#ProjectShinkansen

It is weekend and after a super hectic week, decided need to have some ‘me’ time. And coincidentally, there is a special exhibition “Project Shinkansen” is on going at Isetan the Japan Store. So, here I am, who are on the way to be otaku densha, being excited watching the cute and cool diorama of Shinkansen.

Cool right? Other things that you can do and get at this exhibition are:

1. Redeem special tote bag and a note book by:

-‘Like’ the official FB page of Isetan the Japan Store

– Capture a photo and upload it at your fb wall with a hashtag #ProjectShinkansen

– Just show it to the staff manning the exhibition there 

I love the notebook..as it is a plain paper notebook..

2. Fill up a survey and get a coupon to redeem an Ekiben (Japan Train Station Bento) . This one is limited distribution only on specific days (mostly weekends)

3. Of course, you can take photos, videos and even selfies with the diorama:

4. Or taking photo at the photowall.


5. If you can’t get enough of the diorama, maybe you should consider to buy and build one at home. The Tomica store just nearby the exhibition. 🙂

So, if you got free time and want to do something free then you should come here. The Project Shinkansen will be open until 7 March 2017. 

​
​

​. An

​

​

​

​

Lagi perihal baju time winter

image

So, I went to Seoul for my birthday trip recently. It is winter.. but xde salji! Kecewa birthday girl. Dlm xde salji average temp still around 2°C – -4°C. Sejuk tuu.. kalo tibai pakai style summer kat Malaysia la ni, boleh hypothermia.

Maka menyedari diri sendiri agak fussy hal pakaian, maka adelah buat persiapan pakaian musim sejuk. Ade yg beli and ade yg punggah stok masa pi Jepun last year. Sbb sedar diri kite ni tak sehalus mulus org Korea sane, jd prepare jelah siap2 semua kat sini.

So nak share skitlaa cara nak berfashionista masa musim sejuk utk temp seperti diatas. Kalo sejuk smp -10 tu dh kena upgrade lagi ketebalannye.

1. Takyah mandi berjam2 sambil berjanam2 dlm bilik air.

2. Before pakai thermal.. long john.. heattech by uniqlo, apply layer of lotion utk moisturize seterusnya mengurangkan kekeringan dan kegatalan. Ade org recommend Nivea, but for me Nature Republic Aloe Gel pun okay.

3. Then pakailaa thermal, long john or heattech. Kaki pun sama.. pakai thermal jugak ataupun carilah seluar yg siap2 ade fleece or yg seangkatan dengannya.

4. Lepas thermal, pakai laa baju biasa, blouse ke shirt ke.. tp kalo rasa mmg taktahan sejuknya carilaa fleeced shirt or jumper or sweater..

5. Pastu pakai la jaket..jaket ni dr winterclothes.com.my. extra warm katenye. So far mmg bile pakai mmg okay rasa comfy sedang2 je suhunya. Kalo boleh layerkan dgn windbreaker. Sbb sejuk tu yg bikin kejung tu bile disertai angin2 konon2 sepoi2 bahasa tp tidak sama skali. Boleh bikin kepale pusing oi.

6. Boots from winterclothes.com.my. kire mcm investment la ni. Sbb bukan setakat style menarik, tp comfy (jln seharian pun still rasa selesa) dan juga kaki x rasa sejuk. Nway boots camni rasanye cam x sesuai kalo dh ade snow.. kena yg kalis air gitu.

7.tips penting bile beli boots or jacket.. jgn beli ngam2. Sbb korang nak pakai berlapis2. Winter socks pun boleh tahan tebal. Tak syiok ah pakai kasut ketat jejalan spoil mood nnt.

8. Gloves tu seeloknya belilaa yg leather or faux leather ke..kuat skit penebatnya. Cam dlm gamba ni bikin beku je. Last2 dok dlm poket jelah tangan je.

9. Heat pack pun berguna gak. Simpan dlm poket je. Ni x sempat nak stock up.

10. Face and neck warmer, ini jgn diabaikan. Nak tahu nape sile google. Sbb for me rasa lebih selesa dan warm bile kepala, muke and leher x sejuk.

naTea via HTC One

image

Surreal sangat.

Last year in early November, we went to USS beramai2 with all the kids. Hectic but fun! Pastu masa nak balik, tengok ramainye orang duk gather nearby the entrance. Rupenye ade Halloween Horrror Night kat USS. Haruslaa kami diselubungi curiousity. Best sangat ke sampai ramai yang pegi ni. So kitorg pun startlaa pakat2 nak pegi tahun nie punye (of courselaa without the kids)

Plan punye plan, dari 7-8 orang jadi kami bertiga je and i roped in my colleague, Khai to join skali. Kitorg amik tiket Buy 3 free 1 utk Maybankcard Holder, dapatla around RM150 per pax. Khai and I flew into Singapore the day before and all of us reunited at the USS entrance on the Saturday.

image

image

sebab nak amik feel. Aku bayarlaah RM30 to have my face painted. Dahlaa pakai baju merah, face all white and super red lips, hampir nak resemblance Cik Ponti pun ada. Hahahaha. Nway, walaupun ni Halloween Horror Nights, patrons are not allowed to wear costumes or pakai halloween makeup full face. Sbb nak differentiate with the Scare Actors kot.
image

image

By 6.30 pm, kitorg dah start duduk depan entrance gate. 7 pm baru boleh masuk. Suasana masa tu mmg meriah and happening. Semuanye excited nak masuk rumah hantu. Lepas masuk je..patrons kena berhimpun depan special stage. Owh..lupe nak bgtau tema tahun ni adelah Rise of the Bloodmoon. So rumah2 hantu and scare zone basically berkisar pasal mcm2 laa jadi bile ade bloodmoon ni.

So the intro started kul 7.30 pm. Not bad laa intro, tapi masa tu tgh panas and kitorg pun dah berkobar2. So lepas abis je intro, kitorg teruslaa berlari anak pegi Battlestar Galactica punye rides sbb nie aim diorg. Aku mmg x berani nak naik sbb doc pun dah advise jgn naik thrill rides for the time being. Lepas dah abis, aku ajak diorg masuk rumah hantu. Sebab itu lah misi utama kami kan. Memule kitorg pegi Scare Zone: Invaders. Haaa…bapak happening area ni. Walaupun muke alien memasing agak menggerunkan, tapi kalo dah kat tempat macam disco nie..xde laa nak rasa takut pun. Scare Zone the Invaders nie dekat area Sesame Street.
image

Then kitorg queue for Scare Zone the conTERMINATED. Tak lame pun beratur. Scare Zone nie taklah panjang, tapi berkisar kawasan gelandangan bagi org2 yang dibuang. Aku seperti biasa, mule menjerit seawal diusik ‘the crazy homeless’ lepas tu kawan2 aku plak sibuk suh ‘the homeless’ utk usik aku gak. lagi byk kalilah aku jerit.

Scare zone conTERMINATED: A secret colony code-named Sector #5 was set up by the government to quarantine the deformed and the diseased. Left to fend for themselves, they have developed a bloodlust for their oppressors, which the Blood Moon is stoking to a fever pitch.

Selepas the hype is built, adrenalin pun dah ade, kitorg pun makin excited nak masuk rumah hantu yang lain. Tapi before that, kitorg isi minyak dulu, makan ayam goreng kat halal eateries kat USS sebelum kitorg beratur for 2 hours semata2 utk True Singapore Stories: The MRT (Tak pernah aku beratur more than 1 hour utk naik rides kat theme park weh…tak pernahhh). Hoih..mcm nak patah kaki weh beratur kat sini. I think sebab byk very good review by bloggers/media yg dah dtg preview kot, soo mcm ramai laa aim nak pegi sini.

Tapi tak sia2 laa beratur hampir 2 jam, memang menarik rumah hantu nie. Kitorg go through gerabak ke gerabak yang semuanya ade pelbagai scare elements dan aku rasa nasib baiklaaa ramai orang, kalo tak aku tatau laaa camne nak survive. Skit2 menjerit. Tgk macam patung. tapi tetibe bangun n jerit kat kite. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA….

Pastu kitorg pegi Scare Zone: Hungry Ghost..Ini kalo x ramai org, ko jalan dlm group of 4 mmg ade skit goosebumps. Sbb ScareActors punye makeup and costume realistik. Kat sini, kami dok amik gamba je. IRL kalo jumpe hantu ade nak amik gamba??

Next rumah hantu adelah Siloso Gateway Block 50. Kat rumah hantu ni ade 4 units rumah stayed by various ethnicity but they are all Zombies. The setup of the haunted house realistic sgt. N aku byk kali terkejut n few times gakla menjerit ketakutan bila tetibe disergah zombie2 yang ntah dari mana dtg. Mmg bestlaa rumah hantu nie, ade takut, panic and anxiety elements.

Kitorg kuar umah hantu ni around 12.30 am kot. N seb baik the haunted house Tunnel People tak tutup lagi, dapatlaa kami merasa the best ending for HHN2015. Kitorg bace blogger punye review on this haunted house that tunnel ni is total darkness. Mmg x nampak pape. Harap org depan. Bertambah debarlaaa nak masuk..kena pulak group kitorg adelah yg pertama masuk dlm the next batch tu. Ya Allah..mmg gelapnye laa hai. mmg aku dh redha mesti aku jerit gile2 punye.

Elok tgh belok satu lorong ni, tetibe ade bunyi kuat gile dari atas..omg..masa ni kitorg jerit macam nak gile! sbb terkejut gile weh. adelah dlm 1-2 minit kitorg jerit. Drama takk..tapi mesti scare actors puas hati sangat dgn tahap kenyaringan dan durasi jeritan kami. Pastu ade laah jerit2 gedik skit. But sebelum nak kuar ade line up of ‘tunnel people’ waiting for us. Masa nie mmg kitorg dah start jerit non stop sbb tatau yg mane satu akan usik kitorg smplaaa jumpe pintu kuar.

Lepas kuar tu mmg gelak sakan kitorg. All of us agreed, that was the best ending for our ghost hunting activity tonight. Sebab x cukup masa, kitorg skip haunted house  The Hell House. then kitorg sibuk gi amik gambar, itupun rasa tak puas gak.

Papehal pun, in conclusion, Halloween Horror Nights mmg sgt awesome. Kalo korang rasa nak menjerit sepuas2nye, bolehlaa datang sini and screamed your lungs out (but not ur urat pleasse). And of course we cant wait for the next installment with more ghost huntress and ghost hunters taggging along.

For now, jomlaa kumpul duit utk beli tiket tahun depan + Express pass skali, supaya tak payahlaa kite beratur smp 2 jam lagi utk masuk rumah hantu.

Additional information:

For tickets and info: http://halloweenhorrornights.com.sg/experience.html

For photos and walkthrough and reviews: http://www.dejiki.com

The Halloween Horror Nights run on selected nights from 1 – 31 October 2015.

Halloween Horror Nights 2015 @ Universal Studio Singapore : The Rise of the Bloodmoon

Travel Trip DIY

Aku rasa antara part paling best (but at the same time renyah) adelah masa nak planning for travel trip and of course laa masa execution of the plan itself. So far aku memang plan sendiri travel trip aku, sebabnye aku suke flexibility, kebebasan dari segi pemilihan tempat dan financial dan juga sebab aku ni agak cerewet so rare laa kalo nak jumpe travel agent yang dapat provide semua benda yg aku nak.

Jadi aku nak share camne aku plan for my own travel trip. Tak kira la domestic ataupun international.

1. Kenal pasti destinasi, jenis trip, bile nak pergi dan untuk berapa lama.
Destinasi, masa dan duration – Ini penting sebab ade destinasi tak sesuai dilawat pada masa tertentu. Contohnya; China masa CNY, or Philipines masa musim monsoon/typhoon. Aku xnaklah end up menghadapi predicament yang memang sepatutnya boleh dijangka. But kalo korang sukekan cabaran..by all means..silekan.
Jenis trip – Samada nak naik keta all the way ke or nak pusing naik tren ke or turun naik subway ke or cruise ke.

2. Plan ahead (maybe one or two years ahead)
Merancang lebih awal. Either beli tiket awal or book accommodation awal or merancang tarikh cuti lebih awal. Ini penting untuk org makan gaji mcm aku. Identify bile ade cuti bersambung yg boleh menjimatkan annual leave dan fit in destinasi yang nak pergi. So nnt tinggal nak cari tiket murah aje. Di samping itu, agak berguna bile nak wat dept planning nnt, sbb kite boleh bg heads up dekat boss/colleagues bile kite nak pegi bercuti. Nway, bile plan ahead, korang boleh buat financial budget year ahead jugak kan? Kill two birds with one stone namanye.

3. Merancang perjalanan – Phase 1
Ni namanye buat itinerary. Tapi masa awal2 before beli tiket, aku tak start buat detail itinerary lagi. Itinerary phase 1 ni biasanya untuk rough idea nak pegi mana for durasi masa yang aku rancang. Contohnye masa aku pegi Melbourne+Sydney trip, aku list down tempat2 aku nak pegi kat Melbourne n Sydney to determine bape hari kat Melbourne and bape hari kat Sydney. Lepas tu, baru aku start cari tiket kapal terbang ke ketapi ke bas ke dan penginapan.
Tips: I love festival! Jadi biasanya first thing aku check out destinasti tu adelah any upcoming festival time aku pegi tu. Haruslah tanak jadi kes, dah balik Malaysia ade org tanye, weh ko tak pegi ke Tesselar tulip Festival tu..and ko plak cam..eh ade Tulip Festival ke..kena plak ko tu hantu bunga..haruslaaa lepas tu ko lap airmata dengan bucu tudung naelofar ko nnt. ;p

4. Beli tiket transportation
Biasanya aku beli tiket kapal terbang awal setahun. Mmg aku jenis tunggu promo. Walaupun aku tau kekadang promo tak murah mane pun (tp still murah banyaklaaa daripada nak beli tiket 2-3 minggu before fly) Tapi lepas dah beli tiket, aku rasa mcm dah ade komitmen untuk dipenuhi and will start to work for it. Kalo korang rasa susahnye lah nak cari tiket dengan harga munasabah, bolehlaa try cari guna http://www.skyscanner.com . Korang just masukkan destinasi dan tarikh, nanti akan keluar paparan senarai harga tiket dari pelbagai airline provider.
Tips: bagi pengguna credit card, ini hanya cadangan utk mengurangkan beban bayar tiket at one lump sum. Sebab biasanya aku akan beli awal setahun (or awal 7-9 bulan) , aku akan tengok instalment plan yang ade, n then pas bayar, aku akan convertkan into instalment. Justification aku pakai: sebab tiket tu akan pakai lambat lagi. Tp amaran kalo korang x disiplin sile bayar cash basis je.

5. Tempah penginapan
Biasanya aku book penginapan around 6 bulan before trip. Sbb aku rasa lagi lambat book lagi mahal nanti and pilihan pun akan terhad. So not good value for money spend la kan. Website2 yang aku gune/surf utk cari accommodation:
i. Airbnb – Nie untuk book satu unit rumah terus. MO die, ko cari rumah yang ko berkenan within bajet ko and then ko berborak2 la dengan Host rumah tu sampai korang capai kata sepakat. Payment term gune CC (in USD or Euro) and diorg mmg akan deduct terus dari credit card. Tp Airbnb akan hold dulu payment. Bile dah check out n semua okay baru release payment kat Host. So far so good. Rumah2 aku dapat mmg best. Aku tak janji, tapi kalo sempat aku akan update satu entry pasal aku n Airbnb experience.
ii. Hostelworld – Nie kalo nak cari backpackers hostel or guesthouse. Mostly xde booking fees and akan retain deposit around 5-12%. So far aku book hostel thru Hostelworld mmg okay je.
iii. Trivago – Nie mcm skyscanner. Website ni akan paparkan best prices daripada hotel listing website yang lain. Contohnye, kalo ko search Marriot Putrajaya, nnt akan adelah harga daripada Agoda, Booking.com, Expedia etc.
iv. Booking.com – Tp selalunya aku akan end up book hotel through booking.com. Sbb most of the time ratenye mmg termurah and sbb aku jarang menghadapi masalah bile gune booking.com

6. Merancang Perjalanan – Phase 2
Nielah masanye kena start wat detail route. Xdelah detail mana pun. Tapi at least, kenalah ade alamat tempat and contact no n kalo korang drive, at least ade coordinate. Biasanya detail itinerary akan ade: Hari/Tarikh/Aktiviti/Lokasi/Durasi Masa/ Kos/Lain2. All in. Senang nak refer nanti. Benda lain yang korang kena check masa phase ni adelah:
– Masjid, surau dan sumber makanan halal.
– Keperluan visa atau surat lawatan
– Keperluan mengambil sebarang imunisasi
– Tourist pass/ buku voucher
– Sistem komunikasi : Sim card, Wifi

7. Lain-lain senarai semak
Selain daripada benda2 kat atas, ini adalah antara senarai semak yang aku go through before finalizing planning trip aku:
– Matawang asing telah ditukar
– Bg pengguna credit card atau atm card, dah update bank mengenai penggunaan di luar Negara
– Passport masih sah laku (Tempoh sahlaku passport adelah sekurang2nya 6 bulan sebelum expiry date dalam passport)
– Dah double confirm dengan tempat penginapan. Pastikan diorg tau waktu ketibaan aku.
– Check in, purchase luggage and meal telah dilakukan sebelum tempoh masa yang diberikan tamat.
– Segala pengesahan tempahan telah diprint dan dibawa sekali.

Basically, itulah caranya aku plan trip aku sendiri. Lagi satu tips aku nak bagi, subscribe laa dengan pelbagai travel related services. Supaya korang dapat update kalo ade special promo or discount and rajin2kanlah diri pegi Matta Fair or travel fair untuk kutip brochure n buku voucher kalo ade. Insya Allah, nanti aku akan tambah lagi kalo ade yg tertinggal.

#cuti2Malaysia #3hari2mlm Penang edition

Bile lagi nak cuti2 malaysia kalo bukan time long merdeka’s weekend.

Last year #gengikanbakar pegi jjcm Kuantan n Kemaman. Tahun ni kitorg jjcm Penang for 3hari 2mlm.

Kitorg pegi 3 keta (7 adults 4 kids)

Sewa rumah airbnb. Sorang rm115++. Fully aircond unit. 4 bilik 4 bathroom

Itinerary makan2

Day 1
Lunch at Pen Mutiara. Kari kepala ikan n ayam pandan. Walaupun x kick macam dulu. Tp still sedap! RM170

image

image

Dinner seafood at Teluk Tempoyak. Menu yg diorder ikan merah bakar, ketam masak cabai(sila mintak xtra pedas), siput masak halia, jenahak masak 3 rasa, udang butter, sup ayam n kailan telur. Fresh orange n tembikai laici. Kurang pedas masakan diorg but air asam ikan bakar tu mmg terbaik. Rm190

image

image

image

image

image

Lepas makan pegi tgk transformer kat padang kota lama.

Day 2
Breakfast at Roti Canai Argyll Road. Roti canai telur sedappp (sbb gune 2 biji telur ye) n kari daging pun sedap. Tp sepinggan rm20. RM75 (kes order x tanye harga)

image

Aktiviti harini g Armenian Street for street art. Tp ujan halfway. Lepak makan snow ice sedap.

image

image

image

image

Lunch Deen Nasi Kandar Jelutong. Sedap menjilat jari. Tapau n makan kat umah. Lauk ayam, kari sotong, bendi and telur sotong. RM55

image

image

image

Beli jeruk pak ali kat Chow rasta n cendol teo chew. Tp haritu cendol depan teo chew tu lg sedap. X kedekut gule merah.

Dinner at Padang Brown. Tempat nie kecik je. Sbb still kenyang nak abiskan mee goreng ghani yg boleh tahan sedap tu pun jenuh.

image

image

Then g window shopping kat night market. Kalo korang gile Starbucks merchandise, Starbucks sini ade Starbucks gear shop.

Day 3

Breakfast at Transfer Road. Roti kosong banjir kari daging n dalca rm5, roti kosong dgn kari ayam rm6.60 n roti telur goyang rm3.50. Tak sedapp sajelah kan. Oh..sini kena dtg by 8.30 baru aman damai nak makan.

image

image

image

Jgn lupe tapau roti benggali kat kedai depan Transfer Road tu. Sebuku rm1.

Lunch..RnR tapah je. :p

Total expenses (excl toll n minyak) – rm160

naTea via HTC One

Things that I learned when travelling with kids.

image

As a single woman with bff yg dah ade dua org anak and nak plak she is my best travel buddy just because most of the time could read each other’s mind. (To the extend we brought n wore the same USS’s shirt masa travel g jepun haritu..heheh)

Dah byk kali jugak aku travel either short vacay or more than a week vacay dgn bebudak tu. Nway..fyi anak2 kawan2 I called me Aunty N. But the moms called me Namo (combination of my name n my dad’s name)

So..dlm entry ni I nak share laa ape benda yg aku belaja bile travel dgn bebudak ni. So here goes:

1.Bersabar bile nak gerak pegi jejalan. Sebab Mak bapak penat melayan bebudak n pastu nak bangun awal utk siapkan anak2 n mknn diorg lg. Jadi yg bujang harusla bangun awal skit n tolong ape yg boleh. Mcm planning for the route haritu ke or masak ke.

2.x selfish. Aku memule beli mknn utk aku munch2 je. Tp bile the kids pun dah merasa..Diorg pun sibuklaa nak cikedis kite. Jadi bile next round aku nak beli bekalan. Aku consider jugaklaa ape bebudak ni boleh n suke makan. Best okay share food dgn bebudak.

3.kids are so unexpected. Diorg boleh buat kitr geram sgt rasa mcm nak hilang sabar n then the next minute they will hug you. Cthnye; bebudak ni ikut parents g shopping kat supermarket aku plak terus balik rumah. Bile balik rumah..one of them dtg tanye aku “aunty n penat ke?” For few times..n bile aku jawab kali ketiga..she came forward and hugged me..woah..I was so touched by her gesture.

4.kids boleh x mandi seharian tp tetap cute n x masam mane pun. Ini mmg I x puas hati!!

5.Kalo pegi tempat sejuk..Diorg akan hibernate bile kat luar..bile kat umah or dlm tren..layankan ajelah diorg berguling kat mana sempat. Seriously..main kejar2 dlm shinkansen..hahaha

6.you might not be their parents. But bile travel with kids you have to wear the parent’s hat. Wpun ur friend tak cakap. Tp believe me..deep inside diorg berharap at some point diorg boleh rely kat kite to look after their kids too Wpun sekejapan saje. Cthnye bile diorg dh kepenatan n tido but the kids tgh hyper. Kena laa tolong tgk2kan..

7.improve skills jaga budak.

Korang Camne plak.

naTea via HTC One

Travelog ke Negara Matahari Terbit : Sayonara Japan! We will definitely come back for more.

Mixed feeling betul bila dah tiba hari terakhir kat jepun. Rasa happy nak balik jumpe mak. Rasa debar nak naik flight. Rasa sedih n x puas nak tinggalkan Jepun.

Aku rasa Osaka pun sedih sbb aku dah nak balik. Buktinya..hujan sepanjang pagi hingga ke tengahari. Aduhaiii..

Pagi terakhir, aku bangun awal n pack barang lepas tu terus kuar, amik angin pagi di Osaka, beli poskad n shopping souvenirs kat Keihan City Mall. Aku g sorang je, sbb bff aku ade benda x setel lagi.

Kuar je..aku disapa hujan renyai2..seb baik x lebat sgt. First stop aku g Keihan City Mall. Igtkan ade kedai bukak awal tp lepas diselidik dgn staff kat Starbucks rupenye kul 10 baru bukak. Aku plak dh tercegat kat situ kul 8 lebih. So aku pun breakfastlaa dulu kat Starbucks. Sedapnyeee pepagi minum air chocolate orange! Kenapa kat Mesia xde??

image

Iced chocolate orange ftw

Lepas tu aku jejalan tgk deretan sakura kat luar perkarangan mall tu before aku patah balik ke stesen Osaka untuk pegi ke post office (beli poskad la tu)

image

Gloomy day

Masa tgh berjalan2 ni aku makin terasa..X puas sungguh berjalan2 kat sini. Mmg wajib dtg balik ni.

Lepas selesai urusan and beli poskad, bff aku whatsapp bgtau nak join shopping. I’m happy for her..sbb berjaya gak mencuri masa nak kuar.

Tempat shopping yg kami nak pegi ni adelah Daiso. Kalo korang rasa Daiso kl dh best. Sah2 laa Daiso Japan berganda2 bestnyaa. Dahlaa Daiso Keihan nie besar n luas, pastu barang disusun rapi. Mmg menggila laa kitorg. Walaupun dalam sejam setengah kami berjaya memborong banyak gile barang. RM3++ setiap satu je weh. Mane x gile.

Nway sebelum shopping kat Daiso ni, pastikan korang ade cash secukupnye, sbb seperti di KL.. Daiso ni pun accept cash only.

By the time kami sampai kat rumah, ujan semakin lebat. Risau jugaklaa camne nak menapak jalan kalo lebat gile nnt. Dgn backpack lagi. Teksi plak xnak amik sbb dekat sgt dgn station.

Last2, lepas check out, saying goodbye to Kohei kitorg pun redha jelah pakai baju hujan kuning meredah hujan pegi station. Seb baik laa dh x bape sejuk.
image

Dlm tren menuju ke Kansai Airport kitorg disapa org2 mesia yg kebetulannye akan naik flight yg sama..diorg lagi hebat..trip main redah je..lelaki semua okaylaa kot.

Kitorg smp KIX around 2++ hours before departure. Igtkan nak round2 ke. Skali line nak drop bag punyelah panjang. Diorg sgt particular masa nak check in bag. Walaupun itinerary sama, kena check in sorang2. Xde nak lump sum lekat bag id tu kat satu passport je.

Dah setel ni..nak scan plak another hal. Sini pun q panjang. Aku tgk pun pening gaklaa..seb baik mamat2 td dh setel n q dulu. Dapatlah kitorg menyelit. (Kalo x nyelit, mahunye kena tinggal flight)

Igtkan departure gate dah dekat sgt dah, kitorg pun pegilaa menyinggah shopping last minute..beli kit kat laa..pen2 yg boleh dipadamkan dakwat tu..skali tu..amik kau..kena naik tren weh..g departure gate.

As expected. Kuar train..kami disambut dengan “Final boarding call for Kuala Lumpur”

Maka berlari2 laa lagi kami.

Haha haha..indeed the best finale that we could expect from this awesome trip.

Sayonara Japan.

Kite jumpe April 2016!

Insya Allah.

naTea via HTC One

Winter clothing – Mana nak beli??

First time aku travel masa penghujung winter masuk spring. Jadi sebelum pergi, wajiblaa tengok weather forecast. Lepas dah tahu temperature, barulah boleh plan nak beli baju atau tak. Nie antara pilihan2 yang ade utk korang beli baju sejuk.

1. Pegi bundle, cari baju winter jacket and hantar dry cleaning – Nie aku tak pasti bape kos nye. Tapi ramai gak suggest cara nie. Aku rasa roughly harga jacket tu around RM 30-50 and kos dry cleaning dalam RM40-RM50. So maybe around RM100 laa harganye

2. Beli masa Matta Fair or Travel Fair – Korang tahu kan, bile Matta Fair, biasanya Universal Traveller akan jual thermal wear/long john at discount? So kalo harga satu seluar tu dalam RM37 masa Matta Fair, korang boleh 1/2 price okay. Murah kan? Selain long john, ade snow hat, winter socks, winter jacket, gloves and mittens, scarfs, mufflers. semua tu at bargain price. So, jangan lupe check out masa next Matta Fair in September ye!

3. Daiso – Ini alternatif termurah. Semuanye RM5. Tapi x dapatlah nak beli jaket or long john kat sini. But socks, gloves, scarf semua ade kat sini. Dahlah murah, berfungsi dan cantik2 n cute2. Ske sangat!

4. Uniqlo – Bile musim winter, korang patut cari Heattech product kat Uniqlo. Cam T-shirt tu kan, ade Warm and Extra Warm. My verdict, not bad laa Heattech nie, badan x rasa sejuk. Mungkin sebab pegi penghujung winter kot. Kalo nak beli kat Uniqlo, korang boleh cek kat website die, sebab sometimes ade online sale, meaning kalo beli online, boleh dapat good offer. N Uniqlo selalu jugak buat seasonal sale untuk Heattech product nie. Harga dari RM40. Almost semua type of winter clothing ade kat sini. Tips penting! kalo nak pegi Jepun, takyah beria borong Heattech product kat sini, beli kat sana lagi murahh oi! Half price rasanya. Nak tengok contoh product,click sini: http://www.uniqlo.com/au/store/women/collections/heattech.html#

5. www.winterclothes.com.my Not the cheapest option. Tapi good option untuk cari winter clothes for plus size, or selections of jackets yang cantik2 pada harga yang berpatutan (Harga jaket paling mahal kat sini RM269, average price RM150). I’ve bought my fleece leggings and jacket from here, and i love it. Tapiii, sila beli dengan cautious sebab tak boleh return kalo x muat or oversized or x nice fit. And kalo nak cepat, ask their staff first samada they can accommodate order korang atau tak.

winter clothes

6. Any clothing store; cth Esprit at early March – Obviously sebab nak hujung season, so all item must go. Maka diorg akan buat clearance sale. Ade jaket dijual sampai 70% kot.

7. The usual winter clothing store; Universal Travellers, Wintertime, Going Places – Nie kalo dah last minute punye plan kan..bolehlaa beli kat sini. Eh sometimes diorg pun ade diskaun. Tp most of the time..kenalaa pejam mata

Eh, kasut camne plak? Haa..biasanya orang pakai boots, itu bersepah2 tu boleh beli. Tapi for me, just pakai winter socks/fleece socks and pakai sport shoes je.

Hope that helps! Happy shopping for winter clothing. Kalo korang ade tempat nak suggest, boleh add kat komen. Thanks!

Travelog ke Negara Matahari Terbit 10 : Kerja Gile Demi Sakura

Padahnye bersakan benar dekat USJ semalamnye adelah punyelaa jenuh nak bangun pagi the next day. Dahlah nak buat kerja gila kan. Bila aku bangun, tengok bff aku dah siap masak breakfast. Seperti biasa, kami buat food planning skit dan lepas tu pack makanan untuk projek kerja gila haritu.

Kerja Gila

Projek kerja gila kami harini adelah buat day trip Osaka – Tokyo – Osaka. Mana tak gile, sebab hampir 6 jam bakal diabiskan dalam train sahaja. Tapi takpelah demimu Sakuraaa, kami sanggup.

Ye, matlamat utama kami adelah hendak berhanami di bawah rimbunan sakura nan indah di Ueno Park. Tapi sebelum itu, kami rasa amat bersyukur kerana walaupun tak dapat nak buat sakura tour, tapi sekurangnya Allah telah mengkabulkan doa kami untuk early sakura blossom. Yelah main beli je tiket murah kan, so 3-4 bulan sebelum bertolak, hari2 kami monitor sakura forecast, weather forecast bagai sambil berharap agar sakura kuar awal.

Matlamat kerja gila yang kedua adelah nak pegi Nippori Fabric Town. Hahaha. Korang ingat kan aku tetibe emo/moody sebab aku memang tak larat haritu nak angkut bag menyinggah Nippori. So, demi memuaskan hati kami yang nak juga menyopping kain, kami decide untuk pergi jugak Nippori tu.

Matlamat ketiga adalah untuk memerah keringat JR Pass hingga ke titisan yang terakhir. Kalo korang perasan kan, kami memang dah fully utilise JR Pass tu awal jugaklah. Jadi kiranye ni untuk memastikan yang investment kami mmg betul2 berbaloi gitu.

Day trip kami bermula dengan mereserve seat utk pegi dan balik di kaunter JR Pass di Shin-Osaka station. Kat sini, memang ade banyak kaunter, jadi taklah lama sangat menunggu. Tapi lagi bagus sambil tunggu tu korang decide laa nak naik train trip yang mana. Perjalanan dari Osaka ke Tokyo Station melalui Shinkansen Hikari adelah dalam 3 jam lamanye. Nak buat ape lagi kan, kami tido jelah.

Sebelum terlupe, aku terserempak dgn satu mid age couple dari Malaysia nak pegi Nagoya. Aku yang tegur diorang dulu sebab diorg macam tanya staff kat kiosk nak konfem whether diorg kat right platform or not. So aku pun tolonglaa confemkan. Alahai sweet sangat uncle n aunty tu berjalan berdua nak pegi tengok sakura. Teruslaa aku berdoa nak dapat suami yang ske travel n romantic at the same time. :p

Perempuan dan kain berpisah tiada

Sampai di Tokyo, kami menuju ke Nippori Fabric Town. Wah..dekat sini pun dah dihiasi dengan keindahan pepohon sakura. Ape lagi, amik gambar seround pastu baru cari kedai kain. Memang byk kedai kain sini. Pegilaah awal2 so that korang puas bershopping and tak payah queue panjang2 kat kedai Tomato tu. Seriously aku memang serender nak meredah orang dan queue kat kedai Tomato terbesar kat situ. Boleh tahan murah. Kalo korang nak beli japanese pattern fabric, boleh pegi kedai sebelah Tomato tu. Cantik2 designnye. Aku beli 3 pasang kain je. Nway, masa g kedai kain ni, barulah jumpa agak ramai Malaysian. Yelahkan..kain dan kami kan berpisah tiada. 🙂

DSC00897

DSC00903

DSC00906

DSC00918

DSC00920

DSC00905

Kedai Kain Tomato yang famous.

Indahnyaa Sakura!

Dah abis shopping kain, kami gerak ke Ueno Park. Memandangkan kami pegi hari Sabtu dan just nice plak sakura dah full bloom, memang crowded gile laa Ueno area tu, dari station sampai ke park tu, ramaii gilee. Meriah abis suasana kat situ. Dari stesen Ueno ke Ueno Park xdelah jauh sgt. Tp banyak gak tangga nak didaki sebelum kami disambut dengan rimbunan sakura yang sangat cantik itu. Seriously..aku starstruck gitu. Sayanglaa jugak x dpt tengok kat tempat lain. (Simpan untuk next year ye.)

Dah sampai sini, ape lagi nak dibuat? Amik beribu gamba la kan. Lepas dah puas bergamba kami cari port nak melepak untuk makan. Kat sini, Japanese akan reserve tempat untuk berpiknik awal pagi dengan letak tikar. Kitorg plak datang lewat petang, makanya duduk jelah kat atas bata tepi jalan sambil berkelah makan bekal kami bawak tu.

DSC00937

DSC00940
DSC00946

DSC00964

IMAG3217

IMAG3152
DSC01000

DSC01004 DSC01019

DSC01033 IMAG3161

IMAG3215 IMAG3159

My first interview with foreign TV station

Kami duduk opposite kedai steamed potatoes. So, lepas setel lunch+dinner kami, aku g beli ubi tu buat dessert kononnye. Tapi x sempat nak melantak (sempat drool jeee), tetibe kami di approach reporter NHK World. Diorg nak interview kami pasal foreign tourist datang berhanami. Ingatkan sekejap je, skali tu bermacam soalan pasal trip kami dia tanye (Adelah dalam setengah jam kot.), sampai ke bento kami pun dia tanya. Walaweh, seb baik dah abis makan, kalo x selamatlaa diorg bau lauk pekasam yang kami bawak tu. Hahahaha. Seb baiklaa bff aku rajin melayan. Die siap tunjukkan fb dia and aku tunjuk ig aku kat diorg. (By the way,kitorg xtau samada NHK World ade ke tak tayangkan interview kami.) Feeling famous plak, sebab orang lalu lalang duk tengok and siap ade amik gamba kami lagi. What an experience!

Salah naik tren

By the time kami abis makan, hari dah beransur malam. Kami pun beransur balik. Sebelum balik kami sempat berwindow shopping kat Tokyo Station. Asal sempat. Haha haha

DSC01052

Steamed bun comel kat Tokyo Station

Naik tren memasing dah pengsan. Budak2 plak diorg dah recharge. Aku rasa mesti bff aku pening nengok tapi pejam mata jelah Jan asalkan x over sgt.

Sampai kat osaka station ni kan berlaku satu kejadian merepek tapi kelaka pun ade. Masa malam terakhir kat Osaka nilah, kami boleh tersilap naik tren. Naik express train yg x berhenti kat stesen rumah kami. Aduilah..dahlaa dah kul 11 lebeh and dah xde train lalu stesen kat rumah kami tu. Seb baik ade few local people tolong kami tunjuk jalan2. Akhirnya kami naik tren patah balik ke stesen berdekatan dengan stesen rumah kami and amik cab.

__________________________________________________________________________________________________Train cost

1. Kayashima to Yodoyabashi via Keihan Main Line – 310 yen

2. Yodoyabashi to Shin-Osaka via Osaka City Subway Midosuji – 240 yen

3. Shin-Osaka to Tokyo  via Shinkansen Hikari – 13,620 yen (JR Pass)

4. Tokyo to Nippori via JR Yamanote Line – 160 yen (JR Pass)

5. Nippori to Ueno via JR Yamanote Line – 140 yen (JR Pass)

6. Ueno to Tokyo via JR Yamanote Line – 160 yen (JR Pass)

7. Tokyo to Shin-Osaka via Shinkansen Hikari – 13,620 yen (JR Pass)

8. Shin-Osaka to Yodoyabashi via Osaka City Subway Midosuji – 240 yen

9. Yodoyabashi to Kayashima via Keihan Main Line – 310 yen

10. Cab to home – 930 yen

_________________________________________________________________________________________________

Utilisation of JR Pass

Shinkansen & JR Yamanote = 27,700 yen

Travelog ke Negara Matahari Terbit 09 – Dari USS ke USJ

Untuk hari ketiga terakhir kami di Jepun, kami dah merancang untuk pegi ke satu lagi taman tema yang terkenal di Jepun; Universal Studio Japan. Unlike Disneyland, kami pegi USJ awal pagi, sampai around 9.50++ camtu. Sebabnye kami nak kejar express pass, almaklumlah dah datang time cuti sekolah kan, kenalah beli express pass supaya dapat naik rides yg best2 kat situ tanpa perlu beratur kat queue yang super panjang itu.

DSC00152

Kalo kat Universal Studio Singapore, express pass cover almost all rides, tapi dekat USJ express pass ade 3 jenis; Universal Express Pass 3, Pass 5 and Pass 7. Nombor tu menunjukkan berapa designated rides yang guest boleh gune express pass dan hanya express Pass 5 dan Pass 7 yang ade The Wizarding World of Harry Potter Timed Entry ticket dan juga express pass untuk ride Harry Potter and the Forbidden Journey.

Tapi bukan rezeki kami utk beli express pass, bile sebaik saja masuk kami diberitahu express pass dah sold out!! What? Kalo theme park bukak kul 9 pagi, meaning within 50 minutes express pass dah sold out lah. Dari kul bape diorg ni beratur nak beli express pass gamaknye.So kalo korang nak beli express pass 5, korang boleh beli siap2 kat JTB Malaysia masa beli tiket USJ. Or korang dtg pagi buta. Beratur laa menunggu. Ini kalo time korang pegi time peak season la kan.

Lepas tau x dpt pass, aku n bff dengan segeranya mencari lokasi untuk amik timed entry ticket utk masuk The Wizarding World Harry Potter. Bile dah jumpe, kitorg just bagi entrance tiket and staff situ bagi timed entry ticket. Alhamdulillah, kami dapat masuk start kul 3.30 petang. Lambat skit, tapi just nice sebab still cerah n ample time utk kitorg pusing2 dulu.

DSC00237

Waffle tree. Wish come true?

DSC00235

All we need is love!

DSC00201

Beautiful flowers.

DSC00200

DSC00160

DSC00182

DSC00178

Cube lagi lain kali ye Farah! Minum susu lebih skit

DSC00177 DSC00176

Mesti ada yang pelik, nape nak pegi USJ kalo dah penah pegi USS, sebab same je kan conceptnye. Frankly, alasan sebenar kitorg pegi USJ sebab nak pegi Harry Potter Theme Park tu je. Kalo xde Harry Potter, memang x masuk senarai la. Tapi, bila dah masuk USJ ni, boleh nampaklaa beberapa perbezaan dengan USS:

1. Themed Parks

USS – New York, Hollywood, Sci-fi City, Ancient Egypt, Lost World, Far Far Away dan Madagascar.

USJ – Universal Cool Japan (game based themed park), New York, Hollywood, San Francisco, Amityville, Jurassic Park, Universal Wonderland dan Wizarding World of Harry Potter

2. USJ adelah lebihhh luas daripada USS, dan bangunan2 serta lanskap pun berbeza dengan USS. Bila berjalan masa musim bunga yang masih dingin ni, memang lagi menyamankan daripada berjalan2 dalam cuaca hot n humid kat USS.

3. Obviously harga themed park sini lagi mahal daripada USS dannn harga official merchandise di sini lagi mahal daripada kat USS mahupun Tokyo Disneyland.

4. Kalo kat USS korang rasa dah byk betul photo spot. Kat sini berganda bykne photo spot kat sini. Buktinya aku amik almost 750 photos kat sini saje!

5. Walaupun harga barangnye mahal2, tapi merchandise shop kat sini lebih besar dan banyak variety jika dibandingkan dengan USS.

6. Mechanism of express pass berbeza utk kedua-dua theme park ni.

Dalam2 banyak2 park kat USJ, park yang menarik dan unik pada pendapat aku adelah Universal Cool Japan, Universal Wonderland dan of course laa Wizarding World of Harry Potter.

Universal Cool Japan nie macam temporary theme park kot, based on games; Attack on Titan, Resident Evil, Monster Hunter dan Evangelion. Kalo tak silap park ini dibuka daripada 23 Jan 2015 sampai 28 June 2015 je. Memang cool laa park ni, aku tengok dalam website pun banyak aktiviti best dalam park ni, but banyaknye utk orang yg x faint hearted laa. Kalo nak check out more on this, boleh click sini: http://www.usj.co.jp/e/universal-cool-japan2015/

usj cool japan

DSC00161

DSC00166

DSC00171

Lepas round2 Cool Japan, kitorg tengok pop up street performance, n followed by Minions show. Haaaaa…kawaiii walaupun x faham pun ape yang diorg cakap. Dahlah sambil tengok show, dok bau banana muffin. Sesuai sangatlaa dengan performance oleh si pisang2 minion. Abis tgk minion, kami g beli waffle melapik perut, tapi anak bff masih belum get over lagi dengan bau banana muffin yang sedap tu, sbg aunty mithali, aku pun temankan die cari punca bau tersebut.

DSC00192

DSC00221

DSC00250

Nielaa rupenye asalnye bau pisang yang menggoda tuuu

DSC00239

Waffle sedap RM10 sekeping. Makan jeee

Cari punye cari rupenye bau dtg dari gerai popcorn choc banana. Aku pun pegilaa melapor kat bff aku, igtkan line pendek je, sekali, boleh tahan panjang line, mcm line nak masuk rides weh! Akhirnya suami bff aku laa yang g tolong q and beli. Kami plak masuk kedai minion, round2 n decide to q for Back to Future Rides yang waiting time hampir sejam tu. Bak kate bff ” dapat naik ni pun jadilah” hahahaha..ayat pasrahhh.

DSC00264

DSC00252

Before naik rides ni, bff aku wat child swap. So suami die stay dgn si kecik yang x lepas had ketinggian. Yg sulung follow kami naik rides, tapi tutup mata jelah sepanjang rides. Best gak rides nie, just kalo korang sakit belakang n tengkuk tak payahlaa berangan nak naik.

Lunch haritu, kami makan softshell crab burger yang boleh tahan sedap rasenye kat one of the restaurant. Ni yang bagusnya Japanese, diorg tolong n layan persoalan kitorg sampai kitorg convince yang kami boleh makan kat situ. So basically, soalan paling penting: ade served pork atau tak? Gune minyak ape? Ade liquor atau tak? Bile kami dah puas hati dengan jawapan diorg, kami pun pegilah cari spot utk melepak makan.

DSC00299

DSC00304

Aftermath tsunami kelaparan yang tak dibendung.

DSC00308

Cheecky gal yg hepi lepas milo tumpah kat baju

DSC00309

Harga set softshell crab nie around RM45 yea. Makan tutup mata bayar namanye

After recharge energy, kitorg sambung jalan2 amik gamba, amik gamba depan Jaws, tepi marina la, merata2 yang mana sempat.

DSC00323

DSC00319

X panas, sejuk. tp balik Malaysia..padan muka dapat sunburnt


DSC00272
DSC00277

Themed park seterusnya adalah New Wonderland park. Ya Allah, park ni sangatlaa comel dan colorful. (no wonderlaa beratus gambar kat park ni je kan, Nadia??) Dalam park nie ade character Snoopy, Hello Kitty dan Sesame Street. Kami ni kire beruntung jugak sebab rupenye park nie baru siap direfurbished pada 18 Mac 2015 lepas . Kat sini aku dok kuar masuk kedai n amik gambar saje while bff aku dok melayan anak naik rides. So korang layankan jelah gamba kat sini.

DSC00340



DSC00336

DSC00350

DSC00352

DSC00409

DSC00378


DSC00408
DSC00416
DSC00428 DSC00434 DSC00433

DSC00404
DSC00405

Then tibalah masa yang ditunggu, utk masuk Harry Potter park. Jauh jugak nak masuk dalam nie. Tapi bile dah sampai, wahhhh.. tak sia2 laa pegi USJ walaupun x dpt naik rides. Mcm budak2 dapat candies. Mmg kami sbg peminat Harry Potter rasa sangatlaa teruja. After snapping few photos kat entrance, kami sambung lagi amik gamba kat tepi Hogwarts express sebelum beratur beli Butterbeer. No worries, butterbeer is non-alcoholic drink yg sedap ade frothy cream on top. Tips: kalo korang nak save duit, beli set souvenir cup terus. So korang dah xyah nak beli souvenir lain dah. dah dapat satu cup.

DSC00460

DSC00465

DSC00467

DSC00472

DSC00488DSC00491

DSC00496

DSC00502

DSC00525
DSC00531

Tapikan park ni terlalu laa ramai orang. sampaikan nak naik ride HP forbidden journey tu sampai 3 jam kot waiting time die. Gile ke ape. Last2, kitorg g Olivanders shop, kat sini diorg lakonkan balik scene masa Harry Potter nak beli wand die. COOL! Tapi kitorg xdelah end up beli wand kat sini, merepek ape dekat RM100 kot harga satu wand! baik beli cape or hogwarts robe ke kan.

DSC00558

DSC00572

DSC00585 DSC00586 DSC00588

Then kitorg tour laa Hogwarts castle tu. ni bosan la bg aku. Tempat gelap gelita. aku x appreciate sgtlaa. sbb limited sgt ruang lawatan tu. Last2 kitorg kuar masuk kedai beli Harry Potter merchandise. Anak bff aku laa paling syiok, dapat cape gryffindor. aku nak beli tp size utk adult dh abis (utk gryffindor) Last but not least kitorg singgah kedai candy. Kat sini pun q sangat panjang. aku end up beli frog choc whilst bff aku beli assorted jelly beans yang basically sume rasenye kami tak boleh nak telan! hahahahhaha


DSC00601 DSC00668 DSC00693 DSC00700 DSC00716 DSC00717 DSC00725 DSC00704

Sayonara Harry Potter park. Lepas tu, kami pegi cari port baik punya utk tengok starlight parade dan jugak utk melayan bebudak yang sudah kelaparan. Menarik jugakla parade ni untuk bebudak tengok. Aku lepas tengok dua tiga character dah rasa bosan. hahahaha. Tp tangan masih setiap dok klik2 amik gamba! Setel dengan parade, tapi kami masih belum setel dengan shopping. masuk laa kedai paling besar skali kat situ sebelum mengheret kaki balik ke umah.

DSC00756 DSC00805 DSC00807 DSC00821 DSC00845 DSC00832

Eh, kami detour g Hard Rock Osaka jap. Tp tak beli pape pun. Sbb dah sakan sgt kat USJ kot. Kami sampai umah around 11 pm. Tak sedar diri esok pagi nak buat kerja gile! Semoga kami tak terlajak bangun!

Papehal pun, misi Harry Potter tercapai! dan kami pegi sebelum tiket USJ dah naik harga! Lucky us!