Air Asia – Tips #1

KK-Nad020
Aku sebenarnya tadeklaa gemar sangat naik Air Asia. Tapi, orang kata,kita ni selalulah ukur baju kita di badan sendiri. Kalo dah hajat di hati nak berjalan lebih jauh, tapi duit nye cukup2 sahaja, maka aku bersyukur bila Air Asia  offer tiket2 yang  murah utk terbang ke destinasi2 menarik di Asia.

Orang kata naik Air Asia nie memang kena byk bersabar. Kite tak boleh lambat. Diorg boleh delay 4-5 jam. 

Sejak naik AA, aku akan set dlm pikiran aku 4 prinsip ni agar AA tidak menspoilkan holiday aku:

  1. Kalo dah bayar murah, jangan nak expect service mcm MAS – u get what u pay.
  2. Follow instructions/rules – kalo 3 jam sebelum. be there earlier than that
  3. Keep yourself up to date with the announcement in hp/email/website  
  4. Be nice to everybody – buat baik di balas baik
  5. Kena ade Plan B – untuk menangani situasi bila ade flight delay.
  6. Jgn beli connection flight the same day terbang dgn AA, unless ade gap 12 jam.

Harini aku nak share cara2 nak aim tiket murah Air Asia dan beberapa tips dan info berkenaan Air Asia.

Air Asia buat sale besar2an? Camne nak dpt  dan secure lowest fare?
– register account at AA. Add up info travel companion  dlm account tu.
– list dan pilih 2-3 destinasi pilihan korang.
– list tarikh2 yg korang available, set range tarikh pilihan dan tarikh2 alternatif
– list dan pilih 2-3 destinasi pilihan korang. then set range harga korang. Sebab seat on sale akan cepat abis so lagi lambat decide, mmg chances are tak dapat dah harga yang murah tu (Cth kalo nak pegi ho chi minh, kalo tiket lebih daripada RM300, x perlu proceed)
– kalo ahli rombongan lebih daripada 6 org, consider split booking,
– dapatkan nama penuh dan kad pengenalan semua ahli rombongan. (setiap booking kena setelkan dlm tempoh masa 10 minit yea)
– just beli tiket je dulu, add on yang lain seperti meal, luggage, seat boleh dibeli kemudian
-tentukan cara pembayaran dan dapatkan Big number utk key in (big number boleh key in later under Manage My Booking)
– tgh malam dan awal pagi merupakan waktu kritikal utk dapat tiket murah

Tips dan info Air Asia
– deadline utk beli meal adalah 24 jam sebelum terbang (kalo flight pukul 8 pagi 24/12, last beli meal kul 8 pagi 23/12)
– deadline utk beli luggage adalah 4 jam sebelum terbang (kalo flight pukul 8 pagi 24/12, last beli luggage kul 4 pagi 24/12)
– kadang2 beli luggage secara keperluan kumpulan lebih murah daripada keperluan individual.
Cth: A pakai 30 kg, B pakai 20 kg, C pakai 40kg. Beza tau total harga individual dgn harga kalo beli 30+30+30
-masa web check in, kite boleh tahu seat kita kat mana, jd masa tulah kita boleh decide utk beli seat. Jadi boleh berjimat daripada beli untuk semua pax, beli utk sebilangan saja
– untuk flight long haul,Air AsiaX ade quiet seat sesuai utk penumpang yg tak suke bising2
– masa terbaik utk smp airport utk check in n departure adelah seperti dalam invoice korang. Tp untuk selamat, sampai kat airport 3 jam sebelum.
– pada pendapat dan pemerhatian aku, siang, hujung minggu dan waktu cuti sekolah mmg peak time, cuti bersambung2. so expect ramai org di airport
– web check in dan print boarding pass, sebab bila dah terlambat n tak perlu check in bag, boleh lari terus ke departure gate. Tp kalo smp lagi 30 minit nak tutup gate, tinggi peratusnye yang korang akan kena tinggal
– kalo check in bag, sila datang awal! anticipate the unexpected.
– ensure hand luggage korang follow the rules. x payah korang buang masa nak risau mase kena cek nnt

Dont worry over things that we shouldn’t be worried for at the first place!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s