Planning for Sakura @ Japan 2015 #1

Setelah sukses dengan trip jauh yg pertama dgn bffs ke Gold Coast, Australia, kami memulakan projek kedua kami iaitu : Sakura@Japan 2015.

Utk menetapkan komitmen dan utk merancang perjalanan dan perbelanjaan; kami telah membeli tiket awal setahun. Amik kesempatan jualan seat murah Air Asia.

Kami x beli return tiket supaya dpt jimat duit dr pegi balik antara region. (Kos pengangkutan mmg mahal di Jepun).

Secara ringkas perjalanan 11 hari 10 mlm :
KL – Tokyo – Yokohama – Hakone – Nara – Kyoto – Osaka – KL

Perbandingan harga secara ringkas:

1. Harga tiket sahaja
KL to Haneda , Tokyo : rm277
Kansai to KL : rm329

2. Harga quiet n hot seat : rm119 x 2 = rm238

3. Harga makanan (2 meals + 3 drinks) : rm56 + rm 66 = rm122

4. Harga 30kg luggage : rm 95 + rm 119 = rm294

5. In-flight entertainment : own ipad

6. Comfort kit (bring own kit). If purchased: rm 100 x 2

7. Check in at counter (usually online check in): rm20 x 2 = rm 40

Total : rm1,500 (pakej plg ummpphh) kalo so2 rm1,022.

Nak compare dgn MAS, mengikut pandangan kawan aku, hospitality tu yg buat tiket mahal skit. Kalo aku tgk skang harga pegi je rm1,700. Nangis!!

Tp kalo traveler yg sgt pro (ke sgt rajin), diorg boleh dpt harga g Japan return less than rm1k.

Buat masa ni, alhamdulillah. Kira ni paling murah la bg kami. Seperti dalam tips beli tiket Air Asia, beli tiket je dulu, other mcm luggage, meals kita beli nnt. In case ade promotion, kite boleh jimat dan jimat lg.

naTea via HTC One

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s