Travelog ke Negara Matahari Terbit 05: Begini Rasanya Duduk Dalam Freezer

Mukadimah

Kalo pegi Tokyo nak tengok sakura, tapi kuntum2 sakura masih malu2 kucing lagi nak keluar, ape korang nak buat ye?

Macam kitorg, mujur la aku kutip macam2 phamplet kat Matta Fair, boleh terselit satu phamplet nie promotion pakej ke Gala Yuzawa Snow Resort. Memula, kami tak amik port pun pasal Gala Yuzawa ni. Tapi, selepas  beberapa ramalan sakura macam akan kuar akhir Mac, kami decide untuk masukkan Gala Yuzawa dalam itinerary. Yelah, if you can’t get the cherry blossom, sekurangnya dapat merasa winter dan main salji pun bagus jugak. Begitulah mukadimahnye camna kami boleh pegi main salji tatkala dah tadek salji kat Tokyo tu.

_________________________________________________________________________________________________

Berbalik kepada Misi Hampir Mustahil utk Kejar Shinkansen, yang aku gembar gemburkan dalam entri yang lepas. Pagi tu, kami kuar awal walaupun agak tersasar sikit dari jadual, tapi still okay. Sampai je Tokyo Station, kami bergegas ke JR office untuk menukar JR Pass 7 days kami. (JR Pass 7 hari harganye RM902, beli dekat JTB, Isetan KLCC) Alhamdulillah, proses penukaran JR Pass berjalan lancar dan staff situ siap2 tolong reservekan seat dalam Joetsu Shinkansen tu dan selepas itu, dengan segeranya staff2 kat situ suruh kitorg lari kejar tren yang nak berlepas lagi 3 minit! Yeay! Pagi2 dah pecut 100m. Mmg terus segar bugar laa lepas tu. (Tips: Obviously..made up your mind bila nak start pakai pass tu dan kalo ade masa terluang, tukarlaa JR Pass tu siap2 dan bagitau bila korang nak activate pass tu)

Nampak je shinkansen Tanagawa MAX tu, kami terus naik, koc kat mana tu belakang punye cite (Tips: Ini adelah common sense. Kalo dah lambat, tak payahlaa sibuk nak cari koc korang dari luar. Yang penting, tren korang naik tu betul n korang dah masuk dalam tren. Lepas tu barulah cari koc dan seat korang) Misi Hampir Mustahil utk Kejar Shinkansen sukses!. Boleh sampai awal dan main dengan puas walaupun amik pakej half day saje nanti.

Dari Tokyo ke Gala Yuzawa, perjalanan mengambil masa kira2 1 jam lebih. Sebenarnya jauh jugak Niigata Prefecture dari Tokyo. Tapi kalo dah naik shinkansen yang kelajuannye mencapai 280++km/j, (fyi, jarak dr Tokyo ke Gala Yuzawa is around 200kms) memang cut2 short punyalah tempoh perjalanan. Eh lupe plak..woot2! Achievement unlocked! My first shinkansen.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Anyway, shinkansen tu berenti kejap kat Echigo Yuzawa sebelum meneruskan perjalanan ke Gala Yuzawa. (Tips: Around 15 minutes sebelum sampai Echigo Yuzawa tu, korang patut tengok view kat luar. Sangat indah! Breathtaking view omputih kata. Bukit bukau masih bersalji. Salju betul pemandangan waktu tu.) Lepas je kuar dari train station, kitorg terus pegi first counter. Sebelum sampai kaunter ni, adelah lebih baik kalo korang dapat decide in advance ape aktiviti korang nak buat kat atas nanti; ski/snowboard/sled.  Sebab, selain dari beli tiket utk gondola and chairlift, ade lagi byk benda korang nak setelkan pastu. So don’t waste time. Rate untuk aktiviti adalah seperti ini (source: Website Gala Yuzawa):

Lift and gondola

Ticket price untuk gondola dan chair lift.

Price for rental

Kadar sewaan untuk equipments and wear.

Sebagai first timer, kitorg pilih nak main sled saje. Lepas tu, staff situ tanye kalo kami ade JR Pass, then kami tunjuk pass kami, pastu eh dapat 950 yen (instead of 1,950 yen) je sorang utk sled set! Unsangkarable in a good way. Lepas tu, kitorg pegi bahagian rental plak, nak collect sled. Sebelum tu, bolehlaa try2 boots kat luar untuk penentuan size boot korang nanti. Untuk wear rental ni, ade rate yang lain pulak. So aku bayar 1,950 untuk ini.

Selepas selesai dengan urusan sewa menyewa, kitorg tukar baju dalam bilik persalinan yang lengkap dengan locker, toilet dan powder room. Sewa locker ni boleh tahan mahal, iaitu kira-kira 1,000 yen untuk yang amik half day pakej, tapi berbaloi untuk yang full day. (Tips: Locker ni tak besar sgt tapi panjang ke dalam, jadi kalo pandai susun barang, boleh muat 2-3 org punye stuff, boleh jimat skit kos locker ni)

Kami menaiki gondola untuk ke sledding area. Masa ni memang dah sejuk tahap dlm freezer gamaknye, sampai cakap pun keluar asap. Hehehe. Ketika dalam gondola menuju ke atas bukit, makin membara rasa excited bila tengok pemandangan bukit, pokok2 yg diselaputi salji, indah kemain. Keluar saja gondola, kami terus menuju ke sledding area.  Rasa jealous jugak bila tengok pengunjung yang datang bermain ski dan snowboard. Yelah, hanya mereka yang bermain ski dan snowboard dibenarkan menaiki chairlift. Pastinya view dari ketinggian yang lebih tinggi berganda indahnya daripada apa yang sedang kami lihat sekarang. Bersyukur kerana akhirnya dapat jugak merasa main salji, cuma mungkin di lain kali, kami akan mencube bermain ski plak, mungkin di Hokkaido yang terkenal dengan powder snow tu. Insya Allah.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Sledding area tu taklah besar  sangat, tapi cukup luas untuk kami berguling2, baling2 snowball, membina snowman/Olaf, bermain sled, bergamba/merakam video dan juga ‘berenang2’. Mulanye, risau jugak kalau budak2 tu x dapat menahan kesejukkan, tapi rasenye memang x bertempat kerisauan kami, bila diorglah yang paling teruja bermain dengan salji, siap baring dan berenang lagi. Dahlah snow kat situ lembut dan halus, lagi syioklaa diorg bermain (Eh, kami lagi syiok main salji, tapi aksi2 kami tak sesuai untuk tatapan umum..immaturity theme applies..hahahaha) Aku sempat 3-4 round sledding, nak berjoli sakan sangat, aku tengah sakit perut plak hari tu (kan..dalam2 byk2 hari, hari g main salji plak nak sakit mcm2. Sigh.)

???????????????????????????????

X menyempat2. kat entrance pun dah excited nak main salji bebudak nie

???????????????????????????????

First timer. masih belum tahu fungsi sebenar sled. disangkakan besen agaknye bebudak ni.

???????????????????????????????

Taklimat cara sledding yang sebenar.

???????????????????????????????

untungla..malas nak jalan ade mak pak boleh tolong tarikkan.

???????????????????????????????

Napelah kite tak nampak playground ni tadi. Kalo kite tahu ade playground nie, tak payah g main kumpul salji dlm sled tadi..

???????????????????????????????

Hokkaido..nantikan aksi2 ski kami tahun hadapan!

Lepas dah puas main; 2 jam kemudian, kitorg memanaskan diri dengan hot Royal Milk Tea dari vendor machine dan turun ke platform dengan menaiki gondola. Selesai menukar baju dan menyerahkan kembali barang sewaan, kami singgah di souvenir shop untuk membeli cenderamata buat kenangan sebelum pegi ke kaunter JR untuk mereserved seat. Bila dapat tahu yang kami baru terlepas shinkansen, dan perlu menunggu hampir sejam untuk shinkansen seterusnya, kami decide untuk makan tengahari disitu. Mungkin kerana cuaca sejuk dan hati gumbira, rasa sedap terlebih plak lunch kami haritu.

Nway, time nak balik, dalam shinkansen boleh pulak terjadi kejadian yang tidak kami sangka. Tatkala kami beria bertegas dengan penumpang yang kononnya duduk di seat kami di dalam train, tetapi rupa2 nya diorg yang betul, tiket kami tu yang staff di JR station tu yang tersalah print tahun (23 March 2016 . . . ). Lepas beria memohon maaf, kami membawa diri duduk di tempat yang masih kosong. Rasa panas jugak muka ni walaupun masih ade saki baki sejuk dalam badan ni. (Tips: Always double check everything, benda x best biasanya terjadi bila kita cuai dan leka) Seb baik ade konduktor dtg menyemak tiket, selepas menunjukkan JR pass dan tiket yang tersalah reserved tu, konduktor membawa kami ke koc yang masih mempunyai tempat duduk yang tidak direserve. Lega. Walaupun kecewa tak dapat tengok view bukit salji last kopek, tapi at least bila dah dpt seat, sekurangnya bolehlaa aku tido sekejap.

Sebenarnya timing dah lari sikit, so kami pun tukar plan dari nak beli kain kepada beli poskad. Dari Tokyo Station, kami menyinggah ke post office yang berdekatan dgn Tokyo Station utk shopping postcard dan hantar postcard sebelum kembali ke Asakusa. Sedar x sedar, malam itu adelah malam terakhir kami di Asakusa. Jadi kami pun pegi laa menjenguk Kaminarimon Gate, Sensoji Temple dan Nakamise Dori. Nakamise Dori ni adelah area utk shopping for souvenir yang popular di Asakusa. Barang2nye menarik jugak, tapi kalo dah matahari segalah baru nak pegi, good luck ye nak berasak dengan tourist2 yang lain. Kebanyakkan kedai kat situ by 8 pm dah tutup belaka. Bff aku sempat beli beberapa souvenir siap2, gusar kalau tak sempat nak menyinggah esok pagi.


???????????????????????????????
???????????????????????????????


???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Untuk menutup tirai malam terakhir di Asakusa, kami menikmati dinner sashimi dan tempura sedap di sebuah restauran sushi dan sashimi. Ni lah yang aku suke orang Jepun, memang bersungguh melayan pelbagai soalan yang kami ajukan. Bagitau yang mana ade mirin, yang mana tak. Siap rekomen menu dan yang paling best, buat kuah special utk tempura yang sedaaap itu. Kitorg pilih untuk try satu set sashimi, yang ade around 10 jenis sashimi for approx RM120 per set; termasuk sea urchin! Memang puas hati oi makan.

???????????????????????????????
???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Nota: Ski resort ni hanya akan dibuka sehingga awal Mei. Bagi tahun ini, ia akan dibuka sehingga 6 Mei 2015. Tapi, aku suggest cek dulu website sebelum nak pegi. Untuk maklumat lanjut, boleh laa melayari website Gala Yuzawa kat sini: http://www.galaresort.jp/winter/english/

_________________________________________________________________________________________________

Train Route

1. Asakusa via Ginza Line to Ginza and change to Marunouchi Line for Tokyo Station = 200 yen for Toei (use Metro Pass) 

2. Tokyo to Gala Yuzawa via Joetsu Shinkansen = 6,570 yen (use JR Pass)

3. Gala Yuzawa to Tokyo station via Joetsun Shinkansen = 6,570 yen (use JR Pass)

4. Tokyo via Marunouchi Line to Ginza and change to Ginza Line for Asakusa = 200 yen (use Metro Pass)

Total train cost: 400 yen (use Metro Pass) and 13,140 yen (use JR Pass)

Accumulated train cost utilising Metro Pass : 1,950 yen. Hari last untuk gune Metro Pass. So, keputusan untuk beli Metro Pass 3 hari adelah tepat. Kos 1,500 yen, tapi kadar penggunaan adelah 1,950 yen.

Accumulated train cost utilising JR Pass: Harga JR pass untuk 7 hari adelah 29,110 yen. Penggunaan harini dah cover 45% of utilisation rate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s