yg tiba2 dan juga terik matahari pada ketika itu.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Nakamise Dori.

Nakamise Dori.

Nakamise Dori

Nakamise Dori

Lebih kurang pukul 12 tengahari kami mengucapkan selamat tinggal kepada apartment yang kami telah duduki selama 5 malam itu. Thanks Satoshi for the hospitality!

Bye Tokyo. Nanti kitorg dtg balik bila pepohon sakura dah penuh dgn sakura ye.

Bye Tokyo. Nanti kitorg dtg balik bila pepohon sakura dah penuh dgn sakura ye.

Plan asal nak singgah Nippori Fabric Town, tp aku masih sakit perut hari tu, jadi tetibe aku emo malas nak angkut backpack yg berat tu ke hulu ke hilir. Sudahnya, kami terus direct pegi ke Kawaguchiko. Lagipun, kami memang ade plan nak patah balik ke Tokyo nanti, jadi sempat sangat nak singgah ke Nippori nanti.

Kami bertukar 2 tren sebelum sampai ke stesen Otsuki untuk menaiki tren Fujikyu Railway ke Kawaguchiko. Kebetulan pulak, ketika kami hendak membeli tiket utk ke kawaguchiko, ade special viewing train Fuji Tozan Densha yang bakal membuat perjalanan ke Kawaguchiko. Jadi kami membayar extra 200 yen untuk menaiki tren tersebut. Train ini berbeza dengan train Fujikyu Railway yang biasa; dari segi exterior dan juga interior yang semuanya daripada kayu, malahan letak susun kerusinye pun istimewa kerana ada yang menghadap wide view window untuk penumpang menikmati pemandangan indah Gunung Fuji nanti.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Dalam perjalanan, train attendant akan memberitahu penumpang pemandangan2 menarik yang bakal dilalui keretapi nanti, malahan nak tengok tingkap dari belah kiri/kanan akan turut diberitahu. Tapi, kemuncak perjalanan tren adelah apabila dapat melihat sendiri keindahan luarbiasa Gunung Fuji. Subhanallah, another majestic view yang buat aku speechless selepas 12 Apostle. Aku doakan korang semua diberi peluang dan rezeki yang lebih untuk datang ke jepun dan lihat sendiri keindahan Gunung Fuji ni. Kalo korang tatau, Gunung Fuji ini adelah salah satu UNESCO World Heritage Site tau.

???????????????????????????????

DSC09607

Aku bertambah suka sebab, diorg ni bijak bila diorg kurangkan kelajuan keretapi utk kami semua menikmati pemandangan dan mengambil gambar dari dalam train. Nak lagi best, train berhenti selama 10 minit di stesen  utk memberikan peluang penumpang bergambar dengan special train dan juga mengambil gambar mt Fuji. Kalo nak tahu lagi lanjut pasal operasi tren ini dan special train yang lain, boleh cek kat website Fujikyu Railway ye.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Dalam sejam perjalanan, akhirnya kami sampai Stesen Kawaguchiko. Inilah dikatakan, kite hanya merancang Allah yang menentukan. Sebaik saja kuar dari tren, kami disambut dengan hujan salji. Bebudak la yang paling excited, kami wat lek2 saja (walhal kami pun excited jugak).

Untuk penginapan di Kawaguchiko, kami memilih utk menginap di K’s House yg kami reserve melalui Hostelworld.com. Bagus banyak guesthouse ni. Bukan bagus tang free shuttle saja, tapi tang staff diorg yg friendly, lobi yang sgt cozy dan warm, katil yang selesa dan jugak shower yang best! Silalah pilih K’s House kalo nak datang sini. Korang bawak anak2 kecik? Pun okay je. Boleh reserve bilik private ensuite (bilik air ade skali).

Lepas check in, kitorg makan petang+pre dinner sebelum pegi tengok sunset dalam keadaan sejuk gedi tu. Kalo nak compare weather sini dengan Tokyo, kat sini memang lagiiii sejuk.  At least kat Tokyo, masih positif lagi suhunye, kat sini sampai mencecah -5 degree. Beku.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Sebenarnya, kami langkah kanan haritu, sebab pada malamnye ade sambutan anniversary ke 8 K’s House Mt Fuji. Jadi, aktiviti malam, dinner dan entertainment kami malam itu semuanye foc. Aktiviti pertama kitorg buat adelah sushi making. Seumur hidup duk makan sushi kan, so for the first time, aku belajar camne nak buat sushi. Kacang je buat sushi ni. Tak payahlah aku nak explain panjang lebar. Boleh tengok kat youtube.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Itulah Japanese Harp. Walaupun lagunye simple je, tp still menghiburkan kami.

Itulah Japanese Harp. Walaupun lagunye simple je, tp still menghiburkan kami.

Yummy cake!

Yummy cake!

Kitorg tak risau pun kalo ade sake dlm sushi, sbb staff kat situ mmg aware pasal diet pemakanan tetamu diorg, jadi diorg bgtau kitorg diorg gune substitute ingredients. Dan menu2 yang lain pun sume seafood base dan jugak salad. Sambil2 menikmati makan malam, kami dihiburkan dengan persembahan muzikal menggunakan Japanese harp oleh ex-staff situ. Mengasyikkan jugak ye lagu2 yang dimainkan menggunakan Japanese Harp ni kan. Parti diakhiri dengan acara potong kek dan bergambar beramai2.

By the time dah abis makan ni kan, aku dapat rasakan plan asal aku n bff nak beronsen bakal ke laut, sebabnye mata masing2 dah berat dan malam pulak semakin sejuk, last2 kami semua pakat tido awal jelah.

p/s: Second time jumpe Malaysians kat sini. Semuanye baik2 dan tak sombong. We even chatted for a while. Bagus2.

_________________________________________________________________________________________________

Train Route

1. Asakusa via Ginza Line to Kanda = 170 yen

2. Kanda via JR Chuo  Special Rapid Service to Takao and change to JR Chuo Line for Otsuki Station = 1,490 yen (JR Pass)

3. Otsuki to Kawaguchiko via Fujikyu Railway = 1,140 yen + 200 yen (for Fuji TozanDensha)

Total cost: 1,510 yen (no JR Pass) and 1,490 yen (JR Pass)

Accumulated train cost against JR Pass: 14,630 yen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s