Travelog ke Negara Matahari Terbit 04 : Bungkus FairladyZ Satu!

Harini kitorg nak menjelajah keluar dari Tokyo Prefecture, jadi 1/2 way pakai Metro Pass lagi half way kena bayar untuk train fare sebab keluar dari Tokyo Metro’s jurisdiction. Before that, saje nak bagitau, harini kitorg pack bihun goreng (guna perencah adabi + mixed vege + crabstick beli) dan breakfast lempeng kosong (tepung+air+telur+garam) cicah sambal sardin (sambal kosong dr kl +sardin ayam brand)

Dari Asakusa, kami menuju ke Station Yokohama. Destinasi hari ini adalah Hara Railway Museum (Aku yang beria sangat macam budak kecik nak pegi muzium keretapi tu) Sebab nak tengok depan mata sendiri, diorama Tokyo Station dan Yokohama Station yg sangat cool tu.

Station Yokohama ni besar dan boleh tahan meriah. Ade Sogo mall entrance dari Yokohama Station. Kami berjalan keluar dari station dan melalui Minato Mirai Walk, untuk menuju ke Yokohama Matsui Building. Dan sedang dalam perjalanan, kitorg tersinggah agak lama kat Nissan Global Headquarters Gallery. Memule bff n suami dia yang excited, lama2 aku pun terjebak sekali. Mana tak teruja, bila dapat peluang duduk dalam keta2 mewah dan berposing tepi keta tanpa gangguan. Dalam banyak2 keta kat situ, FairladyZ lah yang paling aku suka, suka sangat sampai rasa nak suh diorg bungkus satu untuk aku la!

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Abaikan tudung kedut, bila teruja dapat bergambar dgn stering FairladyZ

???????????????????????????????

Aku rasa aku ade chemistry la dgn FairladyZ ni.. ;p


???????????????????????????????

???????????????????????????????

Elok je park atas revolving stage. Nanti at certain timing, ade staff kat situ dok kat situ promo/brief pasal keta tu dekat pengunjung. Sambil keta tu dipusingkan oleh revolving stage tu

???????????????????????????????

???????????????????????????????

As it was school holidays, kat Nissan Gallery ni diorg ade wat special workshop untuk budak2. Tak lama pun dalam sejam lebih kot. Wpun dalam bahasa jepun, aku observe diorg tengah explain pasal Nissan effort to conserve the environment. At the end of the short programme, parents kena isi feedback form while the kids bg feedback diorg kat parents diorg. Cool.

Ralit pulak bila kat sini sampai nyaris terlupe kitorg ade plan lain. So, kitorg decide nak singgah balik on the way balik nanti dan terus menuju ke Mitsui Buidling. Hara Railway Museum terletak di tingkat 2, dan bayaran masuk 1,000 yen untuk dewasa. Walaupun narration dalam tulisan jepun, kitorang boleh dapat translation dengan menggunakan ecode apps dan menggunakan wifi Hara Railway Museum.

Verdict aku pasal museum ni, diorama of Tokyo Station memang impressive ( sangat detailed dan menarik) exhibition display menarik (banyak model2 train ekslusif), sesuai utk parents with kids sebab ade ruang rehat dan untuk budak bermain tapi rasanya tempat ni perlu perbanyakkan aktiviti interaktif dan lagi best kalo ade satu ruang pameran untuk cerita detailed evolution of shinkansen. Aku rasa kalo orang yang betul2 gila keretapi, memang puas hati jugakla bila tengok koleksi model keretapi yang ekslusif kat sini. Sila layan gambar2 dan video2 dibawah:

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Tokyo Station

???????????????????????????????

Lepas dah puas tangkap beribu gamba + merakam video dalam museum tu, kitorg pegi makan lunch kat park kat luar building. Perrrghh..mencabar betul nak makan time tu bila sesekali angin sejuk gedi datang menampar muka ni. Oi, sejuk gile! Kitorg dah halfway mengadap lunch, bff aku yang pegi family mart beli nasi dan miso sup bgtau sebenarnya dalam family mart ade tempat untuk makan. Ceh, dah nak licin mangkuk bihun, baru tahuu. Takpelah, kira ini jadi pesanan penaja untuk orang lain dan maybe peringatan untuk aku kalo nak bawak family datang sini nanti.

Bila semua dah recharge bateri, kitorg sambung lepak kat Nissan Gallery dan sebelum balik singgah kat kedai merchandise, beli souvenir buat tanda peringatan yang kitorg telah accidentally menemui tempat menarik untuk dilawati di Yokohama.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

On the way balik, aku n bff sempat shopping kat Post Office Yokohama. Kat Jepun, budaya menulis surat dan poskad masih kuat lagi, jadi bila pegi post office ni kan, korang boleh jumpe mcm2 poskad dan koleksi setem yg cantik2 dan comel2. Tujuan asal kami singgah sebab nak beli poskad special. Poskad2 nie berbeza2 design mengikut speciality Prefecture yang ade di Jepun dan kena pegi the Prefecture’s local post office untuk dapatkan poskad tersebut, contohnye, bila pegi post office Yokohama, korang boleh dapatkan poskad Kanagawa (Tips: 1. Either korang simpan buat kenangan (sbb poskad ni designnye unik dan comel!) atau 2. Korang beli byk2 buat souvenir yang lain daripada yang lain.) Tapi kalo korang nak wat dua2, korang kena beli byk jelah – simple as that. Satu poskad 187 yen (around RM6). Untuk maklumat lanjut boleh click SINI.

So, aku end up buat 3 benda dekat post sini: 1. Beli poskad 2. Beli koleksi setem shinkansen 3. Tulis dan hantar poskad kat diri sendiri for 80 yen. Sampai pekerja post office tu tarik bidai pintu nak tutup post office tu baru kitorg sedar diri nak balik (walhal kitorg datang memang dah dekat timing nak tutup pun ;p)

DSC091501

Hantar poskad kat diri sendiri

wpid-imag3268.jpg

Stamp.

wpid-imag3269.jpg
wpid-imag3270.jpg

Memandangkan hari masih muda, kitorg decide nak singgah Harajuku. Kuar je stesen, kami disambut dengan crowd manusia berkerumun kay entrance Takeshita Street – sibuk ambil selfie dengan signboard (heh..cakap orang..pastu kami pun join selfie dengan signboard!) Masa aku lalu jalan ni, ade feel macam kat myeongdong skit. Tapi bezanye, myeongdong byk kedai kosmetik, tapi Takeshita Street banyak kedai baju yang cool/cantik and tak mahal sangat (around 1,000 -3000 yen tu byk). Tengah jalan2 cuti mata, tetibe ternampak Daiso, laju je kami masuk pulak tu. Daiso kat sini, most of barang2nye 108 yen ye harganye, kalo convert satu barang harga RM3.30 je weh!! Tp ade jugak barang yg dilabel kalo harganya bukan 108 yen. (Tips:1.Double cek harga sebelum nak borong barang kat Daiso. 2. Daiso adelah lubuk penting untuk beli souvenir. Ye, peduli ape harganya RM3.30, the thought that counts and paling penting ade udara jepun melekat kat barang tu)

???????????????????????????????

Lepas kuar Daiso, jalan depan skit jumpe Disney store plak. Kaki aku sebenarnya dah meronta2 supaya aku berhenti berjalan, tapi aku punye semangat nak membeli belah tengah memberontak, so kitorg naik jugak kat kedai Disney Store tu. Aku suggest kalo korang malas atau tak sempat nak pegi Tokyo Disneyland tapi nak beli merchandise Disney dari jepun boleh la singgah disini, menarik jugak barangnye, harganya pun boleh tahan jugak. Sebelum kami bergerak balik, kami sempat merasa japanese crepe yang famous tu (tp aku x bape nak layan makan sebab manis gile, maybe kena try lain kali) dan singgah makan kebab kejap sebagai pelapik perut.

Tapi sebelum kami naik train, kami detour kejap masuk drugstore, nak cari pampers kalo ade. Tapi end up, pampers tadek, tapi aku dan bff pulak terjebak beli perfume murah. Die dpt Incanto shine for 1,080 yen, aku plak dapat Incanto Bloom for 2,480 yen. Lepas tu kami sambung pencarian pampers utk anak bff aku kat kedai Papasu. Wah, kat sini bermacam jenis pampers ade. Korang yang travel dengan anak2 jangan amik enteng dengan hal pampers kat Jepun. Jangan dah tinggal satu je baru nak cari stok, sebab bukan senang nak cari pampers kat sini. So, maybe boleh take note on this drugstore yang ade kat Asakusa ni untuk reference korang.

Sampai kat umah, sebelum tido, aku dan bff buat perancangan (on food, type of activities, jr pass, schedule) pasal trip kami ke Gala Yuzawa esok pagi. Masa nilah, baru sedar kesilapan kami yang leka tak tukar waran tiket ke JR Pass siap2 siang tadi. Sebab alkisahnya, kami nak kejar shinkansen trip yang agak awal pada pagi itu, tetapi gap masa antara opening hours JR office dengan departure time tu skit sangat. Masa ni, aku dah dapat bayangkan, kami akan LARI lagi esok nanti!

Nota kaki: Gala Yuzawa tu Ski Resort.

_________________________________________________________________________________________________

Train Route

1. Asakusa via Toei Subway Asakusa Line to Sengakuji and change to Keikyu Main Line Rapid for Yokohama = 270 yen for Toei (use Metro Pass) and 310 yen for Keikyu Main Line

2. Yokohama via Tokyu Toyoko/Minatomirai Line to Shibuya and change to Tokyo Metro Fukutoshin Line for Meiji-Jingumae_Harajuku = 270 yen for Tokyu Toyoko and 170 yen for Tokyo Metro (use Metro Pass)

3. Omote-Sando via Ginza Line to Asakusa = 240 yen (metro pass)

Total train cost: 1,260 yen

Accumulated train cost utilising Metro Pass : 1,550 yen (Wow! baru hari kedua, kami dah fully utilised Metro Pass for 3 days tu (Harga pass: 1,500 yen). Terbukti, korang perlu consider pass ni, kalo korang banyak pakai Tokyo Metro. Nway, kalo camni, gayenye esok kitorg naik train Tokyo Metro FOC la kan)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s